• 瀏覽: 956,486
  • 回覆: 143
  • 追帖: 122
+754
引用:
原帖由 wing_gun 於 2021-10-19 01:52 PM 發表

死不悔改,唔會對佢地有期望啦

https://www.hk01.com/社會新聞/690241/5中大生二號橋衝突暴動罪成-官稱滋事者須當頭棒喝-囚57至59月

因為當日除咗學生,仲有唔少教職員走去“圍觀”,據聞有當日有份揸咪嗌咪嘅升埋職添,果堆老奸巨推學生去前2線,自己係後面發功,法律收唔到佢地,就等天收佢地。

引用:
原帖由 jone_kuok 於 2021-10-19 11:22 PM 發表

完全唔明佢哋嘅邏輯:
多國打輸了被逼共存。
香港就算不是大勝也小勝,何必無端端投降去共存?
一堆漢奸無所不用其極去拖內地後腿,想打破防疫屏障囉。

引用:
原帖由 ahmei 於 2021-10-20 08:48 AM 發表

試下與病毒共存,整多一百幾十中招,到時又另一番説話了,愚港人就是咁屎哪。
政府及公營機構尤其教屍無咩感覺㗎喎,照鬧政府防疫不力,然後糧照支,“在家”無王管工作,要知道政府好多嘢唔係電腦化,在家工作即係唔使工作,公眾地方如體育館圖書館又可以閉館,而教屍就係屋企zoom下,幾寫意嘅生活。

係大叔帖又想分享一下,近期去見工,有時差不多時間會見到安排係自己之前或之後見嘅人,同坐一房等候。大家可能都估到我做開邊行,想轉行或到大灣區發展,係有一定難度,或者我最終都要向現實低頭,係黃黑堆中搵個無咁明目張膽嘅地方工作。講返見工,因為平機會同反歧視法嘅關係,所以一般人事部係有指引,唔可以問應徵者政治取向等等問題。但係,實際上揀人果幾個高層有咩取向呢?真係唔知。不過,我就見過有應徵者戴住全黑口罩見工,唔知佢係要表達自己立場,定係覺得呢行10個有9個半係黃人。當大家覺得黃黑會移民,公營機構會換血,但好可能新入職果堆都係黃。真係要等2034。

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2021-10-22 06:58 AM 發表

平機會管唔到有關政治傾向嘅歧視。
我唔太清楚,可能要大叔講解一下,但我以前坐panel時HR就有指引,我地唔可以問candidates政治宗教等問題。

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-10-24 05:17 PM 發表

實際情況一定好多趴街話無智能電話,現在最緊要捉公務員,唔用說停薪等出了手機才能返工,,我係唔係想多左
恕我撥冷水,當中層高層都係大部份黃人拖政府後腿,邊個會去捉啲玩嘢嘅黃絲?唔玩埋一份算偷笑。2034吧!

引用:
原帖由 小市民0009 於 2021-10-25 05:50 PM 發表

大叔,現世代唔好將煮飯同女人掛鈎呀,會有千萬嘅女士反對呢樣思維架

支持中央!
支持要重判國安法罪成嘅人 !
大叔話就算唔識煮飯, 起碼都要識蒸熟啲燒賣...

引用:
原帖由 theyuen2000 於 2021-10-27 03:10 PM 發表

網上震驚體專老作釣魚文,然後傳去wechat whatsapp整蠱各大長輩群組
多數呆蛙1450背後玩野
然後長輩又會傳俾後輩如我, 跟住我睇完又要逐點反駁...下次又係咁, 沒完沒了, 已經講過什麼"新唐人"o既背景有問題, 不可信, 下次又係咁傳俾我, 仲要話"正反兩面都要睇"...呢家唔係正同反o既問題, 係"老作"o既問題, 奈何經歷過文革又有朋友親戚係台灣o既老人家, 係同我活係平行時空咁款...

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-10-27 11:39 PM 發表

老實講, 黑暴時期好多人吹捧佢, 但我睇見佢個樣, 就覺得條友信唔過...我唔識面相, 純感覺, 未必啱...

