• 瀏覽: 956,380
  • 回覆: 175
  • 追帖: 122
+754
引用:
原帖由 33Chris 於 2022-1-3 01:38 PM 發表

我有同事都問是否第三針打伏必大好啲,專家話建議溝針喎。 我話我唔理佢哋講乜 ,第三針我照打科興, 我本人唔相信溝針理論,兩種唔同嘅嘢唔應該溝埋一齊。

香港班磚家都係西方講乜佢地就跟乜, 我覺得西方喺抗疫上有太多政治操作 ,佢哋提議啲嘢根本不可信。
我之前問咗我相熟醫生第三針意見,佢話佢三針都係打科興,佢係醫生世家

引用:
原帖由 geometric 於 2022-1-5 11:05 AM 發表

胡知中山肇慶有冇減價呢。禾睇中左中山或肇慶,禾巧想任性,可惜禾茅錢

話時話,希望愚港有朝一日都能令資本回吐,讓住宅商舖等等租金/售價擺脫壟斷控制吧。
大師話今年下半年全世界樓價跌一半
我都等緊返大灣區執間一百平黎養老,疫情過唔過都令外國物流鏈斷咗,世界大變,執平價樓不是夢

引用:
原帖由 noeru0315 於 2022-1-5 05:48 PM 發表

其實我覺得罰則好輕, 如果真係有坐監同罰款的話, 錢罰唔罰冇所謂, 但一定要去坐監, 仲要坐最高監期先對得住成個社會因為呢啲自私精而付出o既社會成本
罰錢無乜阻嚇力,但坐監就好玩好多

引用:
原帖由 ahmei 於 2022-1-5 06:02 PM 發表

國泰哪哪琳炒左一件以爲冇事,而加先開始!
係炒咗2件

引用:
原帖由 救火佬 於 2022-1-5 07:01 PM 發表

國泰呢鑊大大鑊,除咗得罪自己客仔外,其實喺得罪曬全港市民,全城爲國泰埋單,肯定成為以後關公災難好教材。
去公海撥火叫黃人鬧爆魚翅航空

引用:
原帖由 馬大少 於 2022-1-6 02:54 AM 發表
見到有人話好難show個針卡比食店check,

其實可唔可以改善一吓安心出行?(抄大陸健康碼)
掃完QRCode之後除了同現在一樣顯示入咗邊間店外,
還會有不同嘅背景色,
冇在安心出行登記疫苗嘅顯示紅色,
已登記打咗一針黃色,
已登記打咗兩針綠色,
用其他人針卡登記捉到罰5000。
咁咪方便食市或場所check 嗰個人冇有打夠針。

所花時間應該會快啲,又容易啲。
good idea

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2022-1-6 09:02 AM 發表

現時政府已經有app給店舖下載
員工只要用手機掃 顧客既安心/醫健通/智方便上既電子針卡二維碼,或實體針卡二維碼,已經可以識別
嗰位師兄提議係安心出行自己用背景顏色去顯示針咭情況,其實仲可以加大個字體顯示掃碼入店時間,咁店方 check 顧客有無掃安心出行時見到入店時間鐘郁緊就知唔係 cap 圖

一星會員可能係以前被禁戶口

特首跑馬仔前一定仲多反動動作

引用:
原帖由 funny12 於 2022-1-6 10:41 AM 發表

依家公海又話唔俾堂食政府冇賠償傷港人真係麻煩
我去公海撥火叫揾國泰找數

支持嚴謹防疫

引用:
原帖由 dustin 於 2022-1-6 10:53 AM 發表

好多大公司包括政府啲人出差都鍾意坐國泰(我以前試過有次出trip,老細想就航班要改開會時間,俾大老細炳佢,咁多航空公司,無一班機啱時間咩?搭其他機唔得咩?),又貴又可以用公數儲飛行里數。將來齊齊唔俾員工出公數坐,哈哈哈。
想起以前傳聞,新紅雞地產姓角位兄弟嘅老婆坐角太頭等,凶姐話起起要佢將放在隔離座位嘅包包放回 locker,吵大鑊鬧凶姐都要放回locker,事後投訴,結果角太CEO親自上門道歉解釋係航空規定,因為角姓位太太話下今公司職員以後唔准搭角太出trip

引用:
原帖由 樹上螞蟻 於 2022-1-8 12:15 PM 發表

果張不能是普通紙, 一樣要實名登記, 甚至謹慎至像身份證證一樣才有效
MTR 綠悠咭 60 歲可以有 $2 搭車,相信個個夠資格一定申請,張咭係實名制又有相,咁加個2維碼係背後當埋安心出行碼又得唔得呢?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]