• 瀏覽: 956,377
  • 回覆: 7,395
  • 追帖: 122
+754

在傳滴滴從美股退市,到香港上市的事。

引用:
原帖由 bchan77 於 2021-11-26 07:36 PM 發表

師兄,我記得藥廠最初推出mRNA疫苗時,話呢隻疫苗嘅⎾優勢⏌係可以好快更改結構,如果隻病毒變種,新嘅疫苗可以好快出到,而家隻病毒搞咗年幾兩年,出咗n隻變種,但似乎疫苗都係用緊原來嘅配方,感覺好似俾咗啲藥廠老點!
最耐既唔係研發,而係測試,起碼半年
研發果度慳兩三個星期,意義唔大

除非學台灣,全民做試驗

講開外國防疫。

剛剛做緊呢份新工個幾月(雖然又Quit咗),話係MNC,班鬼最近已經一個二個飛咗,遠嘅又歐洲又陰國又佢老尾又背聾夫人,近嘅又飛賓賓尼拍耳,仲有班同樹辦緊宇宙國簽證,要十二月中飛去瘦耳一個月公幹,再飛李家坡及中東!全部都係打牌三飛四飛,再加上買旅遊保險一定要包COVID-19中招有得賠嘅plan!

嘩,咁嘅形勢,隨時下年公司無人開到工,而且班白皮及東南亞走哂,所有公司嘢都係留比本地中國人做,日日做到嗌救命!

引用:
原帖由 大叔2020 於 2021-11-26 07:52 PM 發表
講開外國防疫。

剛剛做緊呢份新工個幾月(雖然又Quit咗),話係MNC,班鬼最近已經一個二個飛咗,遠嘅又歐洲又陰國又佢老尾又背聾夫人,近嘅又飛賓賓尼拍耳,仲有班同樹辦緊宇宙國簽證,要十二月中飛去瘦耳一個月公幹,再飛李家坡及中東!全部都係打牌三飛四飛,再加上買旅遊保險一定要包COVID-19中招有得賠嘅plan!

嘩,咁嘅形勢,隨時下年公司無人開到工,而且班白皮及東南亞走哂,所有 ...
佢哋個 plan 可能係出 trip 飛兩三日再返香港隔離 21日,期間係酒店話乜都做唔到,咁又一個月人工,如果中招又可以話工傷拎賠償

引用:
原帖由 大叔2020 於 2021-11-26 07:52 PM 發表
講開外國防疫。

嘩,咁嘅形勢,隨時下年公司無人開到工,而且班白皮及東南亞走哂,所有 ...
咁飛法,大叔如果唔撇,隨時可以由新同事變為老臣子,甚至乎幾個大股東&董事要將江山託孤俾你,千億王國隨時袋袋平安喎。

南非的新變種而家有新聞報到出黎,即是說病例多得蓋也蓋不住這消息。且看看打碎片mRNA果班「高抗體」人能否把突變了的基因對號入座了。
對了,如果mRNA疫苗出新配方,因為可看作是新的基因序列,究竟是否又要2針才對新配方起效呢?成日整D外來的Messenger叫身體整埋D既是自己又不是自己的東西,身體會否發癲?

引用:
原帖由 大叔2020 於 2021-11-26 07:33 PM 發表

邊個開盤做莊?
伏必die開大定開細?
Black friday 先出來慶祝🤨

引用:
講開外國防疫。

呢個地盤你自己睇返呀!

打齊3 針復必泰,最後一針9月打,11月理應係復必泰中和抗體滴度最高水平

一樣中左南非果隻新變種

或者唔應該叫佢變種,直接叫 COVID 21...

引用:
講開外國防疫。

大叔搵夠又放假?!

引用:
原帖由 naly 於 2021-11-25 07:12 AM 發表
其實已經有立陶宛問題之外, 澳洲問題又俾人再次提起, 因為大陸之前唔買好多澳洲貨, 黃人就一直等一個機會, 依家一見到大陸買少量煤炭就即刻出來話大陸跪低。
中國自己產煤2019年都38億噸,  
未禁澳洲煤前才進5千萬噸
1.3%.
365 x 1.3%
5千萬噸, 未夠一禮拜都用曬

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-11-26 10:42 PM 發表
打齊3 針復必泰,最後一針9月打,11月理應係復必泰中和抗體滴度最高水平

一樣中左南非果隻新變種

或者唔應該叫佢變種,直接叫 COVID 21...
南非果隻變種病毒個刺突蛋白變到唔同晒樣, 同復必中原先設計果個樣差好遠
我諗可能打夠十支, 個免疫系統都未必認到隻病毒

https://www.hk01.com/即時國際/705130/新冠肺炎新變種b-1-1-529惹關注-英專家-最惡劣的變種病毒

引用:
原帖由 bchan77 於 2021-11-26 07:36 PM 發表

師兄,我記得藥廠最初推出mRNA疫苗時,話呢隻疫苗嘅⎾優勢⏌係可以好快更改結構,如果隻病毒變種,新嘅疫苗可以好快出到,而家隻病毒搞咗年幾兩年,出咗n隻變種,但似乎疫苗都係用緊原來嘅配方,感覺好似俾咗啲藥廠老點!
藥廠都無宣傳mRNA疫苗既低成本優勢, 開個fermenter養住一堆cell就可以大量生產
如果要改配方咪要重新開缸養過D Cell, 成本高咁多, 梗係賺晒D錢先算

引用:
原帖由 hkc9 於 2021-11-26 12:04 PM 發表

香港的妓者係咁啦,外國有衰野,例如0元購,例如打死人呀咁係唔會報,就算報都係咁意一兩句。
老美美肺死幾多人?有幾多人確診?係咁意報下囉。
反而中國有十零個確診就報到天掉落來咁,大鑼大鼓,荒死香港人唔知。
日本有禽流感, 新聞都係求其報下
D雞蛋雞肉仲係巿面上繼續有得賣

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-11-26 19:43 發表

最耐既唔係研發,而係測試,起碼半年
研發果度慳兩三個星期,意義唔大

除非學台灣,全民做試驗
唔怕,有很多講🐷爭著去試。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]