• 瀏覽: 9,635
  • 回覆: 24
  • 追帖: 1
中國電訊設備供應商華為太子女孟晚舟的引渡案周五(24日)終於落幕,但有美媒認為,中國、美國及加拿大的鬥爭不會就此停歇.........

孟晚舟獲釋,不代表美國就此罷手,中國還得要小心美國「一計不成,二計又生」。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intnews/20210925/bkn-20210925152619539-0925_00992_001.html

中國速度, 係好難遏制.

美國已經明言將會對huawei採取更強硬的措施
huawei即將死,而家放孟晚舟走不是錦簡單
不要以為美國退讓,只是進一步行動的其中一步

等你中國人出下醜,現出醜惡的一面

引用:
原帖由 banjo. 於 2021-9-25 08:50 PM 發表
中國速度, 係好難遏制.
美國政棍只有想辦法拖慢中國

美國:綁架更多的中國人 !

引用:
原帖由 team1234567 於 2021-9-25 20:54 發表

美國政棍只有想辦法拖慢中國
拖唔到喇, 就嚟連晶片都搞掂.
(由第4分鐘開始)
https://www.youtube.com/watch?v=AwLOoQJYbcU&t=727s&ab_channel=BastillePost巴士的報

引用:
原帖由 skywalker167 於 2021-9-25 08:52 PM 發表

即將死左三年喇
有俾都俾侵侵打完
傻仔仲信美國威。
依家輪到中國打通脹牌打金融牌

引用:
原帖由 skywalker167 於 2021-9-25 08:52 PM 發表

係外國人眼中既仆街黃甴都係中國人,仆街黃甴夠唔夠膽企係10個8個中國人身邊再問外國人分下邊個唔係中國人

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2021-9-25 09:03 PM 發表

即將死左三年喇
有俾都俾侵侵打完
傻仔仲信美國威。
依家輪到中國打通脹牌打金融牌
美國的措施仍然有好大的提升空間

現在好寬鬆
我想到更加嚴厲的方法有幾個,是一定死

美國一步步來,等你浪費人力做無謂的抵抗,因為huawei呢幾年所做的都會完全白費
而且犧牲了中國其他公司使用呢D人力去發展的機會成本

我想到的有美國可以制裁所有同huawei有任何來往的公司,不論是否涉及美國技術
採取無限追溯 禁止任何公司的任何產品技術被huawei使用 否則被制裁
同禁止huawei使用美金等
我不是獻計
過幾日 好快就知道
美國好快會公布

huawei點都一定要死
無可能生存到

引用:

中國未出醜,美國自己已經出緊醜(阿富汗撤軍,及袋鼠潛艇)

話簽左DPA,唔知好唔好。

引用:
原帖由 skywalker167 於 2021-9-25 09:07 PM 發表

美國的措施仍然有好大的提升空間

現在好寬鬆
我想到更加嚴厲的方法有幾個,是一定死

美國一步步來,等你浪費人力做無謂的抵抗,因為huawei呢幾年所做的都會完全白費
而且犧牲了中國其他公司使用呢D人力去發展的機會成本

我想到的有美國可以制裁所有同huawei有任何來往的公司,不論是否涉及美國技術
採取無限追溯 禁止任何公司的任何產品技術被huawei使用 否則被制裁
...
首先你呢牌冇新意。
美國一早制裁咗差唔多全部中國硬件科技公司。

仲有,現在美國人都急急把生產線搬回中國,是美國人需要中國貨減低通脹,美國制裁中企=制裁自己。
另外現在不是三年前,今日中國有 通脹牌 金融牌 武統牌 Tesla牌 中概股牌 滙豐牌,張張攞命。
現在不是你美國想點就點。

要圍爐返黑壇。

引用:

你以為自己係西人呀?依家快快照下塊鏡先啦

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2021-9-25 09:23 PM 發表

你以為自己係西人呀?依家快快照下塊鏡先啦
分分鐘係黑壇嘅人

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]