• 瀏覽: 68,259
  • 回覆: 31
  • 追帖: 3
+7
引用:
原帖由 曲明 於 2021-9-25 08:16 AM 發表

冇講係 not quilty,只係 bailment
又唔係bailment
保釋係加拿大既事
依家美國司法部用 deferred proseecution (對加拿大黎講,美國依家放棄(對孟小姐黎講係延後起訴佢))
如果認罪,美國就真頭大。 你美國到時在美國法庭判唔判佢好 ? 判左係美國總統特赦定坐牢罰款?

依家擺明加拿大唔想再hold the ball, 迫美國自己做既決定。

就係放人。

以後孟小姐自己都唔敢再去美國,加拿大啦講真

引用:
原帖由 ONZ... 於 2021-9-25 08:20 AM 發表

deny quilty又走得 點會係保釋
保釋都係加拿大既事
人在加拿大喲

引用:
原帖由 CS_TAN 於 2021-9-25 08:23 AM 發表
達成了延期起訴協議,匯豐銀行的某些高層應該要開始擔心,因為美國政府有一年多的時間去「處理」這班證人。
玩爛左啦呢條line
美國應該會揾第二d野攪中國

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2021-9-25 08:30 AM 發表

咁即係美國司法部講大話,孟晚舟無承認誤導銀行?
呢d野係上升到國家級文鬥(即係以前係打)

司法部跟老闆指令講大話有咩甘奇?
依家根本就唔係司法問題,係政治經濟戰既國家打仗level既事

引用:
原帖由 showtime2017 於 2021-9-25 08:35 AM 發表

佢咁聲明仲有面?兩國都要保持國家聲譽,雖然老美經過阿富汗,搶潛艇單,瀨屎呢三件事,已經所剩無幾。

但美國司法制度,presumed innocent until proven guilty, 根本都唔駛晚晚週講乜。

你唔敢proceed 個 court case, 即係代表晚小姐仲係innocent。
雖然同你一齊趙呢條盲反

你唔係信有 proven to guilty 司法獨立下?
大部份時間就係岩既,司法獨立哥d
一去到國家層面,國家利益level, 根本就唔會有審前無罪假定。

我唔記得同Ellis 先生講, 本拉登捉左之後,都無拉去法庭受審。 在航母上面殺人, 殺完人仲滅口,將拉登扔落海,屍骨無存。

甘我係美國人都會問,點解唔比美國人公審見證佢被判刑

引用:
原帖由 紫色字宙 於 2021-9-25 08:39 AM 發表

諗左好耐,華為同伊朗做生意,透過匯豐銀行。同美國有咩關係?你佬美制裁伊朗,人地唔制裁就拉人?咁我制裁緊可樂,你佬美比可樂做生意,我咪可以拉9你拜登?好,就當你拜登認左罪,唔搵人拉你。
美國係霸權國家

等於全世界都簽左海上規則,十二海里經濟專利區
美國呢? 唔肯簽。 ok 你唔簽,你美軍可以世界遊嘛

然後就用呢條海上規則挑釁中國,我可以去你十二海里外門口玩你。
但自己從來無簽呢條規則,卻用來挑釁人。

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2021-9-25 08:45 AM 發表

都話接受佢否則控罪,但又要佢承認誤導呀,睇個報導你睇喇,開字幕啦:

https://www.youtube.com/watch?v=X9q_MqvyXZk
法庭內既野

法庭外你*話*承認

你明唔明邊句先係真!?

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2021-9-25 08:59 AM 發表

問題係協議要孟晚舟唔可以出聲反對美國聲明中既不當行為,即係要迫佢承認,但又接受佢否則控罪。美國就係咁賤。
我見你話美國賤,甘我又假定你唔係盲反中國。

問題係協議只有協議內容係協議。
你話 報導*話* 協議內容孟小姐點點點, 同;
美司法部 *話* 由於孟小姐點點點,所以

呢度本身已經係協議內容 之外既 新聞部聲明。完全就唔係協議真正內容

引用:
原帖由 sprewell2222000 於 2021-9-25 09:20 AM 發表
呢件事上充分表現出加拿大真係一個法治國家
唔係人治
西方國家對於法治民主人權的重視程度真係比中國同香港高好多
唔係得把口假民主,假人權
對你放棄治療

引用:
原帖由 daiichi 於 2021-9-25 09:39 AM 發表
由始至終,孟晚舟都無贏,叭不過是無賠,或無賠得利害。整個軟禁理據都係人哋一手一腳整出嚟,自制籌碼,唯一輸掉的是美國和加國的法治地位
客觀,公正之言。

不過你話英美加司法獨立,其實不嬲就無
當上升到國家層面,就更唔會有司法獨立。 呢樣係客觀事實。

反而一般人犯罪仲有司法獨立可言,但話分兩頭,英美式打官司是用燒錢去打的,無錢就司法獨立地被專業控訴方,用公正既法律條文被專業既律師玩死咯

引用:
原帖由 showtime2017 於 2021-9-25 09:44 AM 發表

話佢唔可以推翻嗰D statements of facts 囉。

但最重要係
she admitted some wrongdoing but pleaded not guilty to the charges against her.

聯邦法院又接受喎。
政治犯
阿頭為左見習大大,點到聯邦法院唔跟?

成單野根本就係國家層面經濟戰既一部份

引用:
原帖由 richardli008 於 2021-9-25 09:57 AM 發表

俾美國佬面子好落台,根本就唔夠料告佢行騙。今次係美國跪低不過俾個位老美保住面子啫。
甘告佢又唔駛夠料
國家鬥爭屈包粉都要打你既

引用:
原帖由 noel2046 於 2021-9-25 11:33 AM 發表

哈哈哈所以話啲小粉紅同五毛冇腦,大陸都放咗兩個加拿大人啦
放左加拿大人,定美國人??

引用:
原帖由 得閒看看 於 2021-9-25 12:26 PM 發表

一個換兩個咁蝕底!?
之前又話嗰兩個加拿大人證據確鑿,同孟晚舟事件無關!?
即係放美國人,定放加拿大人?
引度協議係同加拿大簽,定美國簽呀?

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2021-9-25 04:18 PM 發表

同係咪反中無關,我係話你知美國聲明,你自己分析啦。
我好公平既。
總之聲明就係聲明

法律事實係:1. 協議只有 雙方知道(中國當然會被通知)
2. 加拿大表面程序保住面子,依家係美國放棄繼續引度
3. 協議外,美國自己話只係延後起訴,留後路民主黨同共和黨或其他國內可以交代
4. 輸既當然點都係華為。因為一間民企比美國用政治理由剝奪佢發展既權利, 孟小姐都無左3年自由
5. 事後中國放兩間諜犯,是已經判刑既。 當然係加拿大人,間接比拜登政府同加拿大小弟有個交代
6.美國個聲明比晒空間自己可以繼續打壓華為,但唔會再關孟小姐事。因為我唔信孟小姐再敢去加拿大美國,澳洲,英國都唔敢去啦

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]