• 瀏覽: 64,832
  • 回覆: 6
  • 追帖: 2
+22
從科技角度,中國勝,老美擄人勒索都搶唔到5G。

從個人角度,中國輸,始終認咗D唔知咩。

引用:
原帖由 半頁遠方的獅子 於 2021-9-26 02:40 PM 發表
杜魯狗說加國司法公正,不如說狗要聽主人話,強搶民女,意圖幫兇勒索金錢,民主國家將自己作的壞事,天天說謊言故事去抹黑事件,假的真不了
Sorry, 回錯人

引用:
原帖由 半頁遠方的獅子 於 2021-9-26 02:40 PM 發表
杜魯狗說加國司法公正,不如說狗要聽主人話,強搶民女,意圖幫兇勒索金錢,民主國家將自己作的壞事,天天說謊言故事去抹黑事件,假的真不了
加拿大司法公唔公正可能有討論。

但今次事件,加拿大執法嘅就可以稱為不公正。

引用:
原帖由 swerner 於 2021-9-26 02:39 PM 發表

漢奸,從任何角度,只有中國勝,全世界輸

你儍㗎
事情至今仍羅生門,想中國好嘅,又點會話任何角度都係中國勝。

呢D似係民族主義沖昏咗。

引用:
原帖由 0qazwsxedc0 於 2021-9-26 03:01 PM 發表

其實都冇咩羅唔羅生門
協議中否認控罪係事實
承認事實 同否認控罪 點解可以共存到 
其實可以理解做 依個事實不足以去構成罪行
會唔會影響到華為日後既官司
真係得曱甴先覺得有影響
正常人眼中 美國冇法治 政府想點咬就點咬咖啦
最可惜嘅係香港匯豐比哂料,法庭拒收。

引用:
原帖由 鑊鑊甘 於 2021-9-26 03:07 PM 發表

我同意C兄你說法

中國走出去嘅商業機構,唔可以無視他國感受

華為法例上係未必達到蒙騙銀行服務,但此前華為銳意打入美國市場,要同美國做生意,但佢又明知伊朗受緊美國制裁,呢方面,佢哋要承認自己處理輕率,漠視美國嘅感受,尤其你係龍頭,你都唔俾面,咁邊個仲理佢嘅制裁令?
不過,同樣,祖國如果能積累足夠實力,亦可豎立自己嘅遊戲規則,我期望中國強大
師兄有理。

今次事件,提醒中國嘅唔係老美嘅真面目。

反而係中國企業未來在外要有更強觸覺,因為中國企業未來嘅合作夥伴可能係非洲,中東等友好國家,要避免產生誤會,達至合作共贏。

至於老美,一早反咗面,只係未反枱

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2021-9-26 05:16 PM 發表

法庭唔夠膽收。
因為證明到滙豐根本無被誤導。
亦證明美國政府執法人員有"obstruction of justice"(唔知美國係咪咁叫)。

係匯豐收齊料但刻意向法庭抽起部分。

有人會玩完

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]