• 瀏覽: 65,909
  • 回覆: 27
  • 追帖: 1
+10
水警小艇隊今晨(25日)於沙洲對開進行反走私行動時反艇,女高級督察林婉儀失去蹤影。消息指,事發時水警快艇鎖定一艘目標船隻,相信是走私大飛,,雙方在泊滿船隻的海面上穿梭追逐,其後水警快艇遭大飛惡意撞向右邊船尾,導致其翻側沉沒,而大飛肇事後逃之夭夭。艇上4警全部穿着救生衣,其中3名水警獲救,主要為輕傷,惟女高級督察則下落不明,懷疑被水流扯走。警務處處長蕭澤頤傍晚到醫院探望獲救的水警,並表示會與各相關部門全力搜救,行動今晚仍然繼續。

原來亦有幾科, 水警快艇被大飛撞翻,

建議警方在警方快艇安裝熱能監察器, 及機關炮, 有事大飛班友死, 好過死差人嘛
今次唔見咗個高級女督察啦

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/突發/681223/水警失蹤-走私大飛惡意撞翻水警快艇-墮海水警有穿救生衣

記得從前, 走私大飛係用鉄製造, 遇水警追時就用來撞他們, 

所以, 到今時今日, 真建議差人開槍啦, 保護自己生命呀

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2021-9-26 10:22 AM 發表
昨晚廣州台都報導廣州公安追捕走私快艇,直升機影到走私快艇成十幾艘一齊衝,甚為壯觀

我估情況甚為猖獗
看到如走私的用快艇想撞掛警人的情況

水警出動 bazooka炸佢地都合情合理.

引用:
原帖由 thcsimon 於 2021-9-26 01:10 PM 發表

大劣人走私呀🤣😆😁仆街藍屍呢?🤭🤭🤭
只見死到一地黃屍囉

引用:
原帖由 KAZ327 於 2021-9-26 04:02 PM 發表
咩住幾千萬iPhone,點會停船

用機關炮打佢引擎先有用
所以, 我都建議海關船裝機炮啦, 唔用實彈, 都要用橡膠彈或楜椒彈

引用:
原帖由 KAZ327 於 2021-9-26 04:16 PM 發表

大陸海關用實彈打佢地
大飛船身配鋼板,實彈都未必打得入
打人囉, 人唔係鋼造嘛

引用:
原帖由 KAZ327 於 2021-9-26 04:31 PM 發表

匿晒入船中間啦,企出黎俾你打咩
留意我所講的係機炮, 一分鐘過千炮

唔明怎解打唔到

附件

images (13).jpg(13.15 KB)

images (13).jpg

引用:
原帖由 海島落漠蝦米 於 2021-9-26 04:41 PM 發表
不如裝洲際導彈啦🤭樓主
用拳頭打蟻, 仲一拳只打得一隻??唔係打隻蚊要唔大鑊嘛??

裝呢支都夠殺

GSh-23機炮

槍長:1,387毫米(GSh-23)/1,537毫米(GSh-23L)
槍管長:1,000毫米
槍重:49.2公斤(GSh-23)/50公斤(GSh-23L)
口徑:23毫米
子彈:AM-23機炮炮彈(23x115毫米)
子彈初速:715米/秒
射速:3,400至3,600發/分鐘
作用方式:氣動式

引用:
原帖由 KAZ327 於 2021-9-26 05:00 PM 發表

但係你話用橡膠子彈喎

我唔記得咗邊套戲搭大飛要帶痰罐頭盔

佢地隨時著到鐵甲奇俠咁樣都唔奇
係呀, 咁都可以射人, 一分鐘成3千發, 大飛班友跑得甩嘛?

不過彈徑成20mm, 膠彈都好恐怖

引用:
原帖由 逆風的肥牛 於 2021-9-26 04:46 PM 發表

走私集團見到大陸警察腳都軟埋,洗鬼海上追逐咩, 等佢地上晒岸落晒貨先出手,唔洗自己搬上岸咁辛苦添 ,就算要擊沉,香港警察無呢支炮仔,D大飛點會驚呀 ?

咪係, 海警裝備應係時候升級了

引用:
原帖由 z_gundam_2008 於 2021-9-26 09:13 PM 發表
走 C 大飛班撚樣一睇就知, 應該以即時開炮連人帶船炸毀, 就地正法.
否則上到髮庭, 都會係咁意罰下錢就算.
Bazooka 係時候裝備俾水警啦

引用:
原帖由 chifaiba111 於 2021-9-26 09:04 PM 發表
換晒啲快艇佢啦,裝幾支機關炮係船頭你快都冇用
唔洗啦, 一支機關炮都夠照囉,

一分鐘3500發, 20mm 口徑子彈, 真係舊時的tank都被打爆, 何況只是大飛這些薄鉄鉄呢

如配上, 1130近防炮, 30mm口徑子彈, 一分鐘過萬發, 射程超5公里, 班大飛幸定一被發現就渣都冇

引用:
原帖由 新型冠狀病毒 於 2021-9-26 10:00 PM 發表
仆街!又要用納稅人金錢賠俾佢老母!
其實你有冇交過稅架??

引用:
原帖由 sshredder 於 2021-9-26 10:18 PM 發表

耐人尋味!身穿救生衣4人同一位置翻艇墮海3人獲救,只有她失蹤?何解?是否藉一埸公務製造意外趁機棄暗投明,遠赴他方奔向自由?她懂的!
咪亂想啦, 嗰個水域唔係台灣那邊呀, 你諗多咗啦

主題標籤 #警務處
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]