• 瀏覽: 47,231
  • 回覆: 31
  • 追帖: 3
因美國申請引渡回美審訊而被滯留加拿大差不多三年的華為高層孟晚舟,已在不承認控罪的情況下,得到美國控方同意,雙方達成延後起訴協議,並且獲得加

呢篇報導寫得好好。

拖左幾年,卻忽然急於係加拿大法院下個月出判決前,攪咩《延後起訴》並即時放人,唔係預知判決對結果前搵下台階,你信嗎?

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/深度報道/681182/美國不光彩的延後起訴-李浩然

熱賣及精選
認左咩?
玩字眼偽術吧!
真係認罪既唔俾天價罸款點會肯放人。
美國窮到剛剛又要國會提高債務上限了。

認罪?
人哋踩紅地毯,英雄式落機。

附件

mfile_1612283_1_L_20210926003659.jpg(270.79 KB)

2021-9-26 01:58 PM

引用:
原帖由 wch01 於 2021-9-26 01:50 PM 發表

即係比幾錢,你飛去美國問罰幾錢先啦
$0

引用:
原帖由 屙唔出屎 於 2021-9-26 02:11 PM 發表

美國一向合理化自己既行為
如用洗衣粉做攻打伊拉克既證據

引用:
原帖由 MoonRackers 於 2021-9-26 02:13 PM 發表

早前禾都提過:佢老尾啲搬龍門、搵下台階嘅手法,真係嘆為觀止呢?

無理據就無理據啦?甚麼延緩起訴,過咗時間就唔再起訴;同無理據咁就拉人,同屈有乜分別呢?
同樣既事如果發生係香港或中國,外國傳媒又會大肆報導,醜化特區或中國政府。

引用:
原帖由 後天紅色的羊 於 2021-9-26 02:24 PM 發表

美國最on9 就係迫3間中國電訊公司退市, 退左市先係最搞唔死中國5G
當日做決定果個,係「神人」特朗普吧?

引用:
原帖由 no_ic 於 2021-9-26 02:29 PM 發表

上次屈亞爾斯通,法國政府唔多理,結果要拆骨賣盤畀GE!今次美國佬食髓知味,明知唔係料都照砌生豬肉,但係亞爺力撐,無後用氹認罪都唔得,焗住放人。
咁今次失敗後,使唔使再去搵法國公司出氣?

引用:
原帖由 u23dom 於 2021-9-26 02:29 PM 發表

滿口仁義道德的你老美; 背後實情就係無惡不作,濫殺無辜,入侵別國,壞事做盡的仆街冚家鏟賤格國家
冷戰後,如果天下太平,叫美國班軍火商搵咩生意

引用:
原帖由 小西灣三少爺 於 2021-9-26 02:33 PM 發表

美國一向唔輸得,越戰係咁,韓戰係咁,就連阿富汗都係喪事喜辦,依家只係扮有後續怕被美國鄉下佬知道美國又輸.
有道理。
美國傳媒早排仲報導話美國抗疫成績世界第一。那門子既第一?大概只剩美國人會信。

引用:
原帖由 Dani123 於 2021-9-26 02:37 PM 發表

華為講左一蚊都唔比。彩佢on9
反正多年打壓之後,華為係美國已經無咩生意剩低,可以俾美國罸。

引用:
原帖由 ray99hk 於 2021-9-26 02:40 PM 發表

只係下台階,可能係告吾入,亦有可能係美國政府最驚告得入,你正式要孟小姐喺美國坐監,中美關係會更差,而呢個時候啱啱美國有事求中國。
應該係告唔入。
告得入就天價罸錢啦。
都係果句,美國好窮。

引用:
原帖由 200888 於 2021-9-26 02:41 PM 發表

咁2個加拿大人都賠咗幾錢呀?
兩條友可以賠到幾錢俾阿爺?

引用:
原帖由 鑊鑊甘 於 2021-9-26 02:47 PM 發表

你只要明白
協議唔係認罪
協議只為之後嘅履行嘅條件交換
如果只有認罪一條路,就係唔認

等於簽簿守行為,如果要佢認佢唔會認,因為行為嘅構成係有好多辯解,你打咗某人一下係事實,但你打佢一下係咪真係構成咗一個罪行又唔一定,但簽簿守行為只係同意你打咗某人一下呢個事實,並同意某段時間唔做某d違法行為,完全唔等於你認同自己係"犯咗法"

我反而覺得,華為法例上係未必達到蒙騙銀行服務,但此前華為銳意打入美國 ...
網友解釋得好好。
唔惜唔想明既人,無論點解釋都無用。

引用:
原帖由 paulchen 於 2021-9-26 02:59 PM 發表

三年幾中國同華為一直企硬
點都唔肯同老尾加拿大妥協
寧願使天價去請保鏢自行軟禁
99.999%無認罪
保鏢應該唔夠律師費貴。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]