• 瀏覽: 36,319
  • 回覆: 448
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 歡天喜地 於 2021-9-25 03:21 PM 發表

我嘅大哥患了腸癌,他的老婆和女兒全家用BNO移民英國,留低大哥痛苦孤獨的去世,希望佢哋中美國肺炎🙏🙏🙏
承你貴言

熱賣及精選
引用:
原帖由 luckyma 於 2021-9-25 03:57 PM 發表

自私既人遲早會有報應
老美咪最自私囉!

惡有惡報,時辰未到。呢啲忘宗背祖,棄養父母之輩,一定不得善終。

引用:
原帖由 keho4 於 2021-9-25 03:58 PM 發表

為了逃暴政,但照顧老人係政府要做既
一早丟晒去老人院啦!

引用:
原帖由 歡天喜地 於 2021-9-25 03:21 PM 發表

我嘅大哥患了腸癌,他的老婆和女兒全家用BNO移民英國,留低大哥痛苦孤獨的去世,希望佢哋中美國肺炎🙏🙏🙏
不是吧  老婆和女都咁忍心  好殘忍

人各有志佢要走時就算你脫離關係都要走,我識一對香港年老夫婦,深圳開幾間樓酒多樓收租個仔去日本多年,現在想退休叫個仔返深圳接手生意,阿仔寧願不要身家都唔返深圳,去意緊決阻亦阻不住.

引用:
原帖由 巴巴先生 於 25-9-2021 15:00 發表

移民潮下,去與留之間衍生不少問題,家中長老往後照顧問題令人心力交瘁。Cherie於7年前放棄在英國落地生根機會,回來照顧患有認知障礙症的嫲嫲。7年時光裡,一人擔起嫲嫲的一日三餐與起居生活,有時會「好忟憎」,幸而周末還在當時正在讀書的妹妹前幫手,稍有喘息。
然而去年11月,剛大學畢業的妹妹突然在家庭群組中「通知」所有人即將結婚赴英,從此移民。妹妹事前全無溝通與先兆,消息令Cherie難以接受,既感妹 ...
有啲叫父母賣咗層樓。盜取現金去移民。

因為移民而拋棄家人的,老了後會日日受良心責備,避不開!

引用:
原帖由 siuhung 於 2021-9-25 03:14 PM 發表

福了佳就會福返黎香港搵嫲嫲打救架啦,浪子回頭丫嘛,係香港人的核心價值嚟!
大部分yc一向無人性

引用:
原帖由 keho4 於 2021-9-25 03:58 PM 發表

暴政?今日香港好安定!

香港人要接受現實,子女唔會反哺。養子女養到18歲就完,最多養到大學畢業。身家唔駛留畀子女,除非佢真心孝順。

忍5年,批唔到入藉就要死返來香港

曱甴自私冇情,不是新聞!

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-9-25 03:00 PM 發表

移民潮下,去與留之間衍生不少問題,家中長老往後照顧問題令人心力交瘁。Cherie於7年前放棄在英國落地生根機會,回來照顧患有認知障礙症的嫲嫲。7年時光裡,一人擔起嫲嫲的一日三餐與起居生活,有時會「好忟憎」,幸而周末還在當時正在讀書的妹妹前幫手,稍有喘息。
然而去年11月,剛大學畢業的妹妹突然在家庭群組中「通知」所有人即將結婚赴英,從此移民。妹妹事前全無溝通與先兆,消息令Cherie難以接受,既感妹 ...
其實到而家大陰帝國沒講過拎BNO過去既人一定會申訴到英國國藉,只係俾5年居留權你。點降d小黃人已假設自己一定可以變做公民。。不過回麵好,佢地開心就好,有事既最多炸左唐寧街lor😁😁。。小黃人呢個冬天有排佢地受。。

引用:

如何暴政法?
佢殺晒你全家?死剩你?
你出入有秘密警察跟蹤你?
捉左你勞改?
如果係暴政,你仲可以上網留呢啲言??

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]