• 瀏覽: 956,561
  • 回覆: 7,395
  • 追帖: 122
+754
引用:
原帖由 theyuen2000 於 2021-12-7 12:43 PM 發表

講開街市
聽老母講街市強制掃碼頭個日
成班老曱甴係門口大叫話以後都唔來
佢仲話第一次行街市行得咁舒服
但隔左幾日街市又變返人山人海
成班老而不老老實實排隊掃碼或填紙仔
有次黃同事話甘係製造分化,懲罰唔跟政府既人,俾我反擊番佢甘點解要懲罰啲自願為防疫跟從指示既人,明明個啲人已經承擔左責任,甘點解要佢地承受埋其他風險先

引用:
原帖由 G36 於 2021-12-7 01:10 PM 發表

相對於一般罪案
騙案的受害人通常不認自己被騙

其一原因是多數人因保護無形的自尊
故不會自認是一名蠢蛋...
曲線讚我😂😂

引用:
原帖由 有女萬事足 於 2021-12-6 07:49 PM 發表

冇錯,呢份粉報陰陰濕濕噉樣,仲仆街過臘腸。
唔知收咗幾多呆灣民賤黨同香港地產黨錢

引用:
原帖由 geometric 於 2021-12-7 12:26 PM 發表

太多人招搖撞騙,太多人務虛而不務實,又碰着一班反科學的人。
結果,踏踏實實那群人因為不夠「虛和玄」以至被人認為「唔夠純正」。就這樣又是一個劣幣驅逐良幣的例証。我自己認同和相信玄學、法界、念力、超自然的東西,但如果用上述的東西推翻現在循證科學,是不現實的。

引伸一下,現代人喜歡挑戰權威、挑戰科學、挑戰疫苗等等,也許只是他們反的不是事情的本質,只是他們內心不爽的外在反應吧。
現在香港人很喜歡反駁, 變成反射動作
講東佢要駁西. 那怕理由牽強, 為否定別人而建立自己權威.

引用:
原帖由 dustin 於 2021-12-6 11:45 PM 發表

其實自然療法有好多種, 有啲係用"草藥", "精油"果啲, 類似我地中草藥同藥油. 有啲就係食supplement, 呢啲都有少少根據, 應該適合"長期病患"如濕疹果啲. 發燒呢啲就算睇中醫, 都會開啲退到燒o既藥方, 唔會俾人不斷發燒. 我覺得比較"不可靠"係果啲什麼氣功, 頌缽之類果啲, 唔係唔信氣功, 而係香港太多人得半桶水就出嚟招搖撞騙. ...
精油我都有用,其實都似你講果啲藥油,都係草本嘢~

我試過比個朋友拉去玩頌缽,話消除痛楚,我就覺得一啲用都無,仲頭都痛埋~我個朋友就話好有用敲幾嘢震下就話唔痛,我就唔信了

引用:
原帖由 ginppl 於 2021-12-7 11:57 PM 發表

現在香港人很喜歡反駁, 變成反射動作
講東佢要駁西. 那怕理由牽強, 為否定別人而建立自己權威.
投訴之都唔係浪得虛名呀,老一輩的人有什麼問題都自己解決最多找親戚幫手,現在人有什麼事拍片傳媒公審,我其實好懷疑做新聞定報新聞用大眾的壓力讓人屈服,,好似慌張西望啞女訓屋外4年,有時一隻手掌拍唔響的,睇個啞女都唔係善男信女仲加些所謂街坊義工,,,香港有警察有法援為什麼不用正路手法

引用:
原帖由 kenywj 於 2021-12-8 08:01 AM 發表

我試過比個朋友拉去玩頌缽,話消除痛楚,我就覺得一啲用都無,仲頭都痛埋~我個朋友就話好有用敲幾嘢震下就話唔痛,我就唔信了
心理問題吧,一大群人接受治療個個都話有用無理由話自己唔得的,,,好似細路仔和書友仔玩銀仙碟仙,個個話有料到無理由自己唔上身的

