• 瀏覽: 956,483
  • 回覆: 55
  • 追帖: 122
+754
引用:
原帖由 ckm 於 2021-9-29 11:05 PM 發表

問題係你點證明佢出口?

我話我用架船運去香港境內其他地方,你拉我乜先。
似乎每個人都有同一個諗法,都係強調在香港水域內運緊貨就可以乜都唔使驚乜都係合法???  但又唔諗一諗海關或警方拉到果啲走私必定在港水域之內,因為超出咗就無執法權力!   
好嘞,你哋個個都講『香港水域內運貨好似無犯法架喎,你拉我乜先?』,咁走私狂徒被捉到時係咪可以好似大家咁爭辯呢? 其實我之前咪一再強調任何運貨都必須要有艙單或載貨文件,就算係本地貨運物流、或速遞送貨,通通都有清單或單據,無嘅話而又被檢查,執法人員有權要求提供貨主同相關文件,咁走私客身有屎點可能交到所要求嘅文件呢! 咁咪好容易證明係走私囉,仲要係在香港水域之內,否則香港有關人員難以執法㗎!

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2021-9-30 01:07 AM 發表

我只要駛少少錢係大澳開間凍肉舖, 你要乜野單據都可以俾到你啦! 而家邊條法例唔俾我係市區入貨運去大澳賣先?

唔怕蠱惑仔, 最怕行蠱惑嘅識法律。
乜走私淨係識走凍肉咩 有其他名貴嘢、名牌包包等等嘅話,咁搵阿水開單呀

其實問題係,走私狂徒用「本地貨運」試過拗得贏未先

引用:
原帖由 ckm 於 2021-9-30 11:23 AM 發表

我朋友係水警,佢話海關告呢啲case上庭,10單上10單輸,所以先無晒符,亦壯大咗班私梟個膽。

同埋據佢所講,其實主要都係以走私凍肉為主,當然有時會夾雜其他貨。但因為凍肉喺香港零關稅,內地重稅,走私亦可以避開內地嚴格嘅檢疫,所以只係走私凍肉已經好好搵,風險亦較低。
10單上10單輸?  師兄有無新聞報過嘅連結? 或有無官方記錄?

如果真的10單上10單輸,咁海關同警方就唔會繼續不斷捉走私啦,又或者明知「10單上10單輸」執法人員仲咁搏命為乜先?  林督察殉職咪好冤枉?   更重要,「10單上10單輸」嘅話,走私嘅人使乜要逃走啫,停低畀香港呢面拉係無事嘅話,反而逃入珠江水域隨時被國內捉到仲無得甩身添。

私梟大膽咗原因係疫情封關無咗陸路螞蟻搬家式走私,而外國凍肉同海鮮又被中國敢止入口,最重要超級大飛快到如入無人之境,利之所在一定有人願意搏命! 所以個人唔太相信「10單上10單輸」。

其實近期不斷都有拉到走私嘅新聞,隨便google都搵到,我都唔嘥時間po係度了。

引用:
原帖由 ckm 於 2021-9-30 12:34 PM 發表

新聞就無啦,純粹係經驗分享。同埋好多時,明知難告,都要做,要趕,要踩黃。

又或者告唔到走私,就告其他嘢,好似針對啲不合標準快艇或無牌快艇,又或者非法出入境。總之無可能乜都唔做,否則情況只會更誇張,亦唔會只係走私凍肉咁簡單。
如果真係完全輸晒,只可以告第二樣罪,一定會有報導,亦一定有人出聲嘅,總之未見到真實個案嘅報導,我絕對有所保留!

或者咁講啦,與其係「聽」或者「估」,我個人就選擇不如信下海關或警方不斷有成功緝拿到走私嘅新聞嘞,而唔係報導成功緝拿到無牌快艇囉!

引用:
原帖由 ckm 於 2021-9-30 01:18 PM 發表

我喺Force十幾年,從來只見有成功破案會大鑼大鼓,告唔入除近年黑暴案件,通常都係無人留意或低調處理。

講真,走私凍肉呢啲案件又唔係乜嘢大案,如果唔係madam出咗事,又或者有報紙佬做專題,根本唔會有人留意。
我想強調,我有所保留嘅係「話十單上十單輸」,因為咁形容即係條法例係完全失效、係廢嘅,咁唔係「難做」,係根本做唔到! 如果係真嘅話,咁律政司同保安局應該要跟進如何去修例,否則前線嘅犧牲係好冤枉、日日攞條命去博形同白費!

總之,現時仍然不斷有「走私」被拉到嘅新聞,似乎條法例並唔係完全失效。

討論到呢度,要表達嘅嘢大家都表達晒了,呢個話題就到此為止吧 !

引用:
原帖由 神..六 於 2021-10-2 05:30 AM 發表
地鐵價錢,高鐵享受

160km/h
萬頃沙站開通了!

https://www.douyin.com/search/最快地铁?source=normal_search&aid=b22e45e3-7821-411a-8af5-0e35dec201f9&enter_from=video_detail
地鐵行160! 大部份國家連主要鐵路都未有咁快啦!

