• 瀏覽: 956,373
  • 回覆: 158
  • 追帖: 122
+754
引用:
原帖由 武德鼎 於 2022-1-4 02:00 PM 發表

「冇自由」係黃人鬧,但家陣抗疫甩漏真係政府錯喎
政府好多野做得唔好, 要改善.
不過客觀咁睇, 香港政府係多方面同各國政府比都唔輸蝕.
又唔好講到一文不值.
市民往往只針對做得唔好既地方.
不同人鬧不同野. 咁就所有野都有人鬧.
難係難在點平衡.
今日睇新聞見到梁子超話政府唔好咁急. 2月推行新措施太急.

引用:
原帖由 大叔2020 於 2022-1-5 03:01 AM 發表

佩服@伍皓昌版友

另外,特首跑馬仔準備開始了,無咗毒果、臘腸及癲狗,唯有靠1450網軍做嘢,故此鄉土呢排都有異動了,除咗公海/時事新聞/時政版有帖帶風向外,連短消息都唔放過,真係「滴水不漏」。

咁離譜, 仲要遮名字嗎?

引用:
原帖由 ing.baring 於 2022-1-5 10:33 AM 發表

嗯,此乃正宗本末倒置也,打疫苗唔係為左防疫而係為左飲茶,正如搭小巴要扣安全帶係為左怕俾人捉到要罰錢而唔係為左保障自身安全
所以好多措施邏輯上或道德上可能有不少反對聲音都要推行.
就係要對有不同想法既人都產生效果.
打針先俾飲茶有不少投訢. 睇新聞都見不少長者鬼殺咁嘈.
但係最後還是要投降.
其實除了長者, 更多後生仔會"被迫"打疫苗.
唔可以去食店餐廳對佢地真係好難做到. 你估真係個個都可以只食外賣咩.

引用:
原帖由 三級警司 於 2022-1-5 11:47 AM 發表

係,連同事都唔食晏
老人家少活動還可以.
後生仔睇下可以頂到幾耐.

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2022-1-5 11:48 AM 發表

互相學習互補不足,除自己致親外也可多關心下老人,好似街市實施掃安心出行才能進,我就有幾次見到老人家有智能手機不懂掃,旁邊的人大多自掃門前葉,,其實我地停一停幾分鐘教下他們就會懂一點,,,,人人為我我為人人雖則老土也可能不可行了,但大家都香港長大能走多步行多步都係好的,,,,我其實想講我真係好喜歡香港而不是趴街口中的喜歡而去破壞
要俾隻手指公你.

引用:
原帖由 hkc9 於 2022-1-5 01:15 PM 發表

邊個人呀?
駡人有用嗎?
就不能理性討論以理服人嗎?

到底是誰?
老實講, 理性討論以理服人真係好多時都未必得.
人既理性係受自己情緒控制既.
不過亂鬧人更加係毫無用處.
只係一種發洩.
帶來既後果就係可能俾人封.
傻仔先會咁做.

引用:
原帖由 影瞳 於 2022-1-5 01:41 PM 發表

個日出左消息之後,
YC朋友有人發晦氣話唔打,亦有人話會打,但拖到最後一刻先打,政府話一針OK就入得場所,就只打一針,YC諗野真係好有問題。
早打遲打都係打.
打一針打二針都係打.
點解唔係從實際好處方面諗, 而只係扮到盡咗力抵制咁呢?
可能, 佢地都只係想要有一個作為向人交代既藉口.
幼稚, 愚蠢.

引用:
原帖由 海邊的快樂小魚 於 2022-1-6 02:02 PM 發表
今早搭巴士返工,聽到兩位黃到爆的乘客埋怨政府點解要禁晚市堂食,又關閉健身中心,娛樂場所及表演場地等,搞到佢哋冇得出街,冇晒自由
點解佢哋又唔話下各太一些自私自利的曱甴員工散播變種病毒,搞到政府收緊防疫措施係度顛倒是非黑白
佢地講野冇邏輯啫.
風險上升就自然要加強限制.
係會麻煩同對受影響行業有影響架.
又如何, 要做的還是要做.
事實上Omicron傳染力咁強, 香港都可以守到現在因有人犯規先有爆發危機(都仲未算真係爆)已經好好野啦.

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2022-1-6 02:28 PM 發表

師姐講得啱呀,空運澳龍A5咩牛,小日生果,,,我就唔信無得食又病又痛又死,,,愚港非常時期物資充足已經要還神,如果不是背靠祖國碟頭飯100蚊都買唔到,唔係危言聳聽呀之前糧油商會主席話,如果唔係有祖國罐頭50蚊都買唔到呀,,,愚港很多人不懂感恩只懂拿著數,拿完仲一個扮大爺
實際影響會有幾大我唔肯定.
不過都相信唔會細.
香港係國際城市, 大量貨品出入要靠空運.
需然現在已經好少廠, 都唔少貨係空運出去.
如果冇咗空貨都應該好大鑊.
正所謂做開有條路, 做開好地地唔會想去轉.
但係被迫想其他方法去代替而又冇乜大問題的話,
將來就算正常番都未必會轉番.
咁香港競爭力/經濟就更衰.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]