• 瀏覽: 956,371
  • 回覆: 45
  • 追帖: 122
+754
啱啱去個維基睇下,有個標題俾一位無命氏惡意破壞!

相信咁就意味住好多反中港人就算有泛暴派喺自己嗰區入到圍都唔會去投票。

附件

211111 Wikipedia Vandalism.jpg(66.56 KB)

211111 Wikipedia Vandalism.jpg

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-11-13 03:20 發表

我知道屈小姐係選委之一,但有D人都係拎唔到佢既提名票....

証明有D人公然反林太既人,中央見到的,點都會叫選委彈開......
今日留意到好多所謂藍營KOL喺度講阿鄧德成點樣攞唔到足夠選委提名參選依件事。

咁就好好奇上佐維基睇下其中一位之前冇被DQ而獲得足夠提名嘅反中區議員,發覺佐依個人其中一個第5界別提名係要同位政協傾佐成7個鐘電話先至攞到。

依位"鄧德德"點解剩係為佐揾提名參選要去擺街站咁大陣象? 難道連打幾個電話嘅能力都冇?

引用:
原帖由 大叔2020 於 2021-11-13 12:25 發表
吹呀吹,讓這風吹......🎼🎵🎶

立法會選舉︱地區直選區區競爭 泛民支持者能否拉星級人物落馬?
https://www.hk01.com/政情/699770/立法會選舉-地區直選區區競爭-泛民支持者能否拉星級人物落馬
最終幾多名反中候選人唔會被DQ呢? 睇番佢哋依幾年嘅言行有最少兩三個人係高危人物!

引用:
原帖由 naly 於 2021-11-13 18:49 發表
依家有3個黃區議員通過區議會宣誓, 再參加立法會選舉, 睇下政府會唔會DQ, 不過如果政府講明唔玩清一色, 真係有可能90席內放3個人入去。 而假建制可能仲麻煩。
嗰7個報到名嘅反中人士當中相信譚香文同蔡明禧最有可能被DQ。譚香文已經俾人拍低所講港獨嘅口號,蔡明禧又做過好多出面嘢,包括喺區議會和議改兩個公園嘅名黎記念周梓樂同陳彥霖依兩個死者。

至於黃成智同劉卓裕如果當選嘅話最有可能做"受控反對派"。

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-11-13 19:32 發表

成智同香文被班黃友話過係鬼
黃成智被中聯辦接觸過後先報名,同時幾年前冇得做議員搞到有財困,為佐糧支做鬼一啲都唔奇。

至於譚香文有啲咩背景令人覺得佢係鬼呢?

引用:
原帖由 海邊的快樂小魚 於 2021-11-19 14:00 發表

俾到個幾位泛民主派的人入閘參選,啲黃💩曱甴到時又會大玩配票(我個位深黃的黃💩朋友在區議會選舉及上一屆的立法會選舉時仲開埋Whatsapp Group教人點玩配票),讓泛民主派的人勝出,兼要在Whatsapp Group 講話投左俾邊個,方便其他未投票的黃💩朋友作出參考及決定
每區最多有一位泛民/非建制參選,根本唔駛配票!

中央可能預佐今個選舉嘅投票率同2015年區選差唔多,先至咁放心同時俾民建聯同工聯會一齊喺3區參選: 民建聯同工聯會喺2015年喺嗰3區大勝。

https://zh.wikipedia.org/wiki/2015年香港區議會選舉結果

班反中港人嘅投票率同時又回落到嗰時咁樣,靠嗰區嘅樁腳要雙雙當選唔係咁難。

方向報已被確認係刁民嘅報紙! 就算聲稱愛國都唔應該無理取鬧。

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-12-9 12:04 發表
笑料一則
今天去做過關必須的核酸檢測多謝240
跟住和友人去茶記食個靚早餐,食下食下有人入餐廳,姐姐話唔該安心出行然後條中坑話填紙仔,姐姐話現在全港都要安心出行哦,,跟住條中坑攞部手機出嚟掃,,,人蠢唔緊要最慘係趴街嫲,有得掃唔掃仲想填紙仔
以班人"掃一次就冇得回頭"嘅心態,開始掃就會繼續掃落去,因為nothing to lose啦。

引用:
原帖由 大叔2020 於 2021-12-19 17:43 發表
大台新聞:
截止下午3:30,
社會福利界投票率10.04%

支持中央!
支持選出愛國愛港人士治港!
即係狄志遠今次都唔係贏梗?

