• 瀏覽: 64,819
  • 回覆: 479
  • 追帖: 2
+22
加拿大以前係法國殖民地

引用:
原帖由 swerner 於 2021-9-26 02:30 PM 發表

甘呢段乜意思?

Meng’s admissions confirm the crux of the government’s allegations in the prosecution of this financial fraud — that Meng and her fellow Huawei employees engaged in a concerted effort to dec ...
你只要明白
協議唔係認罪
協議只為之後嘅履行嘅條件交換
如果只有認罪一條路,就係唔認

等於簽簿守行為,如果要佢認佢唔會認,因為行為嘅構成係有好多辯解,你打咗某人一下係事實,但你打佢一下係咪真係構成咗一個罪行又唔一定,但簽簿守行為只係同意你打咗某人一下呢個事實,並同意某段時間唔做某d違法行為,完全唔等於你認同自己係"犯咗法"

我反而覺得,華為法例上係未必達到蒙騙銀行服務,但此前華為銳意打入美國市場,要同美國做生意,但佢又明知伊朗受緊美國制裁,呢方面,佢哋要承認自己的確處理輕率<直頭可以話係粗疏,輕視美國添,美國始終係最有影響力國家,呢一個做法非常挑釁

現在,呢個處理幾好,一個協議,互有表述

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2021-9-26 01:37 PM 發表
因美國申請引渡回美審訊而被滯留加拿大差不多三年的華為高層孟晚舟,已在不承認控罪的情況下,得到美國控方同意,雙方達成延後起訴協議,並且獲得加

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210926/518779696540815360985260.jpeg/izCBA9P4QAAhaQwKLSadPZo-Bp5d3Nf7-1rfcPta33A

呢篇報導寫 ...
個協議都幾得意
慢慢周承認晒所有案情,包括自己為左同伊朗做生意故意誤導HSBC
但唔認罪😂😂😂

世人只是看到一埸人質風波,說話誰都得不到好處。

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-9-26 02:10 PM 發表
儍儍地~日嘈夜嘈冇人理 ;美帝講1句就放
美帝出牌點會咁簡。
你夠鐘返入院食藥啦💊💉

引用:
原帖由 swerner 於 2021-9-26 02:38 PM 發表

未上court ,未判可以pledge guilty?

而家佢認左誤導,正式起訴就可以話pledges guilty?
It is now highly unlikely to bring the case to court in future.
If US want to dare bring the case to court, they did not let Meng go.
Fact: US don't dare take any further action to Meng.
Besides, it is just a joke o bring the case to court without Meng's presence.

You JJing 之後華為大件事
Actually US can bring Meng as that won't change to course of so-called further 制裁華為.
Actually 美國一早制裁咗差唔多全部中國硬件科技公司。
Further 制裁 = Diminishing marginal returns = No big deal
Actually US now no 廁紙+sky rocketing steel price

仲有,現在美國人都急急把生產線搬回中國,是美國人需要中國貨減低通脹,美國制裁中企=制裁自己。
另外現在不是三年前,今日中國有 通脹牌 金融牌 武統牌 Tesla牌 中概股牌 滙豐牌,張張攞命。
US further 制裁 華為, China 制裁 Tesla+中概股+滙豐+Increase export tariff
現在不是你美國想點就點。
The fact: US already lost his most influential bargaining chip.
要圍爐返黑壇。

引用:
原帖由 半頁遠方的獅子 於 2021-9-26 02:40 PM 發表
杜魯狗說加國司法公正,不如說狗要聽主人話,強搶民女,意圖幫兇勒索金錢,民主國家將自己作的壞事,天天說謊言故事去抹黑事件,假的真不了
Sorry, 回錯人

引用:
原帖由 半頁遠方的獅子 於 2021-9-26 02:40 PM 發表
杜魯狗說加國司法公正,不如說狗要聽主人話,強搶民女,意圖幫兇勒索金錢,民主國家將自己作的壞事,天天說謊言故事去抹黑事件,假的真不了
加拿大司法公唔公正可能有討論。

但今次事件,加拿大執法嘅就可以稱為不公正。

引用:
原帖由 buomjwit 於 2021-9-26 02:12 PM 發表

不如話為左唔想去老尾坐監,急於簽協議吧~
通常打官司雙方都會陳述事實,但唔代表定罪

美國咁講根本係想未審先判,你信就更加係無知加無恥,屈得就屈

引用:
原帖由 swerner 於 2021-9-26 01:41 PM 發表

甘究竟有冇認?
事實係暗盤認左罪

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2021-9-26 01:37 PM 發表
因美國申請引渡回美審訊而被滯留加拿大差不多三年的華為高層孟晚舟,已在不承認控罪的情況下,得到美國控方同意,雙方達成延後起訴協議,並且獲得加

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210926/518779696540815360985260.jpeg/izCBA9P4QAAhaQwKLSadPZo-Bp5d3Nf7-1rfcPta33A

呢篇報導寫 ...
聽過佢和戴耀廷講基本法,李浩然講好過戴十倍!

引用:
原帖由 Duncan_Nadal 於 2021-9-26 02:02 PM 發表
跌落地都要楋翻揸沙
美國佬係咁架啦,第一日知咩

三年幾中國同華為一直企硬
點都唔肯同老尾加拿大妥協
寧願使天價去請保鏢自行軟禁
99.999%無認罪

引用:

呢篇報導寫 ...
棋子啫,中國亦都放咗兩個加拿大人。

引用:
原帖由 swerner 於 2021-9-26 02:39 PM 發表

漢奸,從任何角度,只有中國勝,全世界輸

你儍㗎
事情至今仍羅生門,想中國好嘅,又點會話任何角度都係中國勝。

呢D似係民族主義沖昏咗。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]