• 瀏覽: 956,512
  • 回覆: 428
  • 追帖: 122
+754
引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 19-11-2021 00:20 發表

最緊要當時係一家人一條心,現在就有不少趴街仔趴街女謀住老豆老母間屋同棺材本,,,新聞都有報迫老豆賣樓倒亂全屋,仲話要賣樓錢分一半比去,但原來仲係大學畜,,,,,,人呀無廉恥便無敵
班打把後牲嘅心態喺,間樓遲早都喺我,快啲賣咗分錢,比佢移民大陰國。

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 19-11-2021 00:22 發表

當年一樣啦,我地出嚟做野就幫屋企買冷氣買電視 ,仲要比一半人工爸媽做家用,但都係覺得應該的,,,現在仔女不問返轉頭就拜得神落
未正式出嚟做嘢,中學畢業後再升學,已經斷零用,老媽衹負責學費,自己兼職揾零用

引用:
原帖由 大叔2020 於 19-11-2021 08:08 發表
呢排太忙,呢則新聞不知版友出過未?

Chickeeduck明年撤出香港 周小龍指公司遭持續打擾 故以退為進
https://www.hk01.com/財經快訊/702256/chickeeduck明年撤出香港-周小龍指公司遭持續打擾-故以退為進
好行夾唔送,呢條友比大公踢爆偷食人妻,再比人篤灰阻路,都賴落正字打鴨,你唔偷食唔阻街,邊搞到你。正常做生意唔搞政治,上面啲嘢無咩人有興趣,搞政治你估咁容易。

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 19-11-2021 08:06 發表

世界變時代變,以前講粗口都唔會大街大行如女仔更加唔敢,,現在通街後生粗口橫非句句都粗口,,本地人化搞成這樣邊有得唔死,所以聽到班妖孽好咩鍾意香港真係想死
生活環境改善咗,物質豐富咗,但個人自由主義膨脹,欠大局觀,就變成當下社會情況。

引用:
原帖由 funny12 於 19-11-2021 09:24 發表

原因好簡單,在此發表一下小弟嘅分析:
1:最近有輔警被襲,班友超興奮,因為警察係佢地嘅頭號敵人。仲有嗰段片係那輔警幫手圍捕,但被形容成路過
2:漁護署喺呢個時候撲殺野豬,佢地就以d豬冇搞過平常人,搞過差佬就要殺,去塑造政府麻木不仁嘅型象,令更多人返佢地
政府會為咗個差佬殺動物呢個形象,好難解畫。。。
漁護署過去有關餵飼野生動物(馬騮及野豬)的執法情況如何?我不敢妄下判斷,但親身觀察過在金山餵馬騮的情況,在此分享一下。

在金山路其中一段不夠一公里長的路段,我親眼見過不下三架車,專程開嚟餵馬騮。而其中一架,至少有過百隻馬騮圍住等餵食。 餵飼馬騮的人,認得啲馬騮亦有同馬騮改名,明顯是餵馬騮常客。你話漁護署如果以往有嚴厲執法,情況會否過份如此? 好老實, 同行共三人,全部都是中年大叔, 但見到過百隻馬騮在前面擋路,都有啲驚。 其中一位朋友,影咗視頻及相片, 報咗漁護署,但已兩星期,沒有任何消息。深灣道餵嘢豬,連謊張西望都補到,你話漁護署有幾落力執法?

引用:
原帖由 有女萬事足 於 19-11-2021 10:35 發表
野豬食狗,俾啲保育野豬嘅人士睇吓!🙄

影片
這是野生動物天性,本來在野外,人類與野生動物互不侵犯,大家相安無事。但有愛心爆棚動保人士,走去餵野生動物,一切就此改變了。

引用:
原帖由 funny12 於 19-11-2021 11:15 發表

依家有咩夠惡加拍片上網公審,所以除咗警察,執法冇人做。。。
咩都靠警察,有鑊又喺揾警察揹

引用:
原帖由 海邊的快樂小魚 於 19-11-2021 14:00 發表

俾到個幾位泛民主派的人入閘參選,啲黃💩曱甴到時又會大玩配票(我個位深黃的黃💩朋友在區議會選舉及上一屆的立法會選舉時仲開埋Whatsapp Group教人點玩配票),讓泛民主派的人勝出,兼要在Whatsapp Group 講話投左俾邊個,方便其他未投票的黃💩朋友作出參考及決定
以前玩配票未必犯法,現在再玩,誰人擔保不犯法?

