• 瀏覽: 956,388
  • 回覆: 7,395
  • 追帖: 122
+754
引用:
原帖由 kenywj 於 2021-12-8 08:01 AM 發表

精油我都有用,其實都似你講果啲藥油,都係草本嘢~

我試過比個朋友拉去玩頌缽,話消除痛楚,我就覺得一啲用都無,仲頭都痛埋~我個朋友就話好有用敲幾嘢震下就話唔痛,我就唔信了
我信音頻有治療作用,但香港啲人整色整水招搖撞騙多,走去學幾學就識正確用頌缽?我好懷疑囉。修佛果啲頌經時都有個類似嘅法器,佢地問問負責個和尚修練咗幾多年,練咗幾耐先可以準確敲啱音先啦。我睇電視介紹過,叫個客瞓係度或打坐,然後揸住個缽圍住佢敲嘛,睇完我覺得“招搖撞騙”囉。logxn都有得賣,千幾蚊一個。

引用:
原帖由 dustin 於 2021-12-8 10:46 AM 發表

我信音頻有治療作用,但香港啲人整色整水招搖撞騙多,走去學幾學就識正確用頌缽?我好懷疑囉。修佛果啲頌經時都有個類似嘅法器,佢地問問負責個和尚修練咗幾多年,練咗幾耐先可以準確敲啱音先啦。我睇電視介紹過,叫個客瞓係度或打坐,然後揸住個缽圍住佢敲嘛,睇完我覺得“招搖撞騙”囉。logxn都有得賣,千幾蚊一個。
係呀~就係用個缽係你耳邊呀頭頂敲,真係完全覺得招搖撞騙

同埋我發覺依家出面好多所謂什麼心靈治療,畫下什麼粉彩,上幾堂什麼畫就拎到證書出來教人釋放情緒,依啲其實係咪又另類呃人?

引用:
原帖由 hkc9 於 2021-12-8 08:30 AM 發表

有個親戚,患有乳癌,但她不去醫治,話返教會祈禱就會好,結果由初期拖延到晚期,結果……死左。

講返疫情:
磚加係咪唔抬舉伏必DIE就無飯開呢?
http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2284980/
我N年前返教會聽過教友“口耳相傳”話有人分享見證,有個教友胸度有腫塊,神奇地祈禱完隔一排就無咗咁喎。可能傳下傳下,好多人都信咗,但實情個腫塊有幾大,確實咗係cancer未?應該無人深究。

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-12-8 10:37 AM 發表

師兄講得啱,香港人實在太幸福,疫苗有AB間,健康碼都有得唔用,,,用著東江水食盡內地物資就講愚港獨立,仲話比生意內地做唔係屎都無得食,我唔係誇張真係有這些黃上腦的人說,,如果唔係有強大祖國我諗屎都無得食係愚港人,,可能我言詞過激但對著班瘟神控制到現在已不錯了
還有幾天就逃離香港回深圳隔離享受4星期,雖然還要14+7的隔離人生,但享受下自由空氣見見妻女就非常 ...
師兄你無誇張我識啲黃嘢都係同一言論,話香港賣電比大陸,話大陸偷哂香港啲儲備,話香港養起半個大陸乜都有

引用:
原帖由 dustin 於 2021-12-8 10:46 AM 發表

我唔敢講音頻治療冇效.
相信適當既音頻的確對人身體有"影響"
好似聽音樂一樣, 聽一首好既音樂都會對人有舒緩既作用.
不過我諗就算有用都好輕微同需要好長時間.
可能自己聽下音樂好過.

