• 瀏覽: 956,399
  • 回覆: 172
  • 追帖: 122
+754
引用:
原帖由 explorerfnk 於 2021-10-21 17:45 發表

事實係, 你直程唔知, 佢到過既地方, 有幾多人到過而又接觸過佢.
當佢係源頭
T1 --- T2a(掃安心碼, 到過地點A)
                T2b(無掃碼, 到過地點A)你 和 T2b 在地點 B 接觸過.
你健康碼還是綠, 但你可能是帶菌者了.

所以有無追綜功能都無用. 只要香港進入商場食店還沒有強制掃碼UPLOAD 上去數據庫,
那個健康碼就沒有實際用途.
T2b發病,而家只係靠問佢去過邊,算佢會講得好清楚(好多時病人唔合作/真係唔記得)。
但係我唔識阿T2b嘅,可是,那天就和T2b一齊在餐廳食野,還是隔壁那張枱,咁我咪唔知自己可能帶菌囉!就算安心出行都係只有感染風險通知,根本無乜用。
香港唔用健康碼,覺得係有人玩政治。

我本人支持全港的人用阿爺的健康碼,要強制執行。

引用:
原帖由 dustin 於 2021-10-25 00:25 發表

恕我撥冷水,當中層高層都係大部份黃人拖政府後腿,邊個會去捉啲玩嘢嘅黃絲?唔玩埋一份算偷笑。2034吧!
“唔玩埋一份算偷笑。2034吧”
這句真的有可能。

昨日,午飯時,我老細(yc的)話健康碼乜乜物物,另外一個同佢一樣職級的老細(支持政府的),就同佢拗。

我們做細的只好借D意叉開話題,化解劍拔弩張的情況。

兩個40幾近50歲的美女,為了健康碼都可以拗到面紅耳赤,如果兩個大男人,可能打起來了。

兩個都係食政府糧架,一個支持,一個反對。
兩個都係受過教育,唔係盲毛呀!
所以,政府做乜都係舉步維艱。

引用:
原帖由 Y-hk 於 2021-10-28 15:55 發表

就算一日幾百, 幾日都兩三千啦.
同佢地既醫療系統負荷能力比真係點頂呀?
“與病毒共存”抗疫係咁啦!

汰弱留強,老弱死晒又可以慳返福利及社會資源。

慘得過坡人都唔出聲話反對,睇新聞好似無乜反對聲音。
既然係咁,只好睇下邊個唔好彩中招,又唔好彩死左囉!

只要執政者唔重視人命,與病毒共存就會係咁後果。

引用:
原帖由 ing.baring 於 2021-10-28 22:46 發表

可能啲富豪及政客話最緊要唔係佢自己中招就得,其他人中唔中就關佢地周事咯
幾時會死到有錢人,佢地有私人醫生,慢下手有私人醫院🤫

平民百姓除非病到就快死,否則都無得入院。
不用說很遠,就拿小本來說,平民中左招都係留家等死。

引用:
原帖由 WOLVESNOTFAR 於 2021-10-28 23:05 發表

李柏檢兩公婆

住公屋拿綜援,但平時出入會所,搭商務艙

https://zh.m.wikipedia.org/wiki/李栢儉
兩公婆係賤中之賤的人渣

引用:
原帖由 靚c9 於 2021-11-1 13:22 發表

來日方長
漢奸冇好下場!
我都信,人在做天在看,如果係漢奸,一定有報應。

引用:
原帖由 桑下樽前 於 2021-11-1 13:34 發表

吓?喺入面做?
我仲以為係啲去攪申請嘅市民…
這些曱甴咪自己浦頭博炒囉!