啱啱知道以前係工作上成日扮無知跣我,又成日陰陰濕濕攪我下面啲同事嘅綠茶婊,原來已經舉家移居老尾,我不禁有啲心涼黑心添。

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2021-10-31 02:15 PM 發表

可能我心邪,竟然睇到你寫話你果個綠茶婊同事"攪你下面"。。。
我一入職第一次同佢開會(佢同我under同一個阿姐),佢已經對住我阿姐同我講我啲同事壞話。因為有時有啲大型活動係要借調人手,佢就話我下面啲同事hea,然後讚到佢自己果team上天,扮晒儍白甜咁。當然,我聽完只會記住,但唔會影響我判斷,自己下屬自己評,做落咪知啲人點樣囉。諸如此類跣我啲下屬嘅例子好多,所以佢地都暗示過,叫我小心佢,無奈我阿姐鍾意人氹,好信佢。我就輸蝕在係只會專心做嘢,風花雪月可以,但適可而止,唔會將私人嘢或是非當人情,做唔出。

講返時政,今日又收到新唐人啲視頻,唉。。。

引用:
原帖由 big3624 於 2021-10-31 09:08 PM 發表

佢有無派散水餅
唔知喎, 我都無做囉...但係以佢咁要面o既性格, 應該有囉, 移民老尾喎, 幾威呀...
仲記得幾年前有個朋友返嚟探親順手搵我聚舊, 忽然"煞有介事"咁同我講話自己攞到綠卡啦, 我心諗"咁又點?"...本來佢初初返嚟都會搞啲飯聚, 後咪我都唔約囉, 就咁請佢飯餐就算囉, 返嚟食飯又要搵貴嘢又要多多要求, 我都唔敢再幫佢約朋友, 哈哈...老人家醒, 讀書時我阿媽見佢第一次已經同我講唔好群佢咁多...
我覺得如果係有唔同工作發展, 家人團聚等等原因移民, 無可厚非...但如果純粹就"老尾夢", 值唔值得呢? 要當事人先知, 因為佢每次返香港都順手睇公立醫院 (一早排定期計好先返嚟), 有啲長期病, 但係老美醫療好貴, 失業連公司份醫保都無埋就好重皮咁話...唉...最近又有朋友移居去bno祖家, 我都唔敢問佢安排好啲嘢未...

引用:
原帖由 wing_gun 於 2021-10-31 11:04 PM 發表

其實佢咁做劉德華係唔係有權告佢

點解要拉一個非政治圈嘅人落水呢
佢精囉, 計過度過囉, 劉華唔會同佢計較囉, 又可以有少少"講笑咋嘛"o既效果以掩飾佢有可能觸犯國安法o既事實...

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-11-1 03:38 AM 發表

有長期病去美國,乜咁睇唔開

有醫保都一定要保足先可以睇,唔係有保都貴過香港無保睇私院,次次見下醫生都過萬
我都無研究無問咁多, 我都唔鍾意問人啲私人嘢, 除非佢自己講...我淨係聽佢講過話有期想唔做嘢休息抖下 (有男朋友o既), 但係唔做就無醫保, 睇醫生好貴, 除非結婚等老公公司包埋佢份醫保, 但唔知點解又無結婚...佢識啲男人都怪怪地, 或者咁講, 佢會識啲經濟上有咁上下o既人(聽佢講), 但又古古怪怪拍好耐都唔結婚, 有啲後咪散埋...或者佢個人太過有心計, 習慣同人鬥智鬥力咁相處 (一係就完全食住, 好似我咁佢話咩就咩, 反正返嚟都係對佢幾日...如果佢無移民, 或者我地一早反咗面...哈哈...)

但又有一啲移居老尾o既朋友話, 無錢無得醫係假o既, 患咗新冠啲就算無錢俾醫藥費, 政府都包o既...我就無深究喇...

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-11-1 08:12 AM 發表

尋日係屋企旁,有個50歲左右阿媽同2個仔女定仔新抱講,袋鼠國係唔係放寬移民呀講得幾開心呀,我都唔想以貌取人但個老母屋村師奶後生就mk仔mk妹,,講真移到去都等死的但記得去左唔好返嚟
反而呢啲真係"無嘢輸", 唔係睇少人, 反正係香港可能都係做低下階層無咩學識, 過到去係華人聚居地區搵份餐館工, 可能都係差不多辛苦, 但可以"也文也武"咁同香港啲親朋戚友講"呼吸自由o既空氣"...

但係有小朋友, 係香港又有份唔錯o既工, 有工人姐姐做家務煮飯, 去到工作環境同生活o既落差可能好大. 要啲黃父母自己做返家務都死, 仲要可能做啲"體力勞動"o既工, 死得喇...

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]