• 瀏覽: 61,044
  • 回覆: 448
  • 追帖: 2
+17
引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-9-25 03:00 PM 發表
移民潮下,去與留之間衍生不少問題,家中長老往後照顧問題令人心力交瘁。Cherie於7年前放棄在英國落地生根機會,回來照顧患有認知障礙症的嫲嫲。7年時光裡,一人擔起嫲嫲的一日三餐與起居生活,有時會「好忟憎」,幸而周末還在當時正在讀書的妹妹前幫手,稍有喘息。
然而去年11月,剛大學畢業的妹妹突然在家庭群組中「通知」所有人即將結婚赴英,從此移民。妹妹事前全無溝通與先兆,消息令Cherie難以接受,既感妹 ...
而家哩個時勢選擇移民英國嘅都係曱甴,而做得曱甴必定係自私撚,哩D人只會做損人利己嘅事,同佢地斷絶來住百利而無一害。

引用:
原帖由 Votenoteking 於 2021-9-25 03:52 PM 發表

年輕一代係只顧自己。希望大家可以放開心情繼續活下去吧!
唔關政治取向事

養兒防老呢個觀念其實已過時

父母把子女養育成人,子女長大後父母便會有子女供養。 但隨着今時今日家庭結構和生活水平改變,孝道的重要性減低,養兒防老觀念已不再適合。

而且子女來到這個世界他們自己冇權話事
由其是依家呢個時勢
帶他們來到這個世界其實係害左佢地

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-9-25 03:00 PM 發表
移民潮下,去與留之間衍生不少問題,家中長老往後照顧問題令人心力交瘁。Cherie於7年前放棄在英國落地生根機會,回來照顧患有認知障礙症的嫲嫲。7年時光裡,一人擔起嫲嫲的一日三餐與起居生活,有時會「好忟憎」,幸而周末還在當時正在讀書的妹妹前幫手,稍有喘息。
然而去年11月,剛大學畢業的妹妹突然在家庭群組中「通知」所有人即將結婚赴英,從此移民。妹妹事前全無溝通與先兆,消息令Cherie難以接受,既感妹 ...
黃人=自私自我中心

引用:
原帖由 歡天喜地 於 2021-9-25 03:21 PM 發表
我嘅大哥患了腸癌,他的老婆和女兒全家用BNO移民英國,留低大哥痛苦孤獨的去世,希望佢哋中美國肺炎🙏🙏🙏
真定假?咁呢倆母女好冇良知喎。。。

引用:
原帖由 歡天喜地 於 2021-9-25 03:21 PM 發表
我嘅大哥患了腸癌,他的老婆和女兒全家用BNO移民英國,留低大哥痛苦孤獨的去世,希望佢哋中美國肺炎🙏🙏🙏
業隨身走

我識條仆街,仲大條道理話老豆老母係藍絲廢老,自己死咗去英國

由佢哋做黃屍嗰日開始,已經係不負責任㗎啦,依家只係你睇住佢坐監定著草嘅分別

黃人都係自私的。

引用:
原帖由 殘廁變態的豬豬 於 2021-9-25 04:43 PM 發表

真定假?咁呢倆母女好冇良知喎。。。
而家呢代做得出,阿媽阿爸幫手買私樓買完趕阿媽阿爸走見唔小

引用:
原帖由 keho4 於 2021-9-25 03:58 PM 發表

為了逃暴政,但照顧老人係政府要做既
佢話呀嫲交過稅, 政府緊係要包生養死葬.

引用:
唔係啩,咁絕情?

做得黃屍,有邊個係有良心㗎

引用:
原帖由 joeyeung90 於 2021-9-25 04:42 PM 發表

唔關政治取向事

養兒防老呢個觀念其實已過時

父母把子女養育成人,子女長大後父母便會有子女供養。 但隨着今時今日家庭結構和生活水平改變,孝道的重要性減低,養兒防老觀念已不再適合。

而且子女來到這個世界他們自己冇權話事
由其是依家呢個時勢
帶他們來到這個世界其實係害左佢地
冇問過佢就生佢出嚟, 如果佢老豆老母唔搞佢出嚟. 佢就輪到做李超人個仔喇. 要賠錢比佢呀. 仲想佢養番轉頭.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]