• 瀏覽: 10,568
  • 回覆: 131
+7
唔係有工無人做
而係首先英國脫歐,要簽工作証,東歐勞力都番哂祖家
其二,過去一年大把貨車司機都要轉行,因為碼頭因檢疫清關阻滯都唔夠工開
本地司機揾到其他工轉返去揸大貨車機會唔大
所以先要簽大量臨時工作証希望引番東歐勞工番嚟揸
但揸大貨車除咗要牌,仲日日舞住條龍十幾個鐘,大風雨雪都一樣,路上老笠好平常,到位分分鐘仲要幫手落貨
到本地人願意歸位,到時又"臨時"叫你走,英國開車人工無錯係高,但生活費同樣係高,無保障加上着數唔大,所以好多東歐人都再唔制
如果唔係從來倚靠外勞,真係咁好做,英國失業率 5,6%,都唔駛咁大陣仗希望揾過萬簽証外勞喇

引用:
原帖由 waltzno2 於 2021-9-26 05:06 PM 發表

不嬲呢啲辛苦工都係歐盟啲人做,脫歐之後英國唔準佢地係英國工作,但係英國人又唔願意做,而家迫住又係要請返歐盟啲人
黃撚就慘....主子請歐盟人都唔請佢地
比人遺棄的Condom

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-9-26 03:19 PM 發表
嘩~職位過盛 有工冇人返?
班藍人又吹長期失業
貨車司機不足,但洗大餅倒垃圾過盛,黃曱繼續失業

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2021-9-26 03:13 PM 發表
英國真係民不聊生、 人間地獄。

英國政府9月25日宣布將向5000名外國重型貨車司機,及5500名外國禽業工人發放臨時簽證,容許他們前往英國工作,以解決物流司機不足。受新型冠狀病毒

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210926/518734453959299072265837.jpeg/ihkyYDjBARKr2SNijip8i1nxjxrzOlC9JTmwSyU5sEs?v=w1280r16_9 ...
BnoER快啲去考車牌啦,真係好出路🤔🤔

唔怪得英國外相呼籲香港人去移民,好多厭惡性工作,英國幾高人工都無人肯做,陶傑講得啱,英國人很高尚。

引用:
原帖由 longgun67 於 2021-9-26 05:24 PM 發表

黃撚就慘....主子請歐盟人都唔請佢地
比人遺棄的Condom
話哂係粗工
無番咁粗獷大隻手瓜起展都幾乎肯定路上會成日俾人攪
黑暴時黃蟲唔糾眾都唔會上街,恃住係地頭蟲攪人攪事
去到英國單拖上路,轉為畀人攪,融咗幾次都未有耐去得到目的地

引用:
原帖由 屙唔出屎 於 2021-9-26 16:30 發表
竟然有工冇人做,人工係咪好低
看過一些訪問,很多司機表示因為疫情、相關管制、貨期延誤等等,

導致司機在提貨及運輸過程中生活十分艱苦 (e.g. 時間、食、住),

所以許多司機不願意接大嘢、跑長途,

造成人手短缺以及惡性循環。

小陰呢方面算很絕的。
通常呢類工作係啲二三等公民做,
人工只有1/3甚至更低,更沒任何權利。

脫歐後遺症.....

個人聽聞反而美國做卡車司機待遇還可以

叫香港黑暴曱甴開囉,有幾萬人去了都唔搵牠們?

英國本土好多已移民歐盟。

連貨運都係保護主義,新移民只可以做倒屎倒尿

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2021-9-26 03:13 PM 發表
英國真係民不聊生、 人間地獄。

英國政府9月25日宣布將向5000名外國重型貨車司機,及5500名外國禽業工人發放臨時簽證,容許他們前往英國工作,以解決物流司機不足。受新型冠狀病毒

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210926/518734453959299072265837.jpeg/ihkyYDjBARKr2SNijip8i1nxjxrzOlC9JTmwSyU5sEs?v=w1280r16_9 ...
英國連民族品牌貨車都冇

BNO香港移民有出路了。

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-9-26 03:19 PM 發表
嘩~職位過盛 有工冇人返?
班藍人又吹長期失業
香港都唔夠家庭傭工,都有工無人返呀!傻傻地

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]