• 瀏覽: 956,495
  • 回覆: 215
  • 追帖: 122
+754
引用:
原帖由 kenywj 於 2021-11-14 07:38 AM 發表

早輪係新開果個男人心聲版,已經有男人呻比老婆逼去移民既事

https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?page=1&tid=30189812&utm_campaign=android&utm_medium=share&utm_source=copy

你的朋友並不孤單
真係唔少呢啲比人洗唒腦既, ...
響英國終日不見天日(果度見到太陽係好大件事),加上氣後陰陰濕濕,果度仲容易病發.....

而且當地又唔識得朋友,淨係去兩登睇埋晒D負面野,個人更加負,加上經濟環境唔好之下,更容易有自X行為....

引用:
原帖由 海邊的快樂小魚 於 2021-11-14 09:31 AM 發表
我媽透露已經在今年3月尾移民去英國的黃💩老表一家(包括我姨姨),我老表在今年8月先在英國搵到工,而其妻子今年9月先至在英國搵到工,香港人在英國搵工是絕對不會容易,因為英國人對華人有歧視問題
而我姨姨每天在英國的生活都非常單調,星期一至五湊孫返學放學,只是星期六/日出來逛街,或去附近的超級市場買東西(踏單車都要半小時)
...
果班人6年後無資格做BC而被逼返香港果陣會帶住仇恨心態回流,到時佢地會變得反社會人格.....

對香港來說係一粒大炸彈.....

引用:
原帖由 靚c9 於 2021-11-14 12:36 PM 發表

朋友真係好慘
高薪厚職
年過半百
幾個仔女又細
仲要長期病食藥

根本就係
一手爛牌
輸少當贏
平時日常生活
得一個人揾$
已經步步為營
點可能會玩出走??

娶個癲既真係可以
冚包散

手牌禁惡攪
正常生活
冇半億傍身
都吾夠膽放鬆心情
辭職後冇安全感
日子點過?
爛牌佢都要打落去架啦....唔通同一家人攬住x?

佢去到英國做庖丁啦...殺牛殺豬當地最缺.....

響屠房玩下"牛什sir滑梯"啦.....

引用:
原帖由 靚c9 於 2021-11-14 07:41 PM 發表

呢種黃屎走,
仲要吹到自己好偉大。

好多掹車邊移咗民,
做低下層嗰啲,
大部分做倉務
做food court/超市
反到香港
就扮大爺,
扮上等人
我响果邊都見吾少。

暴動前
真係抬錢
去移民退休嗰班
根本就唔使做~

天氣好
就日日去行山
揸車去酒莊玩
打哥爾夫球
出海

天氣唔好
就喺室內打羽毛球/乒乓波/游水

冬天就去滑雪
去浸溫泉

日日數著日子
老公幾時放假過嚟
自己幾時坐夠返香 ...
其實有D去英國既高產家庭本身都係等緊去美加澳紐....
不過人地封城之下所有移民申請要暫停...呢班人才轉去英國......
呢堆人本身都買得起當地豪宅並交足稅,好大機會得到真BC.....

所以有堆傻中產見到呢班人去到當地仍然富貴,就諗住自己得,就賣了唯一層樓過去....
呢班人去到當地連稅都唔交足...點可能得到真BC....
結果6年後,帶住一身清風返黎申請公屋....

https://www.bastillepost.com/hon ... -中國何時完全放開?鍾南山講出2大前題

"鍾南山話,「新冠疫苗兩劑接種完了,還要補種第三劑,無論全病毒滅活疫苗或mRNA疫苗,一療程後半年體液免疫功能均明顯下降。」論壇上,鍾南山表示,全球的疫苗都存在這種問題,所以要補種第三劑疫苗。目前,中國10.73億人已完成全程接種,接種率達75.8%,加強接種的有4171.3萬人。"
"鍾南山表示,中國的疫苗是有效的,今年5月廣州出現Delta變異株時,接種過疫苗的患者無一例重症。Delta變異株存在潛伏期很短、傳播速度快的特點。在Delta變異株與普通株及其他傳染性疾病的傳播力比對中,Delta變異株的傳染力強於中東呼吸綜合症(MERS)和等。"
預計國家明年春節後接種率會超過9成,香港真係好羞家

什麼時候才能恢復常態?

鍾南山提出3個條件,1. 中國將病毒病死率控制在0.1%,2. 病毒複製指數控制在1.0—1.5,傳播系數降下來的前提下,可以完全開放。但要實現前提,需要全民接種疫苗、建立群體免疫,將社區群防群控常態化,並研制有效的藥物。

國家都係會預計將來會同病毒共存,不過依家仲未可以做到呢樣野.....

