• 瀏覽: 1,425
  • 回覆: 15
有「石雕大王」之稱的古董收藏家汪裕祖,其大埔樟樹灘大宅前佔地約7萬呎的花園,租約於2016年底終止。汪於本月入稟高院申請司法覆核,要求推翻地政總署署長清拆該地段的決定,並要求法庭頒禁制令,禁止地政總署破壞他放在地段的古董藏品,高院今天(24日)開庭審理其申請,法官指出本案不應以司法覆核方式處理,因此拒絕批出訴訟許可,亦拒頒禁令,但就毋須汪支付地署署長訟費。
本案申請人汪裕祖,擬答辯人為地政總署署長黎志華。原訟庭法官高浩文今天開庭時,已先向無律師代表的汪表明,法庭一般不會在未批出司法覆核許可前頒發禁制令,故決定先處理許可申請。法官又指,汪主要關注的是其私人財產遭到破壞,但司法覆核是要挑戰政府的公眾政策是否有錯,故汪須說服法庭其訴訟涉及公共政策才可,否則案件便應以其他程序處理。之後法官便休庭,讓汪與地政總署代表商作商討。

汪在休庭完畢後向法官表示,堅持要以司法覆核方式處理,並強調「我係申請禁制佢哋搞破壞,破壞我屋企」,申請司法覆核是要行使公權。汪指他不是質疑地段並非官地,亦表明願意遷走該些收藏品,但只是需要多些時間。他又投訴地政總署「掟爛我啲嘢」,故要求禁制對方損壞其財產,要「法庭幫我解決問題」。他更指「好多鄉村地方收地,搞到好唔開心,就因為太縱容政府,無法無天」,自己被收地亦不獲賠償。

對於汪的投訴,法官除重申司法覆核是用來處理公共政策問題外,亦引述地署總署的文件理據,指汪的私人物品已全部被移除,清拆令範圍為官地。汪租用地段的租約早於2016年完結,汪曾承諾在今年4月底前清走所有物品,但汪卻違反承諾。汪則回應稱他不是拒遷,只是地段內有他3代人的收藏,反問「我啲嘢幾大件呀?話搬就搬呀?邊度來錢呀?」又稱目前只靠4000多港元的綜援維生。法官最終在他陳詞完畢後,裁定其司法覆核申請欠缺恰當基礎,因此駁回其許可申請,並建議汪應循其他程序提控。

石雕大王,古董收藏家,靠4000多港元的綜援維生

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210924/bkn-20210924145551016-0924_00822_001.html

綜援維生

呃鬼咩!

一早叫你搬,你又唔搬喺度霸住啲官地,而家搬冧咗整爛咗啲石公仔,自己搞掂佢啦!

石雕大王佢有冇雕豹狸獅狒?

香港就有呢d刁民租霸,乜鳩都唔識又要學人玩司法覆核,碌柒就有!

7萬尺花園……佢老闆霸到幾時

汪指他不是質疑地段並非官地,亦表明願意遷走該些收藏品,但只是需要多些時間

根本法律制度就廢過西.......程序重要過事實都on 79

根本問有冇講明要幾耐先......冇期限+唔合理(.e.g. 要50年)冇就收佢檔啦
重要排咩期

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2021-9-24 05:29 PM 發表
石雕大王佢有冇雕豹狸獅狒?
彫巨露帽就有

政府做嘢之前點會唔事先通知物主呢,收到通知唔安排搬走啲藏品,損失就要自行承擔,就算畀你告得入,自己都要孭上大部份責任。有無買保險呀,有就揾保險公司傾,睇吓有無得賠囉

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-9-24 05:50 PM 發表
汪指他不是質疑地段並非官地,亦表明願意遷走該些收藏品,但只是需要多些時間

根本法律制度就廢過西.......程序重要過事實都on 79

根本問有冇講明要幾耐先......冇期限+唔合理(.e.g. 要50年)冇就收佢檔啦
重要排咩期
2016年到依家…個L個都要時間話搬……等到化灰都唔肯搬一代傳一代然後逆權侵佔

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2021-9-24 05:52 PM 發表

2016年到依家…個L個都要時間話搬……等到化灰都唔肯搬一代傳一代然後逆權侵佔
所以根本就好簡單既案........係9官要玩程序拖.........
呢d都拖5年真係DKLM la

當年TV睇佢訪問,見佢d藏品好多,好靚,但多到嚇人..... ,令我體驗到呢句說話"擁有就是負累",任何事要量力而為。

『汪租用地段的租約早於2016年完結,汪曾承諾在今年4月底前清走所有物品,但汪卻違反承諾。……………………』

霸L左5年地,仲惡過原地主?🤩

主題標籤 #地政總署
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]