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 19-11-2021 14:16 發表

03沙士我記得淘大2房最平53萬,,當年有份正職都供得起,,所以世事無絕對
03年沙士個樓市跌到天水圍樓同皇崗樓差唔多,有份穩定職業,不擔心行業會在當時經濟環境而受影響,根本大把平貨執

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 20-11-2021 00:32 發表

嚇,走左100萬了嗎,什麼時候的事有新聞來源嗎
個個大香港,點解唔先諗國家好才自己好啦,,,我想問國家觀念在哪,,我不解不懂,係時間改變自己思想不要老自我中心,,老話說得好,沒國哪有家
妄自菲薄和自視過高都不可取,但愚港現時雖然被內地城市慢慢趕上,但仍未至於妄自菲薄,但仍有人自視過高。

仍然覺得國家一定要特別眷顧這個在外漂泊百多年的遊子,但這個遊子自從歸家後,就一直看不起家人,但當歸家6年後一場大病,得到家人支持挺過來,仍不懂感恩,反而變本加厲,勾結外人,返屋企搗亂。 呢一舖比阿爺打殘咗後,加上一場大瘟疫,愚港衹剩半條人命,如果仍不安心立命,容入大家庭,將來衹有乞食之途。

引用:
原帖由 伍皓昌 於 20-11-2021 12:06 發表

咁講太簡單化,香港現狀是歷史累積既結果
97後經濟暴跌,大家記唔記得,當時起好既居屋冇人買,要改為公屋出租
所以當時政府停建居屋,冇人反對

到曾生上台,佢在任時一直不復建居屋,但反而是歷任特首中最少反對聲音既是一個,到差唔多離任,才象徵式賣少少居屋(如冇記錯是2000個)

到CY,一上台就萬箭穿心,佢努力搵地起屋卻被叫盲搶地....要知道,起屋是需要時間,CY在任時起好既屋,其實是曾生時既規 ...
愚港人個個心盲,又有幾多個能看通大局,最少反對聲音的憎雀屎,是地慘佬的代言人?

引用:
原帖由 山下肥肥海鮮 於 20-11-2021 12:17 發表

空置率低咩?,你冇忘記發展商仲有4萬個新盤未買,當政府要收空置稅,什麼人反對啊?
如冇記錯,下屈冇得選的碩已完應該有份

引用:
原帖由 dustin 於 20-11-2021 15:10 發表

以前試過行山晏咗,天色漸暗經過城門水塘,聽到啲馬騮環迴立體嘅叫聲,真係好驚㗎。

深灣道果單據慌張講,個阿婆拉過幾次上庭,啲假髮懶有愛心勸喻下罰少少錢就了事,重覆又重覆,個阿婆自己都講,法官都認得佢,講“婆婆,又係你呀”。不斷重犯即係之前判刑無阻嚇作用啦,咁都唔判重啲?無言。
金山馬騮聚集等餵食,確實恐怖。如果漁農處拉多幾次,官老爺重判多幾次,愛心人士應該不會再咁過份。現在問題,有部份持份者輕手處理,最後政府埋單。

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 20-11-2021 23:34 發表

共產黨49年解放中國後,香港人都覺得祖國落後不先進無自由,而香港人是次於白鬼下的人種,,雖則食物副產品祖國一直供給香港,但香港大部份人都覺得我地比錢去地賺,從沒想過周總理一直讓香港貨源食物不缺,,香港人以為這是必然的以為是老縫的,,就算祖國多關懷大部份香港人都不認自己祖國母親,,,疫情如不是祖國支持大家到現在還在搶物資,,,人總失去了才懂珍惜的
內地同愚港,一直走緊相同的路,衹是愚港走了179年所得的成果,內地用了72年追上。但這不是學無前後,達者為先的問題,衹是時也命也。

但愚港人過去幾十年,就認為這是得天獨厚,老共欠了它的,但不明白,在一國之下,各有角色,各有義務。愚港人衹知自己的權利,而不知自己的義務,這場世紀瘟疫,正好教導愚港人對國家的義務。

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 23-11-2021 17:09 發表
河童2號傻仔鍾判刑43個月,去比老尾傻隊長少應該算執返身彩,怎樣也好又可以入去人生更精彩
斷正又喺度賣慘博輕判,見光就十三萬黑金,未跟到嘅就唔知有幾多。不過呢件咁嘅垃圾,應該都可以前途似咁

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]