引用:
原帖由 歸去來兮 於 2021-11-15 12:15 AM 發表

鐘南山院士的言論只是代表他自己 不代表國家! 國家的正式代表係衛健委! 他過分強調疫苗的作用 什麼高接種率建立免疫屏障 其實也是糊弄人! 所有的疫苗都防不住DELTA 再高的接種率也沒用! 如果歐美的情況一塌糊塗 中國為什麼要向他們開放 免除檢疫! 現在國家的策略依然是動態清零
鍾院士所提出的條件其實也是國家朝著呢個目標去推進....佢都無話要立刻開放....希望你睇下篇文連結啦...

否則,國家不會加速研發醫新冠的特效藥同改良新冠疫苗......

問題係如果國家接種率達到99%,香港接種率仲係連8成都唔夠(遲下開放埋3歲以上群組打針會拉低總接種率),到時國家重新開放時香港係咪可以跟隨?我有點擔心同疑惑....

引用:
原帖由 054D 於 2021-11-14 11:23 PM 發表

高質就唔會而家移民。
高質果班好大機會響四五年前已經部署移民,只不過疫情之下佢地行程被卡住而已......
事實上,有部份移民家庭也不是因為佢地黃而走...佢地要盡快走既有好多原因...
你可以去睇下四季匯裡面有幾多有特區護照的富豪家庭響果度長租apartment就估到點解佢地咁心急要閃...

引用:
原帖由 jessie500 於 2021-11-15 09:29 PM 發表
又一件
🇬🇧需要你
最緊最千萬唔好返嚟

www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/701017/%E7%A7%BB%E6%B0%91%E6%BD%AE-%E9%A6%AC%E4%BB%B2%E5%84%80%E9%9B%A2%E6%B8%AF%E8%B5%B4%E8%8B%B1%E7%BA%8C%E7%95%B6%E ...
乜香港醫生響英國會承認資格既咩?

唔係話要重新再考過試??

引用:
原帖由 hkc9 於 2021-11-15 12:29 PM 發表

這是一個重點,否則一開放就會“淪陷”。
如果國家可以將呢個病死亡率壓到低於流感,兼且要9成接種率才可以叫做開放關口....呢兩樣野未做到的話就唔駛傾......
請記住,鍾院士,甚至高福院士,都無話過要"立刻開關"....
大家都知呢種病毒係好難完全消滅,所以內地響度不斷研發醫新冠的特效藥同改良新冠疫苗就係要國民得到保護屏障......
依家各城市搞的"健康驛站"都係外防輸入既一種設施....

引用:
原帖由 friendchanli 於 2021-11-15 09:40 PM 發表

如果去邊到都要出示針卡就要諗點做(例如睇戲,去主題公園,政府運動場,圖書館等等),佢哋當然唔會自己出街,跟父母都要証明小朋友打了針。唔係點做到全民打針。
相信安心出行遲早可以將小朋友的針卡匯入埋....

引用:
原帖由 friendchanli 於 2021-11-15 09:46 PM 發表

最好可以匯入父母兩個的安心出行。其實政府要諗定,唔好比人又係出問題先去諗。
依家先至剛公佈...政府做野都有時間既.....

引用:
原帖由 ing.baring 於 2021-11-17 09:41 PM 發表

呢樣係人嘅質素問題,只要仍有那些唔守規距嘅仆街,無論抗疫制度或方法點無敵都無用
絕對同意

引用:
原帖由 big3624 於 2021-11-18 10:27 PM 發表

80年代供樓多數係選 10/15/20年,有金融風暴/失業潮之後,有好多供樓已經供到山窮水盡,所以後期銀行延長供款期,推出可以延到30年,如果過往記錄良好,仲可以暫時還息不還本,好似最多寬限半年
依家造按要過壓力測試,唔會有得用7-8成收入去供樓了.....

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-11-18 09:16 PM 發表

七成按咪可以唔壓測。再上的話銀行會出事。

一係政府肯包底。

但政府包底,還不如起多D居屋。
政府響皇后山起果堆居屋,都要3個月才賣晒,証明班友唔係話政府起多D居屋佢地就會即刻買...

班友只係嫌市區唔夠居屋......

引用:
原帖由 054D 於 2021-11-19 06:04 PM 發表

其實而家同97最大分別係,97香港未成為中國的超一線城市,但而家係。

如同97醫療人手過盛,班醫生今時今日人手嚴重不足都反封輸入海外醫生。

而97亦無咁多修課式碩士,而當日亦無咁多境外碩士留港工作,今日就完全唔係。

樓跌一半,除非真係內地與香港脫勾,否則根本唔可能,反之係長升長有。

唔比人上車最大問題係,樓真係要住。無壓測年代真係幫左好多人。
壓測趕走左班供唔起樓既人,結果買得果班全部都係輕鬆供樓既....

施永青都話依家成7成樓都係已經供完,無當年97的泡沫....

成日話要會跌既人,跟本睇唔到政府響兩次金融海嘯後做左幾多野去防止呢件事重臨.....

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]