• 瀏覽: 956,464
  • 回覆: 215
  • 追帖: 122
+754
引用:
原帖由 big3624 於 2021-11-19 09:07 PM 發表

深圳 GDP 已經超越咗愚港啦
如果個個香港人自己都認為香港無前途,由得俾人過,香港就真係會變成二三線城市.....

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-11-19 10:10 PM 發表

重慶都過啦
與其話人地過左香港頭,點解唔話香港要努力地去過番地人頭?
班200幻有一半都已經走左去外國,淨番果班人係咪要為重建香港而努力,唔好衰俾呢班人睇??

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-11-20 12:32 AM 發表

嚇,走左100萬了嗎,什麼時候的事有新聞來源嗎
個個大香港,點解唔先諗國家好才自己好啦,,,我想問國家觀念在哪,,我不解不懂,係時間改變自己思想不要老自我中心,,老話說得好,沒國哪有家
為國家的話唔該就做好自己,將香港重建成國家下的重要國際城市而唔係响度固步自封...

國家幫手處理了香港的政治問題,就係要香港人拼番經濟

隨著梁生叫大家唔駛對資審委結果咁多意見,已經証明了果班犯暴入到閘係中央容許的,大家無需再質疑了

https://www.hk01.com/政情/702672/僅1人因受僱政府被dq-梁振英-有啲猜疑是無基礎-立法會選舉

引用:
原帖由 catcrystal 於 2021-11-20 01:20 AM 發表

其實中央講得無錯, 樓係要嚟住, 唔住要嚟炒
所以自住真係唔好亂賣, 要有自己竇口, 生活先安穩識得有人14年賣咗間自住, 諗住租樓等跌
點知一租就租到而家, 仲要越租越貴, 越租越爛
果陣佢層樓賺咗百幾萬, 租咗咁多年樓都已經差唔多用晒嚟交租
心理仲變到越嚟越偏激, 日日上網鬧政府
因為有班傻人聽左腦燒同傻雲的"x爆論",成日話國內經濟會爆破,到時會通街平貨執.....

結果越賣越貴....

引用:
原帖由 SKY2019 於 2021-11-20 07:10 AM 發表
洞房....算啦....我怕死唔敢批評佢.....

總之我無睇呢份報章成5,6年......

引用:
原帖由 Y-hk 於 2021-11-20 05:33 PM 發表

你既邏輯有好大盲點, 只提對樓價正面既因素而完全模視負面因素.
如果就係咁, 樓價係唔係就永續上升?
老實講, 咁既想法通常係係大市升到就爆, 人人都以為樓係有升冇跌就會出現.
現在香港既情況同以前已經好大分別啦.
之前多年香港經濟都非常好, 阿爺亦照顧有加. 又唔插手理香港經濟/樓市.
香港政府又被各泛民政客/環保人士/NGO攪到變跛腳鴨.
但係依家阿爺開到聲要解決居住問題,  ...
我真係見唔到依家香港樓可以點"爆煲"....
借錢炒樓既炒家已經幾乎無晒...買得起既炒家好多都係有強勁現金流...唔會向銀行借盡....
銀行壓測趕走左班供唔起樓既人....
市區地越來越少...有班累積了退休金既人又越來越多...
中國經濟仍然跑贏全世界.....

除非香港俾好多枚飛彈打中...否則港樓唔會再有"沙士價","海嘯價"....
明日大嶼係要令樓價唔好升得咁快,政府可以製造多D地逼使班地產商唔好亂黎...而唔係想令樓價下跌.....

引用:
原帖由 054D 於 2021-11-20 03:35 PM 發表

其實有起碼一半會留港, 因為某程度上, 好多企業需要一D有大陸工作經驗的人

而你提到海外升學的係研究式碩士為主, 而唔係修課式碩士
香港好多投行都請內地的碩士生.....

引用:
原帖由 黃金38 於 2021-11-20 10:26 AM 發表

層樓係供完,至閉好多仔女唔生性,要放樓比仔女還債,仲要放唔甩,身邊街坊己經有幾件發生咁
有D仲要賣埋層樓,趕兩老出街,自己拎錢去BNO祖國添.......

