• 瀏覽: 956,521
  • 回覆: 72
  • 追帖: 122
+754
林太接受採訪時講到《北部都會區》計劃時,佢話舊時由于嚴重政治內耗,如果果陣時提出,必然過不了議會。宜家立法會恢復為非泛政治化環境,因此在這樣的客觀環境下,提出了這份《施政報告》。如果早就有二十三條,爭幾遠!

引用:
原帖由 scwo 於 2021-10-15 02:03 PM 發表

今日去左恆生入貨。記得以前會問好多問題,今次完全無問到,改左規則😅
成日變,睇人,上星期去,一樣問,又要發密碼去電話。

引用:
原帖由 小市民0009 於 2021-10-15 03:32 PM 發表

發security code我都試過,因為over咗某個銀碼就要咁做 (買小柑柑等同攞現金提款),但就唔會有進一步問其他問題了。
你咁講我又明白了,買一條時乜都唔問,買得多就一定要睇 code。

有黃人話今年少人考 AO、EO,睇今日星島日報報,本年度申請政務主任職系(AO)人數按年跌逾三成,至約九千七百人,二級行政主任職系(EO)申請人數約一萬五千人,亦跌超過兩成八,兩組數字均創近十年新低。

但政府要請多少人呢?

公務員事務局早前表示,政務主任起薪點約 56000 元,今年招募目標為 48 人,二級行政主任招募目標為 180 人。

真的怕無人做,不要逗鯤鵬開心!

引用:
原帖由 大叔2020 於 2021-10-18 07:56 PM 發表

救火師兄係用「加法」,睇吓邊啲官員及建制人員可堪大用,但我就覺得都要有「減法」,尤其係換屆在即,短期內邊個阻住通關,下屆政府組班嘛,要再考慮考慮了.........
大叔,你個諗法未必 work,可能宜家已經反影左出來,鯤鵬相信有人已經唔想做或者唔敢做。來屆政府,邊個做阿頭都好,就係得罪人多,稱呼人少,某局長係英國有四間屋,你估佢會唔會願意俾老美制裁!鯤鵬估計,今屆局長有超過一半以上不會留任,既然這樣,他們就不會介意撐!

2019 年暴大暴動案五個 18 至 21 歲的暴動學生被判四年多監。
宜 D 嘛叫精人出口,笨人出手囉!一個教訓,終身難忘!四年多,多嗎?相對他們對社會做成的傷害,一點也不多,希望佢地學到宜個教訓啦!

留意正中向上!
https://m.weibo.cn/2708476577/4695041437861240

引用:
原帖由 hk_mask 於 2021-10-22 12:24 PM 發表

旗係一前一後!😶
國徽呀!舊時無!

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2021-10-25 01:53 PM 發表

個人感覺其實佢都唔想做
想退休…..😅
尋日同老虎討論過宜個問題,老虎認為林太的性格係唔會爭,好似上次 CY 唔做,中央叫佢頂,佢就頂。所以佢上次都講得好明, CY 去,佢就退休,老實講,真係好好做呀,除非你同金主集團有好深關係,否則,做宜個位,不如返屋企煮飯好過。你講得啱,佢真係想退休。

引用:
原帖由 藍色多腦婆 於 2021-10-25 03:17 PM 發表

''做宜個位,不如返屋企煮飯好過''

啱呀,自己返屋企煮飯,起碼有啖安樂茶飯食;
而服務香港班刁民,對住班19號公務員,真係慘過食X

其實正常人應該識簡。所以我一直懷疑有冇馬仔會''捨身成仁''去侍候班香港刁民
這二週大部份油管 KOL 都重力攻擊林太,大家試試回想 CY 上場前的景象,未上台先叫佢落台,當時主力係泛民做。今日,無泛民了,另一班人玩這個角式,未連任,先 “一齊” 叫你落台先,重點係 “一齊”!

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-10-25 11:13 AM 發表

有班自稱"藍營"都响度反林太啦,連"倒林聯盟"都成立埋,呢啲人响度違反緊國安法...
他們在微愽的片給微愽剷走了!

引用:
原帖由 kylohk 於 2021-10-25 06:06 PM 發表

現時我鍾意去睇某啲所謂藍營KOL唔係在於佢哋嘅論點同理據,而係分析同推斷佢哋(或幕後金主)嘅意圖。

華記好有可能投射緊全港好多商家佬嘅諗法。再次用咁耐都通唔到關黎鬧林鄭,好有可能代表繼續封關落去啲大財團真係會頂唔順,要經華記等人為通關制造輿論壓力!
其實宜個亦係我的分析法,唔急唔會食相咁肉酸,應該後面班人急到瀨

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]