• 瀏覽: 955,965
  • 回覆: 158
  • 追帖: 122
+754
又講停電.
成件事好多難以解釋既情況. 
講出呢既原因似乎有理, 但係又好多不合理.
我現在都傾向相信是有唔想講既目的.
不過咁樣停電法的確要付出好大代價, 要係乜野目的先值的咁做?

https://www.youtube.com/watch?v= ... 就係評論評論員嘅評論員GoldBGor

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-9-30 12:39 AM 發表

你將限電同恒大放埋一齊睇
恒大係可以救,但唔救
限電,其實一樣,中央要保障用電,重開煤礦就得。之前去產能時關停既煤碳產能重開,一兩個月就可以重新供煤

問題係,中央定左房住不炒,恒大唔聽話,點解要救?
中央話左要碳中和,地方政府當耳邊風,點解要幫?
其實現在咁多講法都各有理由.
亦係各有不合理地方.
可能係幾樣原因一齊做成現在既局面.
甚至或者仲有D真正理由係未有人提出呢.

引用:
原帖由 big3624 於 2021-9-30 12:51 AM 發表

搞戰時演習??
有人係咁講, 不過我唔係好理解
戰時演習係唔係就要咁樣停電, 咁做作用真係咁大咩?
我甚至會想像, 係唔係有D隱藏既新設施/武器要用大量電力測試?

引用:
原帖由 SKY2019 於 2021-9-30 07:20 AM 發表
中環High Tea——《跌嘢唔好搵》荼毒下一代

水警女高級督察林婉儀不幸墮海殉職,她失蹤期間「高登音樂台」改編了《跌嘢唔好搵》一曲為《墮海唔好搵》,歌詞內容有咒詛之嫌,更被指散播仇警情緒。事件仍在發酵中,但事件暴露的問題不應只是二次創作歌詞的內容問題,而是原創和二次創作歌詞、歌曲背後反映的那一種年輕人非常受落的無聊文化。

原創歌詞有以下的內容:「跌咗嘢就係咁X出奇,唔搵佢就會走返出嚟,做 ...
我讚成佢既講法.
現在就係太多人有咁既心態, 無聊當有趣, 乜都是是但但覺得唔重要.
不過只係對自己做既野有咁既心態, 做得唔好冇所謂, 冇責任冇承擔冇所謂, 打爛人地既野, 打傷人冇所謂.
甚至死人都冇所謂, 甚至可以攞呢抽水.
但係反過來佢地對別人既要求就好高, 唔順佢地意就係罪大惡極既死罪.

引用:
原帖由 影瞳 於 2021-9-30 09:29 AM 發表
今早收到這個短訊,
之前從未試過收到,
大家有收過嗎,請問要怎解決?
支持中央
支持香港特區政府
支持香港警察
搵人發個短訊俾你.

引用:
原帖由 不基大大流彈 於 2021-10-4 08:41 AM 發表

點會無用,你睇日本,改第二次世界大戰史,結果呢?現在日本右翼當道,正在修改自衛隊的條例。

文字係可以塑造思維,百年樹人。要長時間潛移默化。但一定要行會第一步。

國安法難,反地產霸權難
改歷史同改地標名好大分別.
改歷史根本就係同你講一個不同既故事, 可以指鹿為馬, 壞人說成好人, 對人心自然好大影響.
而地標名就只係一個名. 只要真實歷史不改, 地標背景永遠不變.
例如維園, 要講佢既起源就係講歷史, 講番香港被英國殖民既歷史.
其實咁樣唔會影響人心, 只係帶出一個歷史故事.
真實歷史係唔會變, 就算改咗名都一樣存在.
知道香港曾經被殖民本身不會令人反中.
就算維園名字會提醒香港曾被殖民既歷史又如何?

引用:
原帖由 noeru0315 於 2021-10-4 11:53 AM 發表

欲滅其國, 先亡其史, 唔隊冧你個國家o既歷史觀, 點樣去洗腦啲子民忘記國仇家恨?
連根都冇埋, 等記得歷史嗰班死晒之後, 後生嗰班仲有邊個記得呢啲嘢?
睇吓早排大陸嗰件瀚奸演員, 連去埋靖國神廁都仲有大堆粉絲出嚟幫佢洗地,
可以講得出嗰度只係一個景點, 點解唔去得你就知道幾恐怖,
仲有, 慰安婦亦都係一樣, 日本仔賴死唔認, 一直係咁拖, 等到僅餘o既慰安婦都過晒身,
只要被傷害 ...
"欲滅其國, 先亡其史" 係冇錯.
但係維園唔改名點會做成先亡其史?
其實諗落唔改名先更加令人記得歷史喎.
慰安婦點解要起銅像?

引用:
原帖由 不基大大流彈 於 2021-10-4 11:56 AM 發表
維園改名又如何?拿返國家主權為何仍要glorify queen Victoria ?Memorize the colonialized history?