引用:
原帖由 054D 於 2021-11-20 02:32 PM 發表

四萬個新盤, 杯水車薪.....

難聽D講, 以90年代出生人口, 到現在已適婚年齡推算, 一年會有3~4萬個新家庭, 一年都食得晒
過去十幾年因為需求管理措施累績的需求, 40萬個新單位都未必搞得掂

其實, 樓呢樣野, 係用去住
住的話, 究竟係想人上車安安份份咁供樓, 好似新加坡咁
一或好似香港咁, 以金融穏定為由, 以壓測等大部份人因為前置無首期 ...
皇后山居屋要三個月才賣得晒...好多申請人見到選擇越來越少才揀番皇后山.....

放心啦...皇后山居屋仲會繼續推......

引用:
原帖由 Ming_仔仔 於 2021-11-20 11:55 PM 發表
今早許磚家話冇收到內地對接會議通知,但衢健委的專家組晚上七點抵達香港了,睇來政府已經遂步放棄香港班世界級磚家,跟返國家隊

https://m.weibo.cn/2708476577/4705658258066556

【澳門日報消息】央視訊:內地疫情防控專家團今日抵達香港,開始為期4天的考察,了解香港的防疫抗疫工作和措施。

訪港內地專家團由國務院港澳事務辦公室和國家衛生健 ...
田二少之前仲話內地班專家已經秘密落左黎香港?

引用:
原帖由 太自我太不羈 於 2021-11-21 02:26 AM 發表

大台話啲內地真專家會了解埋安心低能個運作喎

專家就應該斯文好多嘅, 我呢作為香港居民支持通關滅黃屍救港嘅人呢就無咁客氣

DLLM一睇就知係廢到PK啦你唔L係用啲咁嘅野耍L我呀, 唔使專家搵個頭腦正常嘅人都知係廢L過H啦
安心出行有晒行縱紀錄,仲有內置針卡,咁就叫廢?

成日話健康碼健康碼...你又知唔知澳門健康碼無追縱功能同行縱紀錄??

香港市民自己都有成百萬人唔去打針,唔用安心去自我紀錄行縱,講乜野同人立刻通關??

引用:
原帖由 Kai_Fong 於 2021-11-21 10:38 AM 發表

澳門響疫情一開始就跟國家隊啦, 依家咪幾好, 日日都有內地遊客嚟澳門玩。
你不如去睇下澳門人既油管啦,大三巴死到唔死...官也街都無晒遊客呀.....

澳門可以連外國人都禁止入境,香港得嗎?淨係唔俾班菲傭入黎都鬼殺咁嘈啦......

引用:
原帖由 ricebuket 於 2021-11-21 05:52 PM 發表

馬交有中場指標同官也街指標,中場旺可以幫到政府稅收,對民生唔一定有好大幫助,疫情反覆攔唔住啲爛賭鬼,蛇咬都要去,反而一般人怕去到爆疫返歸要隔離,睇定先,當官也街一帶多返人丁就係內地疫情穩定之日,近排關閘水貨街人頭湧湧,可能係兩方鬆手救民生啩?
好多水客只係澳門本地人....
國內限水+好多地方疫情爆發,當地政府唔鼓勵居民出境.....
之前有報道都話內地人去完澳門後要等60日才會再批新簽注.....
最重要係去澳門的旅行團仲未恢復....所以澳門就算同內地通關也只限民工來往....
但今日宣佈左7日核酸可以落澳門...睇下會唔會多番人落去.....

引用:
原帖由 big3624 於 2021-11-22 08:19 PM 發表

教授做臨床睇症有幾個好處,1 幫學院賺錢,教授其實分得好少錢,但有富豪就好睇重教授個名會用人脈揾教授睇症操刀做手術,將來就揼心口叫捐款易好多 2 教授會接埋啲罕見病症,就可以實戰做研究 3 平時睇住班點做嘢,教授係公立醫院巡房,隨時十幾個醫生跟住尾學嘢
大學私症呢樣野其實全世界都有...甚至國內都有....

只需要報番俾大學就無問題...

當日林兆X自己唔報有幾多位病人睇私症,並將診症費私吞才會俾人拉......

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]