兔子,好厲害啊

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2021-10-3 12:35 AM 發表

地鐵行160嘅先決條件係站與站之間有足夠遠, 如果唔係一下加速到咁快跟住就要減速準備埋站其實都幾浪費能源, 唔知呢條線係唔係有特別原因例如某幾個站之間距離比較遠所以行咁快呢?
呀,常平師兄果然心水清

太短距離,果頭加速果頭就到要減速,就算機器頂得順,列車內嘅人都唔舒服、都頂唔順啦! 所以站與站要有足夠距離的確係首要條件。越係快嘅列車停站次數越少、站與站距離必定越遠。 故此呢條線必然有相距甚遠嘅車站先有「行160」嘅用武之地!

引用:
原帖由 wing_gun 於 2021-10-3 01:27 AM 發表

廣州18號線有分快慢車,快車每半個鐘一班,只停4個站,見d人話坐快車由廣州到番禺1個站距離要10分鐘多d,如果足160嘅話直線距離都有廿幾三十公里
謝師兄資訊 👍

快車停少啲、行快啲,一定有唔少人需要!

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-10-3 08:59 AM 發表

磁浮列車我係長沙機場坐過,是很安靜穩定當時時速80-90公里,,但唔知心理作用還是什麼有點頭暈
無咗車轆行走果種實實在在嘅感覺,每個人自然生理反應都唔同,我有個fd,大大隻麻甩佬次次搭飛機都暈機浪。

多年前在上海坐過德國造果條磁浮列車,行到4百幾,好定好舒服。 好希望中國自主研發嘅6百公里磁浮可以快啲上馬!

引用:
原帖由 大叔2020 於 2021-10-7 12:13 PM 發表
華為繼續努力!

匈牙利與華為合作
建歐洲首個5G智能鐵路港
https://std.stheadline.com/realtime/article/1755728/即時-國際-匈牙利與華為合作-建歐洲首個5G智能鐵路港
依家「中歐班列」、「亞歐班列」逢勃發展緊,在中歐、東歐好多城市都想盡辦法搶佔先機,希望能夠成為歐洲鐵路大門嘅出入樞紐,華為幫匈牙利搞呢個5G AI 鐵路港(即係鐵路貨運中轉貨場)-東西門場站 - 就係匈牙利寄望用以爭取成為班列過境樞紐,因為現時已經有唔少強勁對手,如波蘭、斯洛伐克、德國、甚至俄羅斯。 匈牙利識得搵 華為 搞5G AI港口,正好係華為強項,要嘅係大大提升競爭力可以拋離對手,匈牙利係志在必得嘅姿態!  其他歐洲貨運業同大型港口肯定全程關注華為呢個5G AI港口建設嘅成效!

引用:
原帖由 彩霞奔放的妹妹 於 2021-10-12 02:37 PM 發表
穆迪話亞爺限電會影響全球經濟,有冇咁嚴重呀?尾帝敗登都未出聲!

穆迪:內地限電若持續冬季,將影響全國甚至全球經濟
http://www.etnet.com.hk/www/tc/news/categorized_news_detail.php?category=latest&newsid=ETN311012841
有,若果限電持續到冬季,全球經濟必然受影響!  

原本東南亞有嘅生產力已經被疫情廢咗武功,剩下最大依靠就係中國,中國都話長時間無法正常生產嘅話,哈哈,白鬼傳統聖誕年尾嘅銷售旺季肯定化為烏有了,兼且會再推高佢哋嘅通脹,真的雪上加霜

穆迪係老美資本嘅打手之一,佢出聲係唔想資本咁慘

引用:
原帖由 big3624 於 2021-10-12 03:45 PM 發表

所以半噸大師咪叫我哋農曆十月要走晒貨,我估到時歐美入冬季,暖氣+物流鏈斷晒,通脹會㩒唔住,到感恩節+聖誕就好happy
大毛鍊住歐洲嘅天然氣供應,小兔子就鍊住全球產業鏈供應,通脹呢場戲有排上演

引用:
原帖由 彩霞奔放的妹妹 於 2021-10-12 03:49 PM 發表

哈哈哈!講限電陰毛論會俾人批判,亞爺會閙嘅!等美佬自己感受吓算啦!
總之,我哋中國人隨時準備戰鬥和艱苦奮鬥,亞爺貿易戰前早已講過中國人可以捱2年草皮,美帝捱唔到就拜拜喇!
亞爺會閙 我知道

不過,我係講限電嘅「作用」啫

引用:
原帖由 hkc9 於 2021-10-12 05:21 PM 發表

限電係中國既內政,關阿3鬼事咩!
我地係要限呀,吹咩!
師姐,"穆迪"係老美三大評級機構之一,唔係阿三果個總理莫迪。

引用:
原帖由 無爪的八爪魚 於 2021-10-12 05:49 PM 發表
已經有西環殺的士司機疑犯照片,不方便在此貼上,警方內部已瘋傳。
盼盡快拉倒人
呢條冷血仆街,一定要盡快拉

不過警隊都要格外小心呢條冷血友 !

鍵盤翻頁
左右