• 瀏覽: 956,391
  • 回覆: 7,395
  • 追帖: 122
+754
引用:
原帖由 dustin 於 2021-12-6 11:49 PM 發表

吓? 我自讀大學起已經助養小朋友喎...係咪要停咗佢呢?
我家人每月定時捐款無國界醫生,我話佢捐嘅錢養行政人員多過使係貧病無醫嘅人身上,佢又唔信。

引用:
原帖由 dustin 於 2021-12-6 11:49 PM 發表

吓? 我自讀大學起已經助養小朋友喎...係咪要停咗佢呢?
助養緊既可能係肚滿腸肥既行政人員同佢全家🙄

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021/12/6 23:42 發表

打科興副作用強大,一日餓幾次,增強食慾證明疫苗起作用,,,我就聽到好多人打完必太淋巴腫晒
我今日打完第3針都無乜特別

引用:
原帖由 無爪的八爪魚 於 2021-12-7 02:25 AM 發表

我也是 今日打完第3針 亦是無乜特別

引用:
原帖由 無爪的八爪魚 於 2021-12-7 02:25 AM 發表

可能每個人體質唔同,我頭2針都會好快肚餓但第3針就更快

引用:
原帖由 ina_macau 於 2021-12-6 11:49 AM 發表

我希望小朋友平安無事,佢地去到大陰國係無得自己揀。

小朋友已經連續燒了一星期,係非死不可有共同友提議佢去中國領使館睇下有無得羅防疫包以備不時之需,小朋友阿媽就拉黑人地。仲出帖話發燒代表身體免疫系統正常識自己DEFENSE病毒細菌,只要夠營養同休息足夠會自我調節好快好番。
希望個小朋友快啲好番,呢啲阿媽真係有問題,政治立場可以比起自己骨肉既健康更重要,真係short上腦

引用:
原帖由 ricebuket 於 2021-12-6 07:41 PM 發表

粉報比臘腸更PK,應該整治粉報先
Why not both ?

引用:
原帖由 dustin 於 2021-12-6 11:45 PM 發表

其實自然療法有好多種, 有啲係用"草藥", "精油"果啲, 類似我地中草藥同藥油. 有啲就係食supplement, 呢啲都有少少根據, 應該適合"長期病患"如濕疹果啲. 發燒呢啲就算睇中醫, 都會開啲退到燒o既藥方, 唔會俾人不斷發燒. 我覺得比較"不可靠"係果啲什麼氣功, 頌缽之類果啲, 唔係唔信氣功, 而係香港太多人得半桶水就出嚟招搖撞騙. ...
原來自然療法 還包括這些, 學到野了.

如果是中醫類都可靠少少,

引用:
原帖由 dustin 於 2021-12-6 11:39 PM 發表

唔係高亦唔係低...好不切實際地想要種"係佢喇"o既感覺...可能我本身喜歡獨處, 所以如果唔啱咀型溝通唔到, 我寧願自己一個人食飯睇戲去旅行. 有啲女人係好怕獨處, 食lunch都要人陪, 果啲可能容易啲, 張張就就拍一輪拖就結婚咁啩. 我都識得一啲係非常之"目標為本", 總之要嫁, 不斷識人主動出擊, 但我又比較"佛系", 信緣份, 要遇到總會遇到, 遇到就自然知道"係佢喇". (可能咁諗 ...
甘師姐睇下呢度有無師兄適合你,講翻邊間街市甘無法無天

引用:
原帖由 cannotdisplay 於 2021-12-7 10:15 AM 發表

原來自然療法 還包括這些, 學到野了.

如果是中醫類都可靠少少,
中醫本身就係一個大類別,但其實細分都有得分,有啲中醫比較講究,飲藥要跟時辰。我只知皮毛,係香港好多都叫自己做自然療法,什麼香薰治療,食營養補充劑,打坐氣功等等,都叫自己係自然療法。我最覺得呃錢係攞個缽係你周圍敲幾下果啲,唔同音頻產生共鳴共振嘅原理,佢地明幾多?

引用:
原帖由 fight1985 於 2021-12-7 11:30 AM 發表

甘師姐睇下呢度有無師兄適合你,講翻邊間街市甘無法無天
前“馬鞍山國”某個街市囉,詳情唔敢講喇。

引用:
原帖由 dustin 於 2021-12-6 11:45 PM 發表

其實自然療法有好多種, 有啲係用"草藥", "精油"果啲, 類似我地中草藥同藥油. 有啲就係食supplement, 呢啲都有少少根據, 應該適合"長期病患"如濕疹果啲. 發燒呢啲就算睇中醫, 都會開啲退到燒o既藥方, 唔會俾人不斷發燒. 我覺得比較"不可靠"係果啲什麼氣功, 頌缽之類果啲, 唔係唔信氣功, 而係香港太多人得半桶水就出嚟招搖撞騙. ...
太多人招搖撞騙,太多人務虛而不務實,又碰着一班反科學的人。
結果,踏踏實實那群人因為不夠「虛和玄」以至被人認為「唔夠純正」。就這樣又是一個劣幣驅逐良幣的例証。我自己認同和相信玄學、法界、念力、超自然的東西,但如果用上述的東西推翻現在循證科學,是不現實的。

引伸一下,現代人喜歡挑戰權威、挑戰科學、挑戰疫苗等等,也許只是他們反的不是事情的本質,只是他們內心不爽的外在反應吧。

引用:
原帖由 dustin 於 2021-12-7 11:53 AM 發表

前“馬鞍山國”某個街市囉,詳情唔敢講喇。
講開街市
聽老母講街市強制掃碼頭個日
成班老曱甴係門口大叫話以後都唔來
佢仲話第一次行街市行得咁舒服
但隔左幾日街市又變返人山人海
成班老而不老老實實排隊掃碼或填紙仔

引用:
原帖由 geometric 於 2021-12-7 12:26 PM 發表

太多人招搖撞騙,太多人務虛而不務實,又碰着一班反科學的人。
結果,踏踏實實那群人因為不夠「虛和玄」以至被人認為「唔夠純正」。就這樣又是一個劣幣驅逐良幣的例証。我自己認同和相信玄學、法界、念力、超自然的東西,但如果用上述的東西推翻現在循證科學,是不現實的。

引伸一下,現代人喜歡挑戰權威、挑戰科學、挑戰疫苗等等,也許只是他們反的不是事情的本質,只是他們內心不爽的外在反應吧。
reactionary

香港平民講政治任何一方大陣營都有好嚴重嘅reactionary問題, 我係講緊紅藍黃都係.

引用:
原帖由 hanE 於 2021-12-7 12:00 AM 發表

我家人每月定時捐款無國界醫生,我話佢捐嘅錢養行政人員多過使係貧病無醫嘅人身上,佢又唔信。
相對於一般罪案
騙案的受害人通常不認自己被騙

其一原因是多數人因保護無形的自尊
故不會自認是一名蠢蛋...

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]