• 瀏覽: 633,854
  • 回覆: 100
  • 追帖: 180
引用:
原帖由 054D 於 2021-11-22 07:30 PM 發表

其實咁講,最叻的人唔係靠出papers,而係私人執業。

而一般院長校長,只係佢唔係打算純粹做研究而已。
我所指嘅“叻”係學術上,講院校梗係以學術為標準,你所指嘅“叻”可能係手術技巧上或賺錢能力上。就講成日上電視嘅莫樹錦,佢係肺癌治療研究上就係世界級,獲獎無數。

熱賣及精選
引用:
原帖由 小市民0009 於 2021-11-22 07:35 PM 發表

只係講資格嘅話,梁某嘅履歷係足夠有餘嘅,至於是否一定要同社福界有過工作經驗呢點又唔係咁重要,也見過大集團都有新請CEO唔一定有相關行業經驗。 不過我純粹以事論事,梁某係黃係藍係黑係另一回事,講真我對此人一向也無太多好感。
或者我諗得太多,聯想埋倉鼠勇近期言論同黑暴後黃瓜捐錢俾港大醫學院。算啦,諗得太多,哈哈。

昨晚睇返常平兄儲起嘅“大師帖”,諗起巴巴兄話粉嶺皇后山居屋要幾個月先清。我忽然諗,其實以末日大師推測,粉嶺仲要見山,應該係好地方喎。原來沿英皇道都麻煩,咁即係成個港島區近海果堆屋苑都麻煩,新界沙田大埔近海,屯門又係,似乎大西北最好都係元朗近上水果邊,同埋粉嶺上水一帶。

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2021-11-24 03:06 PM 發表

純粹斷估, 半噸大師強調香港近海嘅樓都麻麻, 元朗果邊係對住珠江口, 可能影響細D掛?

如果有留意D神怪野嘅, 應該聽過有個日本漫畫家二十幾年前出左本漫畫, 入面好多預言都中左, 包括311海嘯, 原來佢最近出左新版, 加多左一個預言, 內容同香港有關。

點解我會將半噸大師同呢本漫畫聯想埋一齊呢? 因為我一直判斷半噸大師之所以話香港近海樓要避開, 係因為海嘯或者係水位上升...:s ...
本來我都係咁諗,但佢又話湖,江果類靜態水係ok,只係要避海水。但係江河都係流入大海,如果海平面上升,照計都會倒灌令江河氾濫。所以,我未明呢樣,但純以“走難”方便計,元朗都唔錯。前排有長輩問我愉景灣樓如何,我都話唔太好,雖然近港珠澳大橋,但灣內交通唔方便,半山嘅新屋苑就算有哥爾夫球車,都係唔方便走難。那長輩住的地方就係英皇道附近望到海,但果代人鍾情港島區樓(無地租問題),買樓收租都要買港島區,又中晒毒果嘅毒。

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2021-11-24 03:06 PM 發表

純粹斷估, 半噸大師強調香港近海嘅樓都麻麻, 元朗果邊係對住珠江口, 可能影響細D掛?

如果有留意D神怪野嘅, 應該聽過有個日本漫畫家二十幾年前出左本漫畫, 入面好多預言都中左, 包括311海嘯, 原來佢最近出左新版, 加多左一個預言, 內容同香港有關。

點解我會將半噸大師同呢本漫畫聯想埋一齊呢? 因為我一直判斷半噸大師之所以話香港近海樓要避開, 係因為海嘯或者係水位上升...:s ...
謝謝常平兄推介...睇完真係有啲心寒...如果將幾個"地方/島嶼"連埋, 咁噴出嚟o既熔岩岩漿都應該掩蓋咗幾個地方, "新陸地"覆蓋晒而形成新地貌...

引用:
原帖由 路過的閑人 於 2021-11-25 05:22 PM 發表

其實好多私家醫生診所都可以walk in打,唔使預約唔使排隊
據相熟醫生透露, 初時政府分得好少俾私家醫生, 諗住好多人會去疫苗接種中心打, 之後發覺好少人打, 私家醫生攞疫苗就無咩限制, 所以基本上無quota (雖然有啲黃護士會靜雞雞勸退打電話預約o既市民).

引用:
原帖由 a_drew 於 2021-11-25 06:53 PM 發表

BNOER 直頭係無當一回事
根本朋友間都傳咗有啲bnoer"客死異鄉", 甚至有啲一家幾口都染疫, 但呢啲又唔見有人報.

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-11-25 06:59 PM 發表

應該要打齋超渡,做埋破地獄,野豬的命也是命

根本就痴線,本來各有各生活的地方,就喺呢啲所謂大愛,硬要將野豬同人嘅距離拉近,害死野豬。你不殺野豬,野豬因大愛而喪命。
嗱嗱嗱, 如果佢地做到好似西藏人咁, 見到啲嘢食俾烏蠅圍, 都好大愛咁由得佢地食, 分緊啲俾佢地食, 然後自己就食佢地圍完啲食物, 咁我就佩服佢地喇.

引用:
原帖由 hanE 於 2021-11-25 10:47 PM 發表

咁就係走唔到唔係唔想走,我親戚之前都話香港亂唔返嚟,美國冇乜野呀!上個月靜雞雞返咗嚟香港政府又有錢派點解唔攞?我睇好多早期移民過去嘅唔小會走返嚟尤其是老嗰啲。
我個好自豪自己"攞咗綠卡"o既朋友都靜雞雞返咗嚟, 本來老朋友應該出嚟聚一聚, 但我真心怕佢係無症狀感染者. 雖然入境之後要隔離又要強檢, 但始終病毒變種變成點, 無人知. 如果有咩事, 再傳咗俾家人, 點算?

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-11-26 08:23 AM 發表

可不好似西藏人天葬咁獻上自己軀殼比禿鷹,愚港大愛人士將自己獻上給野豬,這種捨身成仁就真喺大愛喇
所以上回香港警察確實太過神勇,果隻豬關注組,可能都係覺得自己on99咁做人,不如為野豬獻上生命,好好醜醜都俾佢地咬/食餐溫飽,點知俾警員阻住佢衝出去獻身。

引用:
原帖由 小市民0009 於 2021-11-28 12:35 AM 發表

果個社工擺明係黃黑;噏得就噏

我都係同一個疑問,收入少咗3~4%,應該搵其他機構支持番條數,最好就係搵直屬頂頭嘅聖公會,搵唔到都盡量唔好攞長者開刀囉,真係無其他次要啲嘅服務可以cut咩 ?
可能有計劃地製造民怨, 今期搞老人家, 加埋大大聲話安心出行令老人家買唔到餸, 去唔到街...呢期吹風整頓社福界, 唔明反, 咪撩啲老人家, 視障人士等等出嚟反政府囉...我估...

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]