• 瀏覽: 17,323
  • 回覆: 3
引用:
原帖由 神經箭 於 2021-9-25 08:51 AM 發表
新聞報道終于看到孟晚舟釋放返國,暫屬慘而已,無九啦啦讓美槨伸出長擘;孟晚舟失去自由兩年多。況且只是「終止拘禁,同時有條件同意某項莫須有指控」。
此後;加拿大在中國的罪犯提也不提,繼續服刑。
孟晚舟反告加槨正苦。撰文公開指斥美槨霸凌,並通過國際法庭向兩槨正苦提出索賠。
加拿大既法庭文件,孟晚是否認任何指控

引用:
原帖由 mickyhon 於 2021-9-25 12:13 PM 發表
孟在加三年看似失去自由,但其夫兒女皆在加國,在孟心目中。。。
或只是放了一個悠長假期。。。
但在政治層面老美輸了?中國加拿大贏了!?
老美有求放中國,加拿大希望可交換人及解放貿易。。。
孟今天回國,但孟的家人仍在加,遊戲尚末結束。。。
佢家人都不是加拿大人,留在加拿大做咩?

引用:
原帖由 全職炒手 於 2021-9-26 02:26 AM 發表
能夠逼到美國放人,就已係大勝,而且幾乎冇乜成本(兩條二打六唔算),唔好唔記得早前果兩份單清,三道底線中,其中有包括釋孟晚舟。

對一個作威作福,一向唯我獨尊架世界唯一超級強國美國來講,有幾何會被逼到要放人?

而且呢件事會成為未來一個藍本,此例一開,美國後患無窮。
美國目的就是抄華為家,美國做唔到尼個目標就表示美國失敗,美國今次綁架失敗成本就是 威信 -50%
中國 威信+50%, 國民愛國情緒 +100%

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-9-27 09:40 AM 發表

99%的國力與對等反擊。
其實都同戰略有關,因為孟小姐都講明,我坐到死,都唔會認罪,任正非都講預咗一世都見唔返個女,表示華為唔會出賣技術比美國換個女返來

事實上美國覺得,綁架返來無用,反而會令孟晚丹變成烈士,果時中國人既愛國情緒必定爆發,之後同中國談判更難

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]