• 瀏覽: 955,951
  • 回覆: 428
  • 追帖: 122
+754
引用:
原帖由 054D 於 6-1-2022 18:58 發表

其實高官同普通人無分別,所以當日認為無問題,而現在一視同仁地要隔離都合理。

當日風險並不是大到需要不進行有關活動。

而香港因為服務業社會,不太可能係沒有出現明顯風險下按暫停鍵,如果當日認為元旦倒數等大型活動可以如常舉行,出席合法宴唔係有問題。
根本擺錯焦點,成件事根本一般參加者無問題,而法例仍容許下,活動喺可以進行。

但作為主要官員,在發生咗望月樓爆發,omicorn 有社區傳播,就要醒水,警覺性及政治觸覺都要高。就算畀面主人家參加派對, 到衹限於到場寒喧幾句,而唔喺坐全場食足全埸。

引用:
原帖由 伍皓昌 於 6-1-2022 18:59 發表
哈,又畀我up中,望月樓事件,政府應承勢把安心出行實名制及可追蹤...
岩岩tbb新聞有議員出來倡議,議員個位後面,仲大大支五星紅旗....

仲有實名制必須有中央資料庫,到時老人家只需預制身份資料實體二維碼畀場所職員掃,就唔需要用手機及安心出行

睇下政府敢唔敢做
有危就有機,如果成功,今次捱呢棍都抵

引用:
原帖由 054D 於 6-1-2022 19:08 發表

林鄭同中聯辦高官有出席無線元旦祁福晚會,你覺得有無問題?

旅遊法局沒有叫停倒數,有無問題?

如果你覺得呢類大型活動如常,高官出席無問題,一個宴會問題係邊?

如果事後追責,有跡象可以有位入就有問題,導致事後高官處事不是針對性控制疫情撲滅於微時,只係隨意升級措施,郁下就叫停活動,先係有問題。

旦白講,當日封關就係呢種思維,覺得有風險就隨意封大陸關,結果就恨錯難返。
我重申,我嘅觀點不是講當天要剎停大型活動,亦不是要阻止官員參加大型活動,事實上帶住口罩喺有助減低感染風險,再加上逗留時間短,亦可幫助減低風險。但選擇坐足全場及食足全埸,而唔喺social一下就走人,就警覺性不足。

在此話題下,不用再回,反正各有觀點。

引用:
原帖由 桑下樽前 於 6-1-2022 19:11 發表

肥歐好似係9:30後先到
好似係場地好大,依家要釐清佢算唔算密切接觸者。
佢未prove到自己9:30前已經閃人,要等CHP調查

引用:
原帖由 桑下樽前 於 6-1-2022 19:34 發表

歐自稱9:30後先到

https://www.hk01.com/政情/721000/洪為民生日派對爆疫多名高官出席-林鄭-對徐英偉尤其失望
如果屬實,也不必苛責肥歐,肥歐個底唔好,之前已經中過限聚令,再來多單就前程似咁。

引用:
原帖由 33Chris 於 6-1-2022 19:36 發表

其實一月一日同一月三日嘅情況已差好遠, 根本不能相提並論 。1號只有望月樓群組, 3號已多咗維園群組,證明真係傳左開去, 所以所有嘢先要停。
就算未剎停市民大型活動,官員自己其實真的要自我提高警告

引用:
原帖由 伍皓昌 於 6-1-2022 19:41 發表

望月樓及空姐群組案例,可以用來論證另一件爭拗既事,就係返大陸既要裝可追蹤健康碼,唔返唔使裝,只需裝安心出行.....

今日,已經證明是一派胡言,一個星期都未搵到人,呢d人既緊密接觸者,已經上郵輪出左公海,返大陸,已去到黑龍江啦

通關?慢慢等啦
希望望月樓同遊輪2單追蹤困難,加上毒媒收皮,今次可以推實名安心出行

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 6-1-2022 20:03 發表

昌兄你估下成唔成事
嚟段時間係深圳,連小學生坐地鐵都掛個綠碼係脖子上,,希望香港都好快落實,雖然有點做夢
今日大台訪問完林健鋒關於安心出行實名際後,再訪問另一位IT業人士,都有建議可以發二維碼比老人家,就可以做到冇手機,都可以追蹤,同深圳小學生情況一樣。現在衹有希望,盡快成事。

引用:
原帖由 friendchanli 於 6-1-2022 20:33 發表

呢個都係一個好方法,不過要諗諗有黃人會借用別人的二維碼用來過骨。
應對方法,都喺同用假針紙一樣,執法抽查,捉到就告行使假文件

另外,如果用別人二維碼,別人被亂送入隔離營,事情必敗露,定點位置睇CCTV及八達通,亦有機會揾翻條友出嚟

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]