• 瀏覽: 72,061
  • 回覆: 38
+6
光刻機是芯片製造產線上最核心的設備,全球能夠獨自生產的只有四家企業,分別是荷蘭的ASML、中國的上海微電子,以及日本的尼康、佳能。但是,在中高端光刻領域,比如DUV、EUV光刻機,ASML則是獨一檔的存在,幾乎壟斷了市場。

光刻機集多國頂級技術而成,大6真係咁得人驚憑一國之力做出光刻機?

新聞來源連結:
https://www.bastillepost.com/hongkong/article/9287733-首部國產高精尖封裝光刻機落地-荷蘭asml緊急佈局

引用:
原帖由 東方紅 於 2021-9-24 10:22 PM 發表

其實中國一直都是只做生意,悶聲發大財,可是外國人卻不是這麼想,老是以為將技術封鎖,就能制止中國的崛起,但一次又一次的證明,這種做法是錯的。
由太空站、航母、攔阻索、到今日的芯片,都說明了,只要能忍住陣痛,還是可以突破的。相信再過十年,整個世界的佈局自會不同。
中華血統的潛能另西方鬼恐懼

引用:
原帖由 tam_n 於 2021-9-24 10:25 PM 發表

「大6真係咁得人驚憑一國之力做出光刻機?」
一直做得出,不過落後過ASML。
世界最先進嘅係5-7 nm光刻機。
最新新聞係,上海微電子做出28 nm光刻機,今年開始交貨。
其實繞過專利下做到光刻機已經好了不起

引用:
原帖由 tomlee021239 於 2021-9-24 10:46 PM 發表

光刻機係芯片制做其中一環,中國精密條路仲好長,不過係好開始
前人因為由零關開始,缺人缺錢缺科技先至要長時間研發,而家有高科技有人材有錢有資源,理論上應該可以壓縮研發步伐

引用:
原帖由 chaolininin 於 2021-9-24 10:57 PM 發表
遲些研發到碳基芯片,EUV便沒用
要繞過尾國專利,同北斗,太空站一樣,不含尾國雜質

引用:
原帖由 cwbguy 於 2021-9-24 10:46 PM 發表

任何中國公司,若第一個開發到尖端科技產品,佢老闆個女就會被美國司法部標參勒索
唔單止,如果有晶片工程師搭飛機回中國,隨時被無人機擊落,如mh37零

引用:
原帖由 秋落 於 2021-9-24 11:44 PM 發表

它也有電腦內刻錄機。
燒光碟都算係光刻一種

引用:
原帖由 nelsoncph 於 2021-9-24 11:17 PM 發表

可能到時ASML同中國廠合作,用中國生產部份零件替換尾角零件,脫離尾角限制。
可能到時ASML廠房會被無人機誤炸,尾國誤炸無須解釋

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2021-9-25 12:00 AM 發表

美國又用錯舊地圖
又或者恐怖份子潛藏在ASML廠房內,當然話得到屍ia情報啦

引用:
原帖由 nikonlee 於 2021-9-24 10:42 PM 發表

如果你指的是太空站,沒錯,他們都在求中國
報道指美國要求中國太空站改做英文操作,即係咩?即係偷都費事,任何東西美國話係佢既就得,惡撚過黃絲黑暴

引用:
原帖由 team1234567 於 2021-9-25 12:35 AM 發表

最緊要有唔使俾人食住,好似我地中國太空站外國人都要識中文先上得

仲有月球既土壤,仆街黃甴既主子都要叫中國分享俾佢地
因為當年假登月係河你活棚拍,地上係海沙唔係月壤

引用:
原帖由 Smallgold99 於 2021-9-25 12:28 AM 發表

拭目以待。

最怕又是義和團一樣,自欺欺人,禍國殃民。

今年若沒冇28NM,華為明年就沒有CPU啦。
剛剛有報道華為5G技術做左500億,唔知真定假

引用:
原帖由 team1234567 於 2021-9-25 01:04 AM 發表

中國好定唔好係西人眼中既仆街黃甴都係中國人,唔信叫d仆街黃甴企係10個8個中國人身邊再叫西人分下邊個唔係中國人
唔能夠要求每個人都正常,總要有缺陷的才能平衡

引用:
原帖由 law31 於 2021-9-25 01:37 AM 發表

就憑你結尾這一句說話...
(光刻機集多國頂級技術而成,大6真係咁得人驚憑一國之力做出光刻機?)充分顯現出你幾愚昧無知.....
我無講過我有知

引用:
原帖由 law31 於 2021-9-25 01:42 AM 發表

得啦...知啦...知啦....無知不是罪...
就咁拿,以為你發表驚世偉論添

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]