• 瀏覽: 25,243
  • 回覆: 4
  • 追帖: 1
+2
引用:
原帖由 殘廁邊緣的甩頭 於 2021-9-26 07:29 AM 發表
【本報綜合報道】美國商務部長雷蒙多(Gina Raimondo)近日受訪表示,計劃率領美國企業的行政總裁代表團前往海外,包括中國,尋找商機並討論長期存在的貿易問題。她將尋求改善中國及美國的商業聯繫,認為中美關係在國家安全和人權問題上日益緊張之際,此行可促使兩國互利互惠。

美商務部長誓言保可能性留對華為採取行動的可能性,美國將繼續阻礙中國的科技發展。

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/美商務部長雷蒙多-擬率團赴華尋商機-214500652.html
又想從實力及地位出發?呢啲思維唔改,慳啲啦。

引用:
原帖由 叼人必先自J硬 於 2021-9-26 10:40 AM 發表
唔怪之得放萬晚J啦
覺唔覺近排好怪,以前中國同5美國將有大單嘢發生時,都會先營造所謂「友好氣氛」,而家剛好相反,每有大單嘢出現前,中國都必定前一日出手。
前日外交部才發表一份美國壞事清單,昨日就放孟晚舟了。

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2021-9-26 10:53 AM 發表

所以奶咁多次都唔成功,仲要繼續奶。
佢哋仲以為係 2 戰後嘅美國喎
其實個格局近五六年都改晒啦,到而家都仲未接受。
中國以前都係忍忍忍,外國人一直想蝦蝦蝦,所以成日將「韜光養悔」掛響口邊,用以壓制中國的反對反抗,一些所謂外國學者及漢奸港奸、外國毒媒,成日提呢幾個字,目的就係響中國打不還手、罵不還口,但而家時移勢易,仲想中國「韜光養悔」五十年?
真係天真嬌過阿嬌。
須知,「韜光養悔」係指導性說話,並不是法律性條文及憲法,我地尚然奉行,但時勢唔同,一樣可以調節的。

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2021-9-26 11:07 AM 發表

關乜事, 主要係加拿大選完之後, 法庭判決前就要放人, 美國有求於中國減關稅, 美國商務部即係去中國要求買下野 等美國有理由減中國關稅  解決美國內通貨膨脹, 美國係唔會真係引渡孟晚舟去美國
我唔係話引唔引導,我主要係想講以前中國每次都會在大事發生時營造友好氣份,而家唔會,每每在發生事前,先嚟一次大指責。
其實關咩引唔引導事呢?

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2021-9-26 11:43 AM 發表

極限施壓, 對手短時間 頂唔住咪投降, 當奴侵所謂art of deal 來來去去得一招 咪向對手極限施壓
點知中國好好打 頂得住極限施壓
呢樣真,因為美佬一向都認為自己係宇宙最強,到今日都未知世界開始在慢慢變,美國國運都行咗百幾年了,世上冇一樣嘢係永恒的,世界大格局已開始鬆動,所以晒最後一度力嚟打壓中國,打唔到雖未輸晒,但美國元氣一定大傷。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]