• 瀏覽: 956,325
  • 回覆: 27
  • 追帖: 122
+754
引用:
原帖由 33Chris 於 2021-10-21 06:18 PM 發表
廢除填紙仔嘅第一步,遲啲應該所有場所都係咁。

[頭條日報] 下月起進入政府大樓及辦公室必須使用安心出行 12歲以下或65歲以上人士豁免

......

連結: http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2265230/
還欠一個措施,政府應賦與場所管理人員權力去檢查進入人仕是否使用正版安心出行

引用:
原帖由 有女萬事足 於 2021-10-22 07:22 PM 發表

懷舊一下

以前紅van好多寫,家下冇了
讀小學個陣數學堂老師會教,宜家唔知仲有冇,可能阿sir miss自己都唔識

引用:
原帖由 大叔2020 於 2021-10-25 05:33 PM 發表

刑期:
A. 4碌以下
B. 4-7碌
C. 7碌或以上

大家版友點睇?
區域法院審國安法案件罪成可以突破七年刑期上限嗎?

引用:
原帖由 大叔2020 於 2021-10-25 10:32 PM 發表

師兄突破盲腸了
我出咗帖先醒起係區院審佢
我因為上個禮拜地盤佬起飛腳重判七年入左腦至醒起

引用:
原帖由 有女萬事足 於 2021-11-12 11:11 AM 發表

專家委員會下周一討論包括科興疫苗接種年齡降至3歲

新冠疫苗顧問專家委員會將於下周一將開會,討論包括將科興疫苗接種年齡限制降至3歲的申請。政府上月中已收到科興申請,更改科興疫苗的適用年齡至3歲或以上,並就科興提交資料進行審核及跟進,會交予疫苗顧問專家委員會考慮,並向食物及衞生局局長提出建議是否批准相關申請。現時科興疫苗只供18歲或以上人士接種。

叫做 ...
不懂才問,這個委員會是政府諮詢組織還是法定權力機構?有沒有方方法更換裡面的買辦成員或追究法律責任?

引用:
原帖由 海邊的快樂小魚 於 2021-11-21 05:58 PM 發表
我今日去睇長津湖呢套身為中國人必睇的電影,有黃💩教友知道我會睇呢套戲就話我是“奶共”,仲話我睇呢套戲會被中共洗腦
小黃人連睇戲都政治化,真係可悲
愛國是"奶共"的話,惟西方是從的牠們就是"奶西"

引用:
原帖由 33Chris 於 2021-11-23 05:19 PM 發表
分裂國家罪喎,會唔會輕咗啲呀?
冇阻嚇性囉。

坐完出嚟23歲未夠 ,如果佢之後得到嘅嘢 ,係佢本身未來四十年都唔會得到嘅,例如耶魯大學學位,外國居留權,錢等等, 大把人願意去坐呢四年!

仲要其他罪只係存檔法庭! 我覺得 呢個刑期不能接受,律政司要上訴。

開審前認罪有刑期折扣,其他罪留在法庭存檔,可能事前被告同律政司斟過數,控辯雙方可以提早收工

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-12-13 01:01 PM 發表

留存於世南京大屠殺的影像記錄,你我以前也應看過,鏡頭見到的肯定令人不安,但也未至於令人驚嚇。

講到驚嚇,一定喺《黑太陽731》, 當年廿幾歲去睇,真喺好嚇人,所以定爲3級片,現在你叫我睇多次,我自問無膽再睇。
讀中學時學校圖書館有一本講述731部隊的書藉,每次拿起閱讀時手心同背脊會出冷汗

引用:
原帖由 ing.baring 於 2021-12-21 06:41 PM 發表
和你 Sing|Lunch哥認違限聚令 判感化1年須接受心理治療
去年4月28日有網民在中環IFC發起「和你 Sing」活動,警方到場票控多人違反限聚令。Lunch哥李國永早前承認違令,曾稱不願履行感化及社會服務令,須索取勞教中心等報告。裁判官莫子聰今於九龍城裁判法院判被告12個月感化令,指最大求情理由是被告認罪,被告感化期間須接受心理治療及參與社區項目活動等。
辯方今進一步求情指,被告的態度 ...
九兩菜,應該送去勞教中心學習如何做人

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-12-29 04:33 PM 發表
比國安處凍結成六千一佰萬黑金,這個反動組織都唔少嘢,不過比國安處冚檔,死得仲快過毒果。仍要上班嘅網友,放工應該買唔到臘腸加餸

[頭條日報] 《立場新聞》宣布停止運作 即時遣散所有員工

......

連結: http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2293309

[頭條日報] 警方凍結《立場新聞》6100萬元資產 自國安處成立以來最多
...
對付漢奸賣國賊,必須堅決,徹底,乾淨,全部消滅得一乾二淨

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-12-29 05:01 PM 發表

幾巴閉,臘腸原來有大陰國分社,國際傳媒機構嚟咖
正體怕且就係對CIA及MI5聯絡辦公室

引用:
原帖由 SilverHaze 於 2021-12-29 05:10 PM 發表

被捕名單中,偏偏唔見臘腸唯一懂事菜咚蠔.
不過警方記招有話,正在追緝其他在逃人仕.
可能菜咚蠔聞風先遁,著咗草都未定. 話哂係「金融才俊」, 比起搖筆桿嘅文人,係醒少少嘛.
仲有練乙錚,可能一早著左草

引用:
原帖由 SilverHaze 於 2021-12-30 08:30 PM 發表

去左渣pan,今日報導話通緝緊佢
https://hk.news.yahoo.com/立場高層被捕-消息指-立場-前董事練乙錚遭通緝-085536922.html
契弟走得摩

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]