引用:
原帖由 kenywj 於 2021-12-8 10:52 AM 發表

師兄你無誇張我識啲黃嘢都係同一言論,話香港賣電比大陸,話大陸偷哂香港啲儲備,話香港養起半個大陸乜都有
所以蠢唔係扮的,香港最輝煌時生產總值佔中國17%而且是80年代,而現在應該2.5%左右,,,師兄我地都活著黃人慌言中當然去地蠢,我地正正常常

引用:
原帖由 Y-hk 於 2021-12-8 11:00 AM 發表

我唔敢講音頻治療冇效.
相信適當既音頻的確對人身體有"影響"
好似聽音樂一樣, 聽一首好既音樂都會對人有舒緩既作用.
不過我諗就算有用都好輕微同需要好長時間.
可能自己聽下音樂好過.
自然療法心理影響也很大,我同學老豆70幾歲時有肝癌醫生告訴他晚期,世伯話咩都唔搞最後活左2年,頭個年幾無咩問題飲茶和朋友吹水打牌,當然最後幾個月都活在痛楚中,,世伯走左醫生話以他病況活過半年也多了,,,,有時人意念強可能會產生某種力量吧,,,,當然有病當然要睇醫生啦,,最後發個圖大家參考參考

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-12-8 11:03 AM 發表

所以蠢唔係扮的,香港最輝煌時生產總值佔中國17%而且是80年代,而現在應該2.5%左右,,,師兄我地都活著黃人慌言中當然去地蠢,我地正正常常
好多又係台灣傳過嚟嘅“文宣”,台灣朋友係whatsapp group話回歸後香港上繳咗好多金條返大陸。佢兩公婆大陸有廠,照計聽到“茶葉蛋都食唔起”都知台灣咩都講得出,但又信呢啲運金傳言。不過台灣原配都曾經睇唔實個老公,老公包過內地小三,可能咁樣憎內地人。

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-12-8 10:37 AM 發表

師兄講得啱,香港人實在太幸福,疫苗有AB間,健康碼都有得唔用,,,用著東江水食盡內地物資就講愚港獨立,仲話比生意內地做唔係屎都無得食,我唔係誇張真係有這些黃上腦的人說,,如果唔係有強大祖國我諗屎都無得食係愚港人,,可能我言詞過激但對著班瘟神控制到現在已不錯了
還有幾天就逃離香港回深圳隔離享受4星期,雖然還要14+7的隔離人生,但享受下自由空氣見見妻女就非常 ...
冇錯,可以返到自由的深圳,唔使睇到同聽到漁港黃屎💩的言論及行為,諗起都開心到爆。

引用:

腰兄開心聚會 玩得開心

引用:
原帖由 ina_macau 於 2021-12-6 09:36 AM 發表

係面書見前前前前前同事個仔係陰國話已經發燒一星期,佢無帶個仔去睇醫生或者做檢測,而係自己係屋企比SUPPLEMENT小朋友食,見到個小朋友臉仔水腫到好似被人打腫,真係稚子何辜。
今年中一家四口移去陰國既親戚,
日日在面輸 po 生活相,
病左去睇醫生, 就大叫NHS 萬歲(BNOer 買既類似醫保),
就是想令人覺得佢地移民後生活幾好....

但佢是放棄在港高薪專業人士,
現在就日日在家吸地氈 煮野食,
真係小確幸呀

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 8-12-2021 10:37 發表

大把愚港人仍抱有八九十年代,北上做大爺的氣焰。而愚港人又十分好彩,當全世界衹可以選擇打同唔打疫苗,而高尚港人喺連打咩疫苗都有得揀。正正因為生在福中不知福,仍有一班人諸多藉口不肯打疫苗。我就等睇繼強制用安心出行後,幾時唔打針,吃喝玩樂唔使去。

另外,祝願腰兄安心出行,回深圳妻女團聚,事隔一年,深圳應該好大變化,小心蕩失路

引用:
原帖由 有女萬事足 於 8-12-2021 12:14 發表

冇錯,可以返到自由的深圳,唔使睇到同聽到漁港黃屎💩的言論及行為,諗起都開心到爆。
咁又一年,希望有女兄返深圳享受一個悠長假期,一家團聚,來年有望一兩個月同家人短聚

引用:
原帖由 kenywj 於 2021-12-8 10:52 AM 發表

其實大亞灣核電廠供電已佔香港用電1/4.

提示: 違規內容已被屏蔽
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]