• 瀏覽: 15,640
  • 回覆: 197
  • 追帖: 1
+2
引用:
原帖由 東方紅 於 2021-9-26 11:25 AM 發表

我唔係話引唔引導,我主要係想講以前中國每次都會在大事發生時營造友好氣份,而家唔會,每每在發生事前,先嚟一次大指責。
其實關咩引唔引導事呢?
這點睇法有不同.........!!
首先下棋是尾國...........澳洲買核潛艇本身就是針對中國.......在亞洲組建北約也是針對中國.....!!
同時率團來亞洲也是劍指中國..........只不過好聽一點.......說中國也包括在內......!!

麻醉中國的反抗意識.........放孟小姐只是做給亞洲國家看........營造中美關係改善的假象...!!
實際上為經濟戰包圍中國作準備...........別忘了.......尾國商團出訪亞洲前.........美日印澳先開完會.....!!

唔好俾佢入境嘛

中國人想買嘅美國貨美國唔准賣,美國要賣比中國唔多想買嘅美國貨。

引用:
原帖由 東方紅 於 2021-9-26 11:53 AM 發表

呢樣真,因為美佬一向都認為自己係宇宙最強,到今日都未知世界開始在慢慢變,美國國運都行咗百幾年了,世上冇一樣嘢係永恒的,世界大格局已開始鬆動,所以晒最後一度力嚟打壓中國,打唔到雖未輸晒,但美國元氣一定大傷。
反正壓力唔係中國到 而家乜野貿易協議中國都唔傾 美國想減關稅咪自己減到夠

引用:
原帖由 韓風黃色神童 於 2021-9-26 11:48 AM 發表

既然係戰略物資,就要加戰略物資出口關稅500%
鋼產品加完美國出口稅

現在可以考慮義烏出口美國貨品
小量品種徵收關稅了

義烏廠家加不了價
中國政府代他們加價

美狗無恥便無敵

引用:
原帖由 mcc8888888 於 2021-9-26 12:00 PM 發表
中國人想買嘅美國貨美國唔准賣,美國要賣比中國唔多想買嘅美國貨。
對是對..........問題尾國欠下的債務很多.........只是利息錢都是問題........未來還要加息.....!!
就只是條利息錢..........尾國都頭痕........!!

引用:
原帖由 SOHEUNG 於 2021-9-26 11:31 AM 發表

其實我最唔明係, 加稅只會更推死通漲, 呢條公式. 讀過小學級會計都知, 但點解當年肥普仍好興奮甘加, 仲要加完一樣又一樣, 仲要搞埋 d隊友
美國 SOP

另一 SOP 係
兩黨輪流執政
用不同,甚至係相反策略

唯一相同的是
目標係打敗敵人

尾國還沒解除對中國的制裁,
中國沒什麼可談的。

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2021-9-26 08:29 AM 發表
商務部長隸屬何人,是誰指令佢到中國尋商機,有話不妨直講,無須轉彎抹角,中國將以審慎樂觀的態度面對
師兄這番講話
可以去外交部做發言人了😂

引用:
原帖由 場外吶喊人 於 2021-9-26 12:02 PM 發表

鋼產品加完美國出口稅

現在可以考慮義烏出口美國貨品
小量品種徵收關稅了

義烏廠家加不了價
中國政府代他們加價
現在不止是貨物加價..........海運的集裝箱都瘋狂加價.........通漲升溫.....!!
也許尾國民眾未必感受到..........主要是很多貨物都在碼頭......!!
同時尾國的糧食方面都是自給自足.........一般民眾並未感覺到真實的通漲.......!!

很多聖誕節的貨物都未能運出...........運費貴過貨物成本..........廠家被迫把貨物積存.....!!
也許廠家會運去歐洲等市場..........對中國很多中小企業造成影響.....!!

去搞破壞至真啊

攪完咁多野仲想搵生意,面皮幾米厚,去呆灣搵啦

引用:
原帖由 冰風蓋天 於 2021-9-26 08:41 AM 發表
澳洲繼法國潛艇風波後,又被跣一鑊🤭
鹵味絕技: 出賣隊友

引用:
原帖由 robin09 於 2021-9-26 10:07 AM 發表

也可以在機場搭個帳篷,視頻會議。開完會就可以離開。
這樣不用隔離  
但機場要洗地

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]