引用:
原帖由 有女萬事足 於 2021-11-2 12:07 發表

最緊要系有人篤
最好有埋獎金,少少地1千元都好。
跟著就會有很多“行走的1千元”被舉報

引用:
原帖由 Y-hk 於 2021-11-4 09:55 發表

"至於接種兩劑復必泰疫苗的,可以在半年至一年後才打第三針,但未來仍然有需要補針"

咁其實即係都要再打啦, 同科興有幾大分別.
仲有, 佢地對於咁多打齊兩針復必泰後都中招有何解釋?
現實上唔見得復必泰有幾好喎.
人地磚加來架,不要問,只要信。

但,C9唔信。
C9要打就打祖國的科興。

引用:
原帖由 kenywj 於 2021-11-4 07:08 發表

判佢終生監禁啦咁問心無愧,正pk
咁咪益左佢,有納稅人養佢。

判20年啦,青春不再時出返來捱世界,到時父母可能不在,兄弟姐妹都各有家庭,唔得閒理佢,等佢自己一個人慢慢“問心無愧”啦!

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-11-4 23:54 發表

班磚家今時今日的意見,其實左右不了多少人,信國產擔心mRNA疫苗副作用嘅,自然繼續揀科興。抗拒國產疫苗及追求白鬼出品的,必定繼續揀必太。老老豆豆,必太在猶太國及李家坡的表現,抗體有幾高,都唔會吸引到打開科興的人轉用。

有關老人家記錄出行資料,由場所地點scan回老人家QR code 喺可行的,而且可以用手機應用程式scan而不用額外添置設備,但因為涉及儲存個人資料,到時又有人講私隱問題。而且, ...
愚港人喺有著數就怕執輸行頭啦。
如果試下政府話:每次掃安心出行,有5毫子獎賞,每日上限5元。
到時睇下班話怕麻煩的人掃唔掃?
可能佢地不厭其煩地走勻居住地附近的街市去掃碼呢!

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-11-5 13:52 發表

1毫子回收一個膠樽,一張八達通每天亦有回贈限額,大把中老年人,每日拖住一大袋膠樽,排隊去喂膠樽機,仲識得預備多幾張八達通添。

所以,如果掃一次安心出行回贈1毫,每日上限$5,每個位置每天限出入4次,大把阿公阿婆用盡配額,每日去不同地方,掃盡50次
有錢就唔麻煩,刁民港人就係咁。

引用:
原帖由 SKY2019 於 2021-11-10 07:49 發表
兩名患者抵港時在機場檢測結果呈陰性,根據相關豁免人士規定,他們回家隔離,再按規定定期到社區檢測中心採樣,二人昨日的檢測結果,今日顯示呈初步陽性,當中29歲機師病毒量極高。

⋯⋯

內地提出三大焦點 要求機組人員須指定處所隔離《香港01》早前報道,指中港兩地專家就通關安排進行會談,內地提出三大焦點,首兩項為初期僅實施「小通關」,限制在每日1,000人或以下,以及設立有1宗本地確診便要暫停通關的熔斷 ...
又係喎,真係次次都係咁。

不會有黃人攪小動作吧?

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-11-11 18:06 發表
點解我地成日話滅活疫苗風險低?

減活病毒必定比活性病毒安全,而就算我地唔打疫苗,我地將來都好大機會接觸同吸入活病毒。
假如滅活病毒本身係有長期風險,活性病毒幾乎必然係相同風險上,再疊加其他風險,即係將來一樣避唔開。
咁滅活疫苗額外附加既長期風險,就大約等於無。
(如果全世界極速清零的話,不打疫苗風險最低,比如話我地唔會打SARS 疫苗,但宜家明顯已經不可能)

重組蛋白疫苗,係抽取 ...
mRna唔係話佢一定唔好,但用在醫癌症方面係死馬當活馬醫,反正都係博下。
用在疫苗上係太新了,未夠時間驗證有乜副作用,萬一唔覺意體內的DNA改變了,在頭頂生出一舊肉,再生多隻獠牙咁就變哥C9。

愚港的磚十就唔理咁多,係咁sell mRna 還叫人“溝”,估計都可能想做下研究,豐富下佢自己的學術研究,搵愚港笨人做白老鼠。

引用:
原帖由 kenywj 於 2021-11-11 21:05 發表

大台新聞有講一句科興剩餘比較多呀~幾衰格呢,依句唔知係咪屎渠勇講定大台自己up嘞
其實鴨咀對病人好好,佢真係應該專心行姨,好好研究,唔好攪咁多專業以外嘅野。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]