引用:
原帖由 naly 於 2021-12-19 19:28 發表
投票率應該少過35%, 以往都係最後係最多人投票, 今次應該就會相反。
2000年嗰屆嘅投票率就算兩派嘅支持者出哂黎投票都係僅僅過40%,今次過佐30%已經算好啦。

引用:
原帖由 geometric 於 2021-12-19 21:43 發表

功能組別今日見到好似可以投3個人..... 不過無留意詳細點做;如果可以投到三個人的話,功能組別的選情可能有變數;有冇師兄知功能組別點玩法?
社福界係每人投1票,最多票嗰個贏。剩係勞工界有3席,每人投俾3個,得票頭3位候選人當選。

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-12-20 05:46 發表

中央當年改比例代表制,原本想令建制拎多D位,唔好俾犯民一黨(主要係黑鴿)獨大....

點知有班反社會既精算師(有人傳甚至係呆灣人)出黎去幫果班笨土小黨計算出每區的最低當選門檻而成功拎到個位...將個遊戲完全扭曲....結果反而益左班人鬥激進...(朱西迪一個笨土將傳統犯暴拉死左更加係經典...)...黑鴿也因為被分屍結果連佢地都要激埋一份...甚至有部份建制也開始玩激去公然反政府.... ...
喺香港嗰個比例代表制最大嘅缺點就係冇設立最低得票門檻,例如喺德國啲政黨要喺全國獲得最少5%選票或贏佐3個選區先到可以贏取政黨名單嘅議席,咁就可以確保國會唔會有太分裂嘅局面。現時德國政壇咁亂都剩係得6個黨有顯著嘅話語權。

香港之前個制度搞到個個都想靠最大餘額鬥低票當選,引哂班最激進嘅人出黎。最終兩派都嚴重分裂,冇一個政黨有心機繼續發展、進步同增強自己嘅聲勢。

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-12-20 06:15 發表

始終中央當年係第一次搞呢D大型的全民直選(國內的鄉鎮級人代選舉都係一人一票,但規模無一個行政區咁大),當年都要睇下邊個選制可以令到大家能夠鈞衡參與...

點知搞到有班計數叻既人會響度鑽空子....尤其是04年犯民果次"七色彩虹"失敗之後就開始玩分拆,鬥激去爭最低門檻....中央當初係想有班細黨去制衡大黨的政策唔好太激進,結果太激進果班反而棟支旗出黎選....湖北琦的"三分天下"論更令中央 ...
回歸頭兩屆選舉每區最多有6席,最少得3席,要贏取議席比例上要比較多票,咁就已經可以防止激進派入局。但當每區之後有7、8甚至成9席嗰陣要贏真係太易,因為做夠出面嘢就自然有足夠死忠fans投票俾你。

中央想增加立會直選議席一早就應該將嗰5大區打散成好多個每區剩係得兩三席嘅小區,咁就可以確保議會內有多元化嘅聲音,但每派都被一個立場比較温和嘅大黨主導。好似民記咁,連梁熙都贏埋啦,即係保證每個選區都有1席,鞏固依個黨喺政壇嘅領導地位,變相鼓勵佢地繼續進步,喺各界增強影響力再贏更多(特別係功能組別同選委界別)議席。

引用:
原帖由 SKY2019 於 2021-12-25 23:20 發表
其中個案12581的36歲男病人,他無病徵,並曾於本港接種三劑復必泰疫苗。另外同樣無帶有病徵的24歲男病人(#12583),亦曾於英國接種三劑復必泰疫苗。

伏必大sales點解釋

del, 睇錯佐內容!

暫時喺英國識3個人打佐3針都中招,但據我理解都係輕症,有個話病佐個半日就好番。

引用:
原帖由 SKY2019 於 2022-1-1 23:44 發表
【Now新聞台】本港出現首宗Omicron重症,一名男子感染Omicron,情況嚴重,他已接種兩劑復必泰疫苗。 

患者為61歲青山醫院精神科男護士,上月20日由英國抵港,在機場檢測確診,並帶有Omicron變異病毒株,周五病情轉為嚴重。
他在去年七月及八月在港接種兩劑復必泰,據了解,他正在深切治療部留醫,需用氧氣協助呼吸及服用瑞德西韋和類固醇等,他本身有糖尿病、肥胖及高膽固醇,是本港首宗Omic ...
打佐兩針復必泰4個月都冇,究竟係疫苗唔得定係本身周身病痛染佐Omicron變做重症?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]