• 瀏覽: 956,364
  • 回覆: 55
  • 追帖: 122
+754
引用:
原帖由 hkc9 於 2021-10-12 05:59 PM 發表

O,眼大睇過龍。

就算係評級機構“穆迪”,都係老尾隻狗,唔洗理佢,需要限電咪限電囉,在自己家境內限,又唔係在佢地國內限,幾時到佢地出聲。
呢啲狗出嚟吠,肯定係已經傷害到老美資本利益啦

不過,國家發改委剛公布咗燃煤電價改革,日後電價容許有更大嘅上下浮動,換句話,企業再無平價電能,即生產成本要上升!不過民生同農業用電依然維持現有水平不能變!  簡單啲講,日後唔再限電可以繼續生產,但中國製品就要加價了

引用:
原帖由 scwo 於 2021-10-15 02:03 PM 發表

今日去左恆生入貨。記得以前會問好多問題,今次完全無問到,改左規則😅
以前會問好多問題?? 問啲咩??  我2020年頭開始從未試過喎

引用:
原帖由 kttths 於 2021-10-15 03:15 PM 發表

成日變,睇人,上星期去,一樣問,又要發密碼去電話。
發security code我都試過,因為over咗某個銀碼就要咁做 (買小柑柑等同攞現金提款),但就唔會有進一步問其他問題了。

引用:
原帖由 kttths 於 2021-10-15 03:34 PM 發表

你咁講我又明白了,買一條時乜都唔問,買得多就一定要睇 code。
大銀碼嘅話,銀行有procedure要跟足!

引用:
原帖由 大叔2020 於 2021-10-25 05:38 PM 發表

女人(包括係特首)係可以隨時變卦嘅........
而且林鄭返屋企,一定唔會/唔識煮飯囉!

支持中央!
大叔,現世代唔好將煮飯同女人掛鈎呀,會有千萬嘅女士反對呢樣思維架

支持中央!
支持要重判國安法罪成嘅人 !

引用:
原帖由 大叔2020 於 2021-10-25 05:33 PM 發表

刑期:
A. 4碌以下
B. 4-7碌
C. 7碌或以上

大家版友點睇?
經審慎考慮過,因名稱有「美國」成份,為咗俾面佢嘅話,刑期不能少,就7碌以上喇。

引用:
原帖由 前期雀躍的希望 於 2021-10-28 01:39 AM 發表

腰兄,我一路有追看~~不過,花記 之前有兩次借 男紅震 把口講 李十X 愛國愛港。所以對花記很有保留。

有計算,有私利,動機不純。
可能是我太大疑心,
總之我支持中央一切決定!
花記雖然依家係貴為老闆級,但其實係地產代理出身,點夠膽踩地慘黨大老細呀

引用:
原帖由 歸去來兮 於 2021-10-28 02:41 PM 發表

華為走去做能源項目 以後我們國家誰還有實力去拼 蘋果 高通 喔  
師兄唔好搞錯呀,華為呢啲軍團全部都屬於相關智能方面嘅業務。

「數據中心能源」並非係能源業務,係提供「數據中心」能源建設解決方案,目標係簡化、更綠色環保、更安全、同最重要嘅 '智能化'。換句話係幫客戶構建新一代智能數據中心!

AI已經係未來其中兵家必爭嘅科技領域之一,華為除咗通訊之外,AI都係好積極咁搶攻!

引用:
原帖由 big3624 於 2021-11-1 04:53 PM 發表

叫佢 show 過往記錄已經現形啦
真係唔明咁大個人,仲玩啲咁小學雞嘢,結果要留案底,可能份工都無埋,唔止蠢,係死蠢 !

引用:
原帖由 yintin 於 2021-11-13 02:35 PM 發表

呢位Ching, 仲講緊扣帽子呀? 不如討論番時政啦!
我都有拜讀你的留言(包括嗰個煮咩帖#4118),
點解你會覺得大叔同馬兄係地產佬派來,
又可能係台灣網軍嘅?咁算唔算扣人帽子?

支持中央!
支持特首!
支持警察!
師兄好嘢,踢爆咗呢位「被扣帽子」嘅酒館人 👍👍👍

支持中央!
支持特首!
支持警隊!
支持大叔!

引用:
原帖由 乾坤360 於 2021-11-14 12:19 AM 發表

比佢拉黑係光榮來。
我就有呢啲光榮🤭
師兄,小心啲好,有時不要以為敵人嘅敵人就必定係同路人,果位係來自酒館嘅人兄,睇睇佢在酒館點講大叔同馬兄就可以了解多一啲。

支持中央!
支持特首!
支持警隊!

引用:
原帖由 乾坤360 於 2021-11-14 11:06 AM 發表

請問酒館在邊?
煑X論X

引用:
原帖由 Y-hk 於 2021-11-19 09:38 AM 發表

冇錯, 負資產同供唔起都係好大問題.
用高成數按揭以為幫人上樓其實係害死人.
高成樓按揭即係樓價跌少少就變成負資產.
銀行要減低風險隨時要你填數還錢. 還唔到就total loss破產.
而且高成數按揭即係要盡借. 借得多還得多.
當利息上升時供款就會多好多. 俾唔起又同樣結局-total loss破產.
所以真係唔好好心做壞事, 冇咁大個頭唔好載咁大頂帽.
以為幫人上樓只 ...
全完認同。

其實好多人唔清楚一個事實,買樓做按揭係一個 '負債',一日未供完未還清按揭,層樓都未算係資產,因為未上岸嘅話,樓宇價值隨市價而浮動,可否全數抵銷按揭餘數或有剩餘都係未知。所謂'正資產'或'負資產'都係帳面數字。

過往歷史,當經濟急速轉壞,首當其衝必然係失業,跟住樓市崩潰,樓價直插,樓按呢個槓桿負債一下就令人跌落深淵,變成了催命符!

引用:
原帖由 乾坤360 於 2021-11-19 10:19 AM 發表

同事講香港樓市永遠唔會跌死人,  買唔起樓就比人睇死.  
10年前佢讀左碩士,  課程費用根本可上車,  佢已錯過左10年, 所以3個月前買左樓.  

我只想恭喜佢.
師兄個同事可能唔多清楚 "神童輝"、"阿B破產"、"浩劫灣"呢啲歷史

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-11-19 02:16 PM 發表

03沙士我記得淘大2房最平53萬,,當年有份正職都供得起,,所以世事無絕對
同意世事係無絕對

咁平嘅價位可能正啱係個別業主捱緊負資產之時,如果份工唔穩陣嘅話,仲晚晚失眠。

如果當時係有份鐵飯碗嘅工又有首期在手,當然就執到喇。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]