• 瀏覽: 64,895
  • 回覆: 31
  • 追帖: 2
+22
引用:
原帖由 寒冬粗俗的主席 於 2021-9-26 03:04 PM 發表

最可惜嘅係香港匯豐比哂料,法庭拒收。
法庭唔夠膽收。
因為證明到滙豐根本無被誤導。

引用:
原帖由 Dani123 於 2021-9-26 03:04 PM 發表

信美國好人都係戇鳩仔多🤣🤣🤣
兩隻加拿大狗喺美國人眼中算得啲乜嘢呀
就算係美國人都唔會理啦。
何況加拿大人?

引用:
原帖由 12345六 於 2021-9-26 03:08 PM 發表
冇認罪點會放你走
咩邏輯?認左罪就等判刑啦。
認左罪會被放走?
小學生都唔會信。

引用:
原帖由 lvmin63312823 於 2021-9-26 03:20 PM 發表

連起訴都沒有,當然沒認罪一說。現在是緩起訴協議,此類協議一般用在檢方證據不足的情況下
攪左3年先認證據不足。
如果係普通人或細公司,早被老美得手。

引用:
原帖由 寒冬粗俗的主席 於 2021-9-26 03:21 PM 發表

師兄有理。

今次事件,提醒中國嘅唔係老美嘅真面目。

反而係中國企業未來在外要有更強觸覺,因為中國企業未來嘅合作夥伴可能係非洲,中東等友好國家,要避免產生誤會,達至合作共贏。

至於老美,一早反咗面,只係未反枱
美國出手初期,華為手機無左美國市場,全球出貨依然強勁。

心水清既中國公司一於唔去美國市場,反對美國政府同平民都係,郁啲就告上法庭,可能賺埋都唔夠俾法律費用。

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-9-26 03:17 PM 發表
"In entering into the deferred prosecution agreement, Meng has taken responsibility for her principal role in perpetrating a scheme to defraud a global financial institution," acting U.S. Attorney Nic ...
有趣!我第一次見到有報導用 guilty 呢個字。部份外國記者質素都係麻麻地。

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-9-26 03:47 PM 發表
孟晚舟認錯方能獲釋? 美媒分析拜登政府遏制華為不會放鬆

據“華盛頓郵報”指出,孟晚舟向美國檢方承認,掩飾華為違反美國對伊朗的制裁而逕自與伊朗做生意。儘管孟晚舟為滿足協議相關條款坦承不法,但在美方緩起訴里她不用認罪。

孟晚舟在一份4頁的案情聲明裡坦承,她2013年向銀行作不實聲明,隱瞞華為與一間在伊朗營運子公司間的關係,以致銀行違反美國制裁令為她們服務。

華爾街日報早前披露,其實特 ...
報導來源係 RFI。
明晒。

引用:
原帖由 .愛心大使 於 2021-9-26 03:51 PM 發表

你係要講到美國玩唔起咁
總之今日放得佢走,孟婆一定有爆料啦
唔係的話一開始捉佢為乜
你在場嗎?咁清楚既?

引用:
原帖由 貝才貝才 於 2021-9-26 03:59 PM 發表
老美繼阿富汗後又一次輸人又輸陣,失敗且肉酸之作。
依美國近兩任總統既水平,應該陸續有黎。。。

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2021-9-26 04:27 PM 發表
非時事新聞
吓?係「深度報道」版搵到。
點先確定係唔係時事新聞?

引用:
原帖由 kof2002um 於 2021-9-26 04:34 PM 發表

承認誤導hsbc唔等於承認控罪。 例如有人被告強姦,被告承認有同原告扑過野, 但唔代表承認強姦控罪, 明唔明個分別?
其實實情係滙豐根本無被誤導。
單案無受害人,亦唔關美國事。

引用:
原帖由 港人無能治香港 於 2021-9-26 04:40 PM 發表

原來美國可以比錢搞掂,同雞冇分別
分別係美國要用億去計。

引用:
原帖由 急焦正金童 於 2021-9-26 04:55 PM 發表

人都返左中國,尾角吾系林住放左返中國可以再控告吓話 去中國捉人呀。
派海軍陸戰隊去中國拉人?

引用:
原帖由 最愛曼聯 於 2021-9-26 04:56 PM 發表

大笨象應該會慢慢退出大中華區……
唔係話大中華佔滙豐九成利潤?

引用:
原帖由 急焦正金童 於 2021-9-26 05:01 PM 發表

一於二年後再攞出泥笑下尾角。
到時求其搵單大嘢轉移視線。
呢單就低調處理,甚至唔處理

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]