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-12-8 08:23 AM 發表

心理問題吧,一大群人接受治療個個都話有用無理由話自己唔得的,,,好似細路仔和書友仔玩銀仙碟仙,個個話有料到無理由自己唔上身的
腰兄呢個比喻太貼切

引用:
原帖由 kenywj 於 2021-12-8 08:01 發表

有個親戚,患有乳癌,但她不去醫治,話返教會祈禱就會好,結果由初期拖延到晚期,結果……死左。

講返疫情:
磚加係咪唔抬舉伏必DIE就無飯開呢?
http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2284980/

引用:
原帖由 hkc9 於 2021-12-8 08:30 AM 發表

有個親戚,患有乳癌,但她不去醫治,話返教會祈禱就會好,結果由初期拖延到晚期,結果……死左。

講返疫情:
http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2284980/
呢啲真係比宗教洗哂腦

班磚家~有無人答下,點解伏必中咁很勁,打完西鬼都一大堆人中先

引用:
原帖由 hkc9 於 2021-12-8 08:30 AM 發表

講返疫情:
現今科技好多癌症都有得醫而且治療效果都唔錯,信自然療法無問題但大病大痛係唔係要聽多幾個醫生意見,不然問問中醫也不錯。
講返磚家,愚港清一色醫生都係飲外國奶水大的,有幾多係富珍姐和高醫生呀,,

引用:
原帖由 kenywj 於 2021-12-8 08:33 AM 發表

呢啲真係比宗教洗哂腦

班磚家~有無人答下,點解伏必中咁很勁,打完西鬼都一大堆人中先
勁乜鬼, 都已經講咗產生T細胞效果唔夠科興好.

引用:
原帖由 Y-hk 於 2021-12-8 09:52 AM 發表

勁乜鬼, 都已經講咗產生T細胞效果唔夠科興好.
依啲講科興正面嘢,啲傳媒就擺到最後先講,標題就講到伏必中天下無敵咁,不知所謂

我個人並唔排斥mRNA疫苗, 任何科學創新, 都必須會經過"試錯"階段, 在不斷試錯+修正後, 才可以進步
其實我國一樣有研發mRNA疫苗, 並已進行第三期臨場, 相信不久便會推出市場, 任何人都不應用意識形態去看待疫苗
除左mRNA疫苗, 我國亦同時研發線病毒疫苗(AZ同類), 及蛋白疫苗(高端同類)

香港人其實是非常幸福,在強大祖國的庇蔭下,才可以有得揀
....前日終於去打左第一針科興....本身有心臟及敏感病歷, 問左幾次醫生才去打, 之前都驚驚地......好彩及打完乜事都冇

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2021-12-8 10:26 AM 發表
我個人並唔排斥mRNA疫苗, 任何科學創新, 都必須會經過"試錯"階段, 在不斷試錯+修正後, 才可以進步
其實我國一樣有研發mRNA疫苗, 並已進行第三期臨場, 相信不久便會推出市場, 任何人都不應用意識形態去看待疫苗
除左mRNA疫苗, 我國亦同時研發線病毒疫苗(AZ同類), 及蛋白疫苗(高端同類)

香港人其實是非常幸福,在強大祖國的庇蔭下,才可以有得揀
....前日終於去打左第一 ...
師兄講得啱,香港人實在太幸福,疫苗有AB間,健康碼都有得唔用,,,用著東江水食盡內地物資就講愚港獨立,仲話比生意內地做唔係屎都無得食,我唔係誇張真係有這些黃上腦的人說,,如果唔係有強大祖國我諗屎都無得食係愚港人,,可能我言詞過激但對著班瘟神控制到現在已不錯了
還有幾天就逃離香港回深圳隔離享受4星期,雖然還要14+7的隔離人生,但享受下自由空氣見見妻女就非常值得

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]