• 瀏覽: 956,454
  • 回覆: 55
  • 追帖: 122
+754
引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2021-11-22 05:11 PM 發表

不如調轉問, 馬會慈善事務總監需要乜野履歷呢?

又如果扭一扭, 一個超級富豪想將佢一半身家成立慈善基金, 而家要搵一個CEO幫佢個慈善基金每年派錢出去, 呢個CEO需要乜野履歷?

我自己答返, 如果係超級富豪嘅慈善基金CEO, 可能搵個自己友, 最緊要係信得過, 有sense, 最好就有豐富經歷, 有社會人脈, 至於係咪熟悉慈善工作根本一D都唔重要, 而家又唔係叫佢搵錢, 係叫佢洗 ...
同意,以一所大學嘅醫學院院長,之前做過特區嘅副局長 同特首辦主任,坐上馬會慈善總監一職絕對夠資格有餘。 至於薪酬高低,政府公職相對外間職場不嬲都係輸蝕,更何況呢個現金多到水浸嘅馬會,好在馬會嘅錢我無分奉獻的!

引用:
原帖由 dustin 於 2021-11-22 06:58 PM 發表

佢做過特首辦主任?咁我又唔知呢點喎。薪酬高低唔係重點,而係佢過往工作同NGOs社福街無咩關係。我只係覺得市場上齋講履歷俾佢更適合嘅應該大有人在,而佢做醫學院院長時港大醫學院為復必die宣傳做咗幾多嘢,大家諗諗。相對中大,其實中大無特別大力宣傳,亦無做溝針研究。2019黑暴後,黃瓜捐咗一大筆錢俾港大醫學院。
只係講資格嘅話,梁某嘅履歷係足夠有餘嘅,至於是否一定要同社福界有過工作經驗呢點又唔係咁重要,也見過大集團都有新請CEO唔一定有相關行業經驗。 不過我純粹以事論事,梁某係黃係藍係黑係另一回事,講真我對此人一向也無太多好感。

引用:
原帖由 dustin 於 2021-11-22 07:38 PM 發表

或者我諗得太多,聯想埋倉鼠勇近期言論同黑暴後黃瓜捐錢俾港大醫學院。算啦,諗得太多,哈哈。
黃瓜在2005年捐助10億畀港大醫學院,到2006年醫學院改咗依家個名
到2020年黃瓜捐咗1.7億畀4間大學:香港大學李嘉誠醫學院、香港中文大學醫學院、香港科技大學、香港教育大學,其中港大佔比最多,有一億。當時有什麼含意呢? 自己解讀吧!

引用:
原帖由 樹上螞蟻 於 2021-11-27 12:33 PM 發表

講開馬會, 近日有長者收到通知, 一直有送飯服務的聖雅各機構, 因馬會停止資助, 送飯服務到年尾結束.
馬會慈善基金資助應該無指定項目,聖雅各選擇要削減那個項目係佢內部權衡輕重嘅決定,又咁啱偏偏揀中長者!?  另外什麼原因馬會要停止資助呢?

但馬會資助只係佔該會總收入3~4%而已,最大收入係: 社署每年一次性撥款+政府對活動項目資助+獎券基金+公益金+學費及活動門票收入,總數已達到八成以上了。

少咗馬會果3~4%資助,咪叫聖公會直接補番條數咪可以囉,教會最多就係$,何解搵長者開刀呢? 仲特登話因為係馬會停止資助!? 咩目的呢? 可惜我唔知道答案。

引用:
原帖由 樹上螞蟻 於 2021-11-28 12:14 AM 發表

這個消息早於9月先出現, 當時區內中心的社工, 親口同我講, 取消送飯服務係因為:

"大陸政府全面接管社署, cut budget, 呢個政府不理民生" ......

當時我好愕然, 一個專業社工如此無知!  直至近日, 佢先話原來是馬會cut 支助, 令聖雅各取消送飯服務.
果個社工擺明係黃黑;噏得就噏

我都係同一個疑問,收入少咗3~4%,應該搵其他機構支持番條數,最好就係搵直屬頂頭嘅聖公會,搵唔到都盡量唔好攞長者開刀囉,真係無其他次要啲嘅服務可以cut咩 ?

引用:
原帖由 hkc9 於 2021-11-30 08:53 AM 發表

估計佢地應該都係已經有社區感染啦,唔報出來,等第二個國家(南非)報,唔洗自己孭鑊嗎!
老尾/歐洲每日數以萬計咁確診,無變種?難以令人信服囉!
早前大陰國驗到有omicron, 其中有6個病例在蘇格蘭係全無外遊紀錄,亦無非洲關連接觸,即完全係本土個案,所以大陰國一直高確診數字,根本係有古怪!

引用:
原帖由 乾坤360 於 2021-11-30 09:39 AM 發表

不來驗, 不知險
亦可以係驗到變種唔出聲,依家等南非先出聲就食左死貓囉!

引用:
原帖由 實力地位 於 2021-11-30 09:39 AM 發表

早就講左病毒共存等於將全世界人類用來做細菌培養工具
最高危係與不同病毒共存然後互溝,製造出超級病毒

引用:
原帖由 big3624 於 2021-12-3 10:42 AM 發表

國內高鐵有無吸煙房??日本長途新幹線通常一班車有一個吸煙房
國內機場同車站好似都無吸煙房了!

好耐以前搭飛機係准吸煙,去到八九十年代,長途機嘅機尾最後排才可以吸煙。而當時歐洲啲火車,有吸煙區(卡)同非吸煙區(卡)之分,車站、甚至地鐵站內都唔係全面禁煙的。

講返時政,大家記得12月19要去投票!

引用:
原帖由 Y-hk 於 2021-12-14 10:09 AM 發表

登登我都支持, 佢兩個都好有"本事".
係佢地管治下, 美國真係好極有限.
尾國 好好至真
+ 唔使返工有$派
+ 又有零元購
+ 打劫幾舊當無罪
+ 吸毒合法、政府開吸毒中心提供貼心服務

幾好都有

登登同傻侵, 一個老人癡呆, 一個傻得有道理,都令老尾好戲連場,
咪畀佢停

引用:
原帖由 ahmei 於 2021-12-17 10:33 AM 發表

我只係一個俗人,面對現時局面,何時被帶風向,何時回歸正道,真係混混沌沌摸不清。
在小小鄉土尚且如此,有話林太係黃人,馬兄大叔係打手,屈小姐係別有用心,巴巴兄又點點點,
外面的世界,更難看清。
既然看不清也看不懂誰是誰,如果我係師兄你嘅話,我會選擇沉默。

然而,對大叔同馬兄,我已追隨多時,支持已經係義無反顧,佢兩位大大係咪真心愛國定抑或係打手,係度耐嘅師兄師姐已心中有數,別人嘅中傷係改變唔到任何嘢的!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]