• 瀏覽: 24,041
  • 回覆: 57
  • 追帖: 1
+3
若果孟晚舟認罪,老美就會攞住呢份認罪書去打擊華為,這就是誰也知道老美的無恥陰謀!

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-9-26 02:16 PM 發表

香港都有類似處理方法
都係無認罪無定罪
但被告人認犯罪行為
有無案例?!

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-9-25 07:07 PM 發表

我應該有咩意見?
佢無認罪亦無被定罪
佢只係確認咗犯罪行為嘅事實
類似香港法院Bound Over嘅處理
誤導銀行同華為繼續提供服務唔係犯法,美國真正想起訴佢犯既係欺詐罪同電滙欺詐罪,但大前提係要銀行有實際金錢損失先得㗎。

即係有人誤導你繼續同佢做friend,但一直無呃過你錢咁點告得斯詐罪呢?至多呃咗你既信任同感情唔係犯法喎!

孟晚舟俾銀行知道Skycom係伊朗做生意係華為既伊朗生意夥伴,之後銀行自己risk assessment 仍然繼續向華為提供服務。就算呢家孟晚舟係Statement of fact承認Skycom實際係由華為控制,但銀行末曾因為咁有任何損失華為亦無因為孟晚舟既誤導而有實質從銀行直接獲得利益(Statement of fact完全無講到銀行有甚麽實質損失),所以根本係無法證明犯任何欺詐罪!要證明Defraud 都要證明銀行有金錢上既損失俾咗華為㗎!美國司法機關只係跌落地揦返拃沙 !

U.S. Code § 1344 - Bank fraud 

Whoever knowingly executes, or attempts to execute, a scheme or artifice—
(1)to defraud a financial institution; or(2)to obtain any of the moneys, funds, credits, assets, securities, or other property owned by, or under the custody or control of, a financial institution, by means of false or fraudulent pretenses, representations, or promises;
shall be fined not more than $1,000,000 or imprisoned not more than 30 years, or both.

引用:
原帖由 richardli008 於 2021-9-26 07:07 PM 發表

誤導銀行同華為繼續提供服務唔係犯法,美國真正想起訴佢犯既係欺詐罪同電滙欺詐罪,但大前提係要銀行有實際金錢損失先得㗎。

即係有人誤導你繼續同佢做friend,但一直無呃過你錢咁點告得斯詐罪呢?至多呃咗你既信任同感情唔係犯法喎!

孟晚舟俾銀行知道Skycom係伊朗做生意係華為既伊朗生意夥伴,之後銀行自己risk assessment 仍然繼續向華為提供服務。就算呢家孟晚舟係Statem ...
你睇唔明你自己引述嗰段英文?

支持打尾狗

引用:
原帖由 crazymannnnn 於 2021-9-25 06:03 PM 發表
華為副董事長孟晚舟與美國司法部達成「延期起訴協議」後,9月24日在加拿大溫哥華法院獲釋,並啟程返回中國。她的代表律師發聲明稱,孟晚舟沒有認罪

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210925/518477788655652864502473.jpeg/Qv_dX8Z65G8EwF1IKIMIogVXTspfAsLz8iVbw_IlW8M?v=w1280r16_9
美國向一個中國女人下跪

admits to misleading 不等於 plead guilty

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-9-26 08:13 PM 發表

你睇唔明你自己引述嗰段英文?
成份DPA 邊度寫孟晚舟係guilty as charged? Deferred Prosecution Agreement  即係未審未判可來話有罪?老美肯簽呢份DPA即係佢地都無信心夠證據告得入甚至引渡官司都隨時輸先啦!法治國家唔係要奉行”無罪假定”咩?

引用:
原帖由 richardli008 於 2021-9-26 10:21 PM 發表

成份DPA 邊度寫孟晚舟係guilty as charged? Deferred Prosecution Agreement  即係未審未判可來話有罪?老美肯簽呢份DPA即係佢地都無信心夠證據告得入甚至引渡官司都隨時輸先啦!法治國家唔係要奉行”無罪假定”咩?
梗唔係咁講啦
事實係喺件協議文件內
孟認咗華為有呃國際金融機構

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-9-26 10:54 PM 發表

梗唔係咁講啦
事實係喺件協議文件內
孟認咗華為有呃國際金融機構
如果單單misleading materials 就入到 fraud, 有人講831有死人,咁咪可以入 fraud?
教人點樣文宣, 按兒登仔既講法, misleading material 好大機會入到煽動或者串謀欺詐
成個兒登都係 fraud 既證據, 點算呀.

班兒登仔為左打飛機, 自己為自己定罪, 真係聰明到喊.

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-9-26 10:59 PM 發表

如果單單misleading materials 就入到 fraud, 有人講831有死人,咁咪可以入 fraud?
成個兒登都係 fraud 既證據黎. 點算呀.
我當時都已經唔信831有死人
依家仲有任何人實牙實齒話831有死人
應該都係犯咗香港國安法

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-9-26 11:09 PM 發表

我當時都已經唔信831有死人
依家仲有任何人實牙實齒話831有死人
應該都係犯咗香港國安法
點解係國安法, 唔係 fraud 呀?

你搬緊龍門呀?

如果當時有人出黎講宣傳 831 有死人係欺詐,你會有乜野comment?

黃人曱甴又選擇性失明

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]