中西一樣,命名是有意思的,係要開光慶祝的。

那為何香港已回歸,還是要紀念queen  Victoria?還要保留鴉片戰爭后,中國被八國聯軍分食,被半殖民的紀念品?
維園是已存在的物件, 不是新起去紀念英女皇.
以前發生咗既已係歷史, 唔會因為現在改名就消失, 冇人記得.
重要的是現在同將來.
事實上係不同國家都好多為以前發生負面事件而做既紀念建築.
慰安婦銅像, 日本原爆, 珍珠港紀念館唔係glorify, memorize有關事件, 係要記住發生過咁既事, 要引以為介.
將所有野消滅而希望忘記?
一來好消極(冇晒前殖物時期既記憶真係好?), 二來亦做唔到(真係可以冇晒有關歷史既記憶?)

引用:
原帖由 054D 於 2021-10-4 03:38 PM 發表

維園唔需要永續。

好似福田中心公園咁,大可重建維園利用公園地底起地鐵站地鐵停車場,而基於新用途重新命名。

唔好固步自封。
重建, 改名當然可以.
但不用太強調名字做成的影響. 事實上真係芝麻綠豆.  
這不是固步自封, 其實真係唔明點解會用這句成語.

引用:
原帖由 noeru0315 於 2021-10-4 03:49 PM 發表

我冇講過關於贊成定反對維園改名喎, 嗰句”欲滅其國先亡其史”並唔係針對地標改唔改名, 而係講緊班友响度一邊偷偷改歷史教科書, 一邊用各種手段拖, 企圖用時間去淡化傷害。

另外, 就我個人而言, 要撥亂反正, 最少要搞返好啲歷史教科書, 要啲學生學返好歷史, 最少都要知道鴉片戰爭唔係好似班曱甴教師口中所講咁係為咗拯救中國而發動, 明辯是非係做人好基本o既素質, 如果知道前因後果, 都仲戀殖 ...
但你唔係回我討論緊改名既問題咩?
改歷史已經係另一個問題.

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-10-4 05:18 PM 發表

但香港好怪雞,我地無一個像樣的戰爭博物館,當年3年8個月的慘況現在教課書都輕輕帶過,當年的見證人很多都不在人世,,我地細路仔聽爺爺嫲嫲講得多,然後我地再跟後輩說又差很多,,,以前電視都會有節目講下戰時慘況節目,現在呢全部美化日本,,我唔反對人去的所以我老婆阿女都有去旅行,,但不懂歷史還說些荒唐話人神共憤
師兄既意見提醒我, 與其維園改名不如起一個3年8個月紀念館.
香港的確應該有一個咁既紀念館去提醒後人這段歷史.

引用:
原帖由 kenywj 於 2021-10-4 09:23 PM 發表

真係喎~去玩咪去玩,無啦啦講咩話返鄉下,都唔知邊度帶頭講起
第一個講既係傻, 跟住講既係唔用腦.

引用:
原帖由 dustin 於 2021-10-5 01:44 AM 發表

香港有兩間公立醫院同時亦係大學嘅教學醫院,有啲教授就會用此便利,研究新藥,或者做下其他研究。有時係未經病人同意下已經變咗“教學樣版“,成日聽到有啲教授會帶一班學生巡房,有啲小手術病人局部痲醉,清楚聽到一班人圍住自己,感覺到有幾隻手輪流觸摸自己要做手術嘅地方。好多年前有朋友患癌,主診醫生游說佢試新藥,當時都同佢講係分兩組做研究,我朋友又應承,結果都係要走,我仲記得佢走時好辛苦好唔想走,不斷繼續用 ...
大病睇醫生好多時的確係要睇運氣.
醫生有幾多料, 幾用心唔係我地可以控制/選擇.
有關既醫療藥物知識普通人了解唔到太多.
基本上都係要靠晒有關醫護人員.
醫唔醫得好亦唔知道係唔係佢地責任.
只可以話聽天由命啦.

引用:
原帖由 dustin 於 2021-10-6 02:44 AM 發表

可能驚有人玩嘢,又要睇睇呢幾日007有幾多場,爆唔爆,先至再排上演時間。呢家啲人唔只躁狂,仲極之損人不利己,之前有單食元氣壽司俾網民幫佢亂點嘢食,雖然事主上載點單QR code係低能,但做呢啲大整蠱行為嘅人都真係好過份。總之呢家做生意嘅都要好小心啲玩嘢嘅小黃人。
如果可以拉到1, 2個, 告入埋就殺一警百.

引用:
原帖由 海邊的快樂小魚 於 2021-10-6 01:54 PM 發表
小黃人居然教壞下一代
施政報告話會加強學校的國安教育及對國家的認識,我個位深黃的小黃人就話唔會俾其小朋友學唱國歌,唔俾佢參與升國旗,唔俾佢上認識國家及國安教育的課程,話感覺嘔心,仲話政府全方位向其小朋友洗腦
我回應佢話似乎香港不適合你地,不如你們一家人移民去陰國/老尾,啱晒你地:smile_ ...
講就易.
當人人都要咁做時, 你可以自己一個唔做咩?
即係你不滿意成個教育制度都好, 真係可以唔俾仔女番學咩?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]