• 瀏覽: 12,545
  • 回覆: 160
本港公立醫院醫護人手緊張,去年起出現的移民潮更引致部分專科人手短缺,醫院管理局昨日(23日)宣布延長臨床前線醫護人員的退

轉載~

本港公立醫院醫護人手緊張,去年起出現的移民潮更引致部分專科人手短缺,醫院管理局昨日(23日)宣布延長臨床前線醫護人員的退休年齡,由現時的60歲延至65歲。公共醫療醫生協會會長凌霄志今早(24日)在電台節目表示,醫管局在2015年已推出「退休後重聘計劃」,批評延長退休年齡只是將計劃重新包裝,但相信效用不大。

廣告

凌指出,現時離開的醫護人員,大部分是移民或投身私營市場,局方應推出具針對性的措施,例如提供更多晉升階梯,增加顧問醫生職位。

香港護士協會秘書長何鴻坤建議,醫管局應為護士提供更多晉升機會,改善人手編制,形容很多護士希望留在醫管局,但工作環境實在太辛苦。他又建議政府增加專科護士訓練,以提供更多護士學位數目,增加人手供應。

醫管局人力資源主管麥志偉回應指,未來10年是醫護人員退休的高峰期,分別有1,000名醫生及5,000名護士踏入退休年齡,承認新計劃不能完全解決醫護流失率上升問題,但一定有幫助,醫管局亦會採取其他措施配合,包括增加醫科生名額、增聘兼職醫護等。

食物及衞生局局長陳肇始則歡迎醫管局提出的挽留人手措施,指政府早前已提交《醫生註冊(修訂)條例草案》,建議引入香港永久性居民的海外培訓醫生,草案可在下月恢復二讀,若獲通過,當局將立即設立特別註冊委員會,制定認可大學名單,盡快啟動招聘程序。

成日都話唔夠人手,而家醫管局畀佢可以延長退休嘅時間,可以去到65歲。點解啲員工又話冇新意呢?一方面醫管局又考慮輸入 外地嘅醫護,佢哋又反對,延長退休又反對。咁佢地有咩好嘅意見,可以增加人手呀?係人都識歎啦!講啲有建設性嘅建議先得㗎!

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 0924_00822_001.html

醫院管理局害人不見血

追更訓5粒鐘,仲要做到六十五,
六十已經係長者,勞損 變廢人啦,
唔想比員工退休醫療咪直接講啦,
搞咁多嘢

晉升又係廢UP
個個升晒邊個做嘢
又咪d細做,
六十五歲呀!
六十巳經殘晒啦
有冇人道架

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-9-24 04:31 PM 發表
第時D醫院護士個個五、六十歲 
好老實講,有啲9-5位,又唔使返中更,同埋返夜。譬如; 日間門診,一樣係需要有經驗嘅護士,又或者醫生睇頭睇尾。佢哋既然做得,又有熱誠工作,又有豐富 經驗,點解唔畀佢哋做呢?

反而啲新仔,實習完畢。唔好做幾年轉藍衫,就匿埋返九五, 炒埋啲油位先得㗎!應該為市民服務,記住佢哋係要生活,亦要有南丁格爾精神。

引用:
原帖由 希夷 於 2021-9-24 04:34 PM 發表
醫院管理局害人不見血
呢一個就係管理層嘅問題,佢哋離地冇體察實際嘅需要。

引用:
原帖由 希夷 於 2021-9-24 04:38 PM 發表
追更訓5粒鐘,仲要做到六十五,
六十已經係長者,勞損 變廢人啦,
唔想比員工退休醫療咪直接講啦,
搞咁多嘢
咁我又想問下你啦!一日佢哋係返幾多粒鐘呀?點解要追更呀?追更就係更新編排得唔好喇!如果係abcd四更制,咁就唔會有追更啦!亦都唔會瞓得五粒鐘啦! 點解咁多年啲員工,唔向管理層反映呢?

多些外地醫生咪解決到囉

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-9-24 04:30 PM 發表
本港公立醫院醫護人手緊張,去年起出現的移民潮更引致部分專科人手短缺,醫院管理局昨日(23日)宣布延長臨床前線醫護人員的退

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210924/photo/bkn-20210924090050246-0924_00822_001_01b.jpg?20210924133303

轉載~

本港公立醫院醫護人手緊張,去年起出現的移民 ...
晉升機會?可以
不過title升人工唔加你又肯唔肯?🤣

所有護士入職都叫"護士長" ,護士長改為叫"護士總長"

引用:
原帖由 希夷 於 2021-9-24 04:42 PM 發表
晉升又係廢UP
個個升晒邊個做嘢
又咪d細做,
六十五歲呀!
六十巳經殘晒啦
有冇人道架
我有保留!又唔可以話廢up。晉升係可以畀咗個機會有潛質,可造之材升上一級。 升咗級唔係佢哋唔使做,佢除咗要做好自己本份之外,亦都要監察下屬嘅工作。 下層需要做返好自己本身嘅工作。到65歲其實可以選擇, 究竟做到60歲退休,定是做多五年,為市民服務呢?

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-9-24 04:45 PM 發表

好老實講,有啲9-5位,又唔使返中更,同埋返夜。譬如; 日間門診,一樣係需要有經驗嘅護士,又或者醫生睇頭睇尾。佢哋既然做得,又有熱誠工作,又有豐富 經驗,點解唔畀佢哋做呢?

反而啲新仔,實習完畢。唔好做幾年轉藍衫,就匿埋返九五, 炒埋啲油位先得㗎!應該為市民服務,記住佢哋係要生活,亦要有南丁格爾精神。
我就識得有護士
鍾意做夜更
少野做好多
可以在工作時間內讀書進修

儘快引進海外醫護

引用:
原帖由 柒柒柒個陸 於 2021-9-24 04:50 PM 發表
多些外地醫生咪解決到囉
呢個係其中一個方法, 而家係去解決問題。 但係仍然有好多醫護,用唔同嘅藉口同埋理由,反對引入海外醫護。

引用:
原帖由 減肥唔准減對波 於 2021-9-24 04:50 PM 發表

晉升機會?可以
不過title升人工唔加你又肯唔肯?🤣

所有護士入職都叫"護士長" ,護士長改為叫"護士總長"
起碼我見到佢哋係著白衫,另外有啲嘅著藍衫,人工同工作一定有分別。如果我講得唔啱,你可以糾正。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]