• 瀏覽: 17,240
  • 回覆: 55
能夠逼到美國放人,就已係大勝,而且幾乎冇乜成本(兩條二打六唔算),唔好唔記得早前果兩份單清,三道底線中,其中有包括釋孟晚舟。

對一個作威作福,一向唯我獨尊架世界唯一超級強國美國來講,有幾何會被逼到要放人?

而且呢件事會成為未來一個藍本,此例一開,美國後患無窮。

戰艦航行自由確有成效!

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2021-9-25 12:42 PM 發表

佢家人都不是加拿大人,留在加拿大做咩?
 師兄捉到正,有人無中生有
香討多鬼,小心

引用:
原帖由 笑看流浪英犬 於 2021-9-26 02:09 發表

美國加拿大真是無恥至極
滙豐提供了證據
證明孟晚舟沒有誤導滙豐,
滙豐根本就是早就知道孟晚舟分公司與伊朗的交易
加拿大居然拒絕接受這個證據!!
真的挺好笑的!

這就是冥主價值下的司法
對付爛鬼,只可以用鍾馗之道。

搞清楚一件事;美、加、澳、新西蘭本來就不是白人領土,系佢地用佢地嘅方式霸番來的。

中國人當然可以用自己的方式去搶佔。
移民五眼是中國先頭部隊而已。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-9-25 06:33 PM 發表
如果你系孟晚舟,點惗?
好在有中國這個強大後循, 如果係法國佬就成間公司無左, 仲要坐幾年監啦

引用:
原帖由 andy14011982 於 2021-9-26 09:32 發表

好在有中國這個強大後循, 如果係法國佬就成間公司無左, 仲要坐幾年監啦
肯定系其中一個想法。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-9-25 06:25 PM 發表

美國根本上唔要面,唔要嘅嘢又點算損失?
美國損失係好大。將來仲點樣團結盟友
對中國可以唔要面無底線,對歐洲既盟友呢
美國證實左阿爾斯通事件唔係個別例子
只要美國睇中左既資產, 佢可以洗橫手濫用司法手段長臂管轄

要論乾淨, 歐洲無一間大企業係乾乾淨淨, 基本都係禁令下同伊朗有過來往.
你睇銀行就知, 間間都罰過. 咁銀行點解會同伊朗有來往? 因為有客. 個客係邊個? 你估.
美國玩D咁既野, 等於歐洲個個老細都有風險

損失係佢拉人果下已經造成
宜家放人只係止損
仲有就係, 禁運令, 八十年代時美國白宮自己帶頭違反, 列根同老布殊必然係事先知情, 結果參與事件既官員無人有罪. 咁樣雙重標準, 點服眾?

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-9-25 06:24 PM 發表

呢方面系認同嘅,幾年來美國親手殺死大陸的崇美派。
共產黨費咗九牛二虎之力都搞唔掂嘅嘢,美國系咁意就做到了。
國內公知明顯已經謝晒,根本無話題;孟晚舟事件,美國屈得太明顯,而近年美國擺明圍堵中國,都令親美公知失去社會支持

之前好多師兄都講過,2019年香港黑暴已經平反八九民運,兩者根本用同一個模倒出來,幕後黑手肯定係美國(做得太明顯)

中國小勝,美國冇贏亦冇實質輸什麼。慘敗既係加拿大

引用:
原帖由 褲浪白條 於 2021-9-26 11:35 發表
中國小勝,美國冇贏亦冇實質輸什麼。慘敗既係加拿大
中國慘勝,無九啦啦畀人長臂管核。搞足三年先正放人。

尾枷都系大輸家;
尾槨輸晒的多年在中國經營的民主教徒陣營。
枷槨變得裏外不是人。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-9-26 09:57 AM 發表

美國損失係好大。將來仲點樣團結盟友
對中國可以唔要面無底線,對歐洲既盟友呢
美國證實左阿爾斯通事件唔係個別例子
只要美國睇中左既資產, 佢可以洗橫手濫用司法手段長臂管轄

要論乾淨, 歐洲無一間大企業係乾乾淨淨, 基本都係禁令下同伊朗有過來往.
你睇銀行就知, 間間都罰過. 咁銀行點解會同伊朗有來往? 因為有客. 個客係邊個? 你估.
美國玩D咁既野, 等於歐洲個個老細都有風險
...
文化歷史唔同,注定歐洲和美洲跟亞洲冇可能做真正盟友。美國和歐洲是否盟友分別只係共同或分別圍堵

引用:
原帖由 褲浪白條 於 2021-9-26 12:28 PM 發表

文化歷史唔同,注定歐洲和美洲跟亞洲冇可能做真正盟友。美國和歐洲是否盟友分別只係共同或分別圍堵
沒有永遠的朋友,只有永遠的利益

引用:
原帖由 gt0079 於 2021-9-26 01:55 PM 發表

沒有永遠的朋友,只有永遠的利益
他們只要獨贏,不是共贏

引用:
原帖由 全職炒手 於 2021-9-26 02:26 AM 發表
能夠逼到美國放人,就已係大勝,而且幾乎冇乜成本(兩條二打六唔算),唔好唔記得早前果兩份單清,三道底線中,其中有包括釋孟晚舟。

對一個作威作福,一向唯我獨尊架世界唯一超級強國美國來講,有幾何會被逼到要放人?

而且呢件事會成為未來一個藍本,此例一開,美國後患無窮。
呢個deal客觀上係美國有條件投降,中國勝。
啲曱甴係要跌落地嗱返咋沙,自瀆之後華為大件事。
曱甴帶風向要美國冇條件投降先算中國贏。
美國係咁威洗乜放人再搞華為?
梗係唔放人又再搞華為。

The fact: US lost his most influential bargaining chip
要圍爐返黑壇。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]