• 瀏覽: 956,313
  • 回覆: 239
  • 追帖: 122
+754
引用:
原帖由 SKY2019 於 2021-10-4 08:00 AM 發表
前特首梁振英由昨日傍晚到夜深的數小時內,於社交網站facebook連發6個有關英國生活的帖文,直指英國最近一周確實「黑仔」,質疑「英國有好消息嗎?」

其中,梁振英關注到移居英國港人的抗爭活動。先提到有港人在曼徹斯特集會上的燒國旗事件,指「如果規模擴大,我們看看英國政府怎樣應對」。他並提及燒國旗事件引起港人組織「曼徹斯特真香港人協會」的強烈譴責,點名曼徹斯特集會發起人之一Abingo(亞邊個),形 ...
CY 好嘢

引用:
原帖由 a_drew 於 2021-10-5 12:49 PM 發表

大叔 ,班黃黑成日聞酸封關無晒大陸人無晒遊客,個市道仲好過從前,唔知係咩神邏輯?
班黑暴只睇黃店黃色經濟圈,我地係唔會明白黑暴嘅邏輯。

林鄭施政報告:
增設大型法庭去審理大量被告人的案件,以處理案件積壓!

咩案件係有大量被告人嘅呢?

引用:
原帖由 無爪的八爪魚 於 2021-10-6 11:01 PM 發表
張家齊唔係攞奧運雙人女子十米高台跳水冠軍咩?!哈哈哈 .............
黑暴傻仔,前程似咁!

華為繼續努力!

匈牙利與華為合作
建歐洲首個5G智能鐵路港
https://std.stheadline.com/realt ... 利與華為合作-建歐洲首個5G智能鐵路港

別人恐懼,大劉貪婪?

華置提私有化 
甘比僅花19億 
「買起」整間公司

https://www.hk01.com/財經快訊/682807/華置提私有化-甘比僅花19億-買起-整間公司

引用:
原帖由 彩霞奔放的妹妹 於 2021-10-7 12:09 PM 發表
中大學生會宣布解散,化整為零?????

[h3]【國安立法】中大學生會宣布解散,稱為同學最大利益著想[/h3]

《經濟通通訊社7日專訊》香港中文大學學生會在社交媒體宣布解散,結束50年歷史。  學生會發表題為《中大人有緣再會》的聲明指,一直以來,與校方關係雖時有張馳,仍有溝通之道,校方依然承認學生會在校內合法地位,但自今年2月以來,校方宣布停止代收學生會會費,並要求學生會向政府獨立註冊, ...
島大學牲會......
他朝君體也相同......

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-10-9 05:04 PM 發表
呢單嘢隻曱甴分分鐘要加多幾碌

[頭條日報] 醫生元朗非法集結判囚 中大澄清陳家亮無寫求情信

......

連結: http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2260147
1. 使用虛假文書?
2. 作虛假證供?
3. 防礙司法公正?

有無熟法律嘅師兄師姐講解下?先 謝謝!

引用:
原帖由 kttths 於 2021-10-9 03:05 PM 發表
香港大學要求5日內移走雕塑,否則被視為放棄。丹麥雕塑家高志活發聲明指:過往向香港借出作品作永久展示之用,所有權為本人,如果損壞,港大要承受被索償的風險。 ​​​香港大學應向他追回土地佔用費和棄置垃圾費!
呢個白皮偽術家真係傻傻地,你借出件垃圾比島大學牲會,班學畜放係人地屋企,別人移走就聲大夾惡?又睇吓佢係咪真係夠膽告島大囉!

引用:
原帖由 33Chris 於 2021-10-9 03:51 PM 發表

有冇乜嘢文件證明係港大問佢借呢碌嘢出嚟展覽?
個偽術家係借比支亂會/學牲會,唔係借比島大,島大大可不理呢條白皮傻B。

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-10-9 06:15 PM 發表

火兄唔好忘記傻彤大劣屎都蠢都個點,去自己自辯連個官問你有互聯網嗎,,,有些大劣屎真係好蠢的
臘腸報導,打飛支話傻彤自辯時,問到個警司口啞啞.......

應該可以

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2021-10-11 02:41 PM 發表

我有睇佢段訪問, 佢話已向內地表明"要全民安裝及帶追蹤功能, 香港係做唔到", 講到實牙實齒, 自己關自己後門
忽發奇想,我猜如果第一階段通到關,會有幾個做法「同時進行」:

1. 開放國內健康碼系統(需實名認證及有追蹤功能,可能需要親身去中旅社搞)比香港一班特定人士使用,例如中港家庭或商務人士,呢個系統會結合現時安心出行嘅QR code,紀錄到呢班特定人士於返回內地前14-21天嘅行蹤,再加上返回內地前做1-3次檢測,咁呢班人往返內地及香港就唔駛隔離(即綠碼)。

2. 在實行(一)同時,改進安心出行變成「香港健康碼」(無須實名及無追蹤功能),比一班愚港聰明人士,在返回內地前14-21天紀錄行蹤,並在返回內地前做檢測及自行申報個人資料,符合哂所有條件,用黃碼返回內地,返回內地時需再隔離最少7天,先可再轉綠碼。

3. 至於班黃畜,唔駛理佢地啦,佢地都唔會返內地。

當然(一)及(二)人士,都要同時打咗疫苗。以上安排完全符合一國兩制!

引用:
原帖由 csso 於 2021-10-11 07:43 PM 發表

大叔,若健康碼的目的是防疫,要一查到底,找到源頭,那你第三點的存在,便不可能了?!
是的。
但第三點,是死症。

所以我「奇想」中的健康碼,是為通關而設,願者上釣的形式,起碼可以推動到初期的通關安排。至於在(一)及(二)點同時推行的同時,應會有熔斷機制,即如果因為第三點而令出到本地確診個案出現某個數量(我估計在3個或以下),就即停通關安排,直至清零夠14-21天才再通關。

有時在愚港推行政策,往往要分階段,要先易後難(就如安排打疫苗一樣),否則永遠個政策都開始不到。

引用:
原帖由 csso 於 2021-10-11 08:19 PM 發表

大叔,想想能否這樣做,可以唔做核酸檢測,但就沒有綠碼,不能上任何交通工具,去政府埸所,銀行,食肆,只能留在家,不影響其他人!
如果是這樣安排,變相是在內地家居隔離了!
而且不可用交通工具,怎樣返回國內家居地址呢?最後,內地同住家人也需要外出,變相都是會影響到其他人。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]