• 瀏覽: 57,774
  • 回覆: 12
+2
引用:
原帖由 .愛心大使 於 2021-9-24 11:56 AM 發表

你真係太過迷戀中國科技,呢個世界講需求,用唔到又或冇必要咁洗乜一定要逼國民用呢
冇必要?人哋個個都用5G,你仲玩緊3,4G?點競爭呀?敗登唔係話要減排咩?唔發展集體交通工具,繼續使用汽車,點減呀?

引用:
原帖由 .愛心大使 於 2021-9-24 12:12 PM 發表

其實美國市民唔係咁追求3、4、5G所謂速度,有咪用囉,冇咪當冇囉,當然個別行業一定要跟貼科技一齊行前啦
簡單講同冷氣機原理一樣,你用過冷氣機訓覺一定會開,不過舊時冇咪又係咁訓

講減排仲ON9,根本全球冇一個國家可以做到,資本主義社會每日不停運行中
所謂環保根本就係全球謊言
謊言?你知唔知道第日會有碳排放配額和減排稅?減排唔夠,你第日嘅產品入口別國時有機會俾人徵收減排稅呀?

引用:
原帖由 .愛心大使 於 2021-9-24 12:21 PM 發表

所謂學中文叫只係做禮貌打下招呼咁解,唔通真係學到可以生活溝通到咩
你現在講緊所謂科技係全民都一定要用呀,唔同其它國家真實情況
打下招呼?大陸要求左太空站上所有設備和溝通都要用中文呀,只識打招呼,點夠用呀?

引用:
原帖由 .愛心大使 於 2021-9-24 12:27 PM 發表

有邊個國家可以做到環保
全球國家個個都只得把口講,大陸同美國都做唔到,個個只係玩緊數字遊戲
呢單嘢係美國佬自己提出架,至於將來數字,額度係可以更改,但就一定要開始做…

引用:
原帖由 .愛心大使 於 2021-9-24 12:34 PM 發表

所以咪話美國都係9UP囉
佢9 up完可以唔做咩?歐洲佬係環保大國,隨時達標,如果美國佬唔跟自己答應咗嘅嘢,將來你老尾貨要入歐洲,歐洲佬咪有權收你減排稅囉,都未計其他達標果D國家可以都有權都收佢稅…

引用:
原帖由 宿花間@@ 於 2021-9-24 01:32 PM 發表

光模塊係網絡設備重要零件,無佢你都唔洗再講g,直接gg 可也,咪發夢可以短時間追到
光通信行業知名市場機構 LightCounting 發布最新一期的光通信產業報告,公佈了光模塊行業 10 年來 TOP10 供應商的變化2020 年,TOP10 榜單被中國光模塊供應商“霸榜”。分別是位居第 2 的旭創科技第 3 的華為第 4 的海信寬帶第 8 的光迅科技、第 9 的 Eoptolink 新易盛、第 10 的 HGG 華工正源。與之形成鮮明對比的是,美國和日本光模塊供應商陸續被收購和出局。其中,光模塊龍頭 Finisar 被 II-VI 收購(2020 年仍排名第 1),業內人士此前對 C114 解讀,Finisar 已無力對抗中國光模塊供應商的持續衝擊,需要報團取暖。 Avago 則被博通收購(博通在 2020 年排名第 6),思科(排名第 5)則在 10 年間(2012~2021)陸續收購了矽光模塊供應商 Lightwire、Luxtera、Acacia。

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-9-24 01:59 PM 發表

c-hing 咁樣好嗎都好大巴..........
等佢有多D時間準備嘛,佢哋D人最叻就係當中國叻唔過美國時就踩踩踩,當中國叻過美國嘅時候,佢哋就會話另一樣嘢中國又叻唔過日本,當中國叻過哂全世界嘅時候,佢哋又去會話中國作嘢,做假…中國最偉大之處在於佢嘅對手從來唔係邊一個國家,而係全世界…

引用:
原帖由 k514 於 2021-9-24 02:15 PM 發表

白痴,你咁憎中國,如果有人比1億人仔你,你又要唔要呀
條友都白9痴嘅,當完成去美元化嘅時候,人民幤變咗做交易貨幣時,鍾意印幾多就印幾多,使鬼睇你老尾個頭呀,又唔會俾你老尾用交易系統卡住,果一億美金算係乜嘢呀?

引用:
原帖由 宿花間@@ 於 2021-9-24 02:47 PM 發表

同外國報告一樣,國內稍為有點技術含量既報告都係差不多講法,佢用黎打飛機篇野如果美國限制技術出口俾佢地,佢篇野即時陽委,你唔係以為美國要玩玩唔死華為丫嗎?要怪就怪中國得應用科學,無發展基礎科學拉
你唔係以為擁有高端技術就等於擁有製造技術呀?你以為良好製造技術咁容易?咁容易就唔會只有台積電至做得出最高質數嘅晶片,Intel都係因為製造技術唔夠而放棄咗自己做啦…設計師夠識設計大樓啦,佢識唔識做棟樓出嚟?你擁有高端技術又如何?你唔夠製造技術咪一樣做唔出,或良率低,又或者壓唔住成本…應用科學唔代表一定輸得哂俾基礎科學,基礎科學係冇法變現,變成產品,只有一大堆虛無嘅原理,而應用科學就有辦法變現,變成產品,普及科技…點解美國咁驚中國?就係因為中國人識得用美國人發明嘅原理去製作出不同嘅產品,影響左美國人賺錢嘅大計,你估如果冇華為去逼5G普及,世界而家會唔會咁快流行5G技術?美國放慢5G發展,係因為4G技術其實仲未搵夠咋,你咁快有得用5G,應該要多謝大陸先啱…

引用:
原帖由 宿花間@@ 於 2021-9-24 03:23 PM 發表

美國如果有需要一樣可以係一兩年內整高端晶片廠,你唔好以為以老美既科技力唔可以,只係高污染高勞動力既部分佢地俾你班中國奴隸做有乜唔好?
你知唔知開一間晶片要幾多專業工程師,要用幾多成本呀?老尾已經放棄咗呢種製造技術,外判咗俾海外廠二三十年,人才,技術等咁易追得返?而且除左開間晶片廠之外,仲有其他相關封測等供應鏈呢?一,兩年?咪玩啦,夾硬開一間半間作少量生產有鬼用咩…老尾諗得掂就唔會走去屈台積電過去開廠啦…

引用:
原帖由 宿花間@@ 於 2021-9-24 03:53 PM 發表

你錯曬,佢地既智庫出過報告係得,不過要係戰時裝態先會甘做,因為犧牲實在太大,唔好睇得台積電好重要,佢地個張中謀俾人問起去美國設廠係咪好計劃,佢答唔虧錢就好好,姐係錢灣灣出,勞動力你彎彎出,老美唔洗點做但保障晶片產能,甘好既計劃老美當然要做
咩叫犧牲太大?勉勉強強,要夾硬嚟咪大犧牲囉…

引用:
原帖由 光棍man 於 2021-9-24 04:18 PM 發表

中國唔使鎖國,只要美國人肯唔買中國貨,中國已經好頭痕
頭痕?美國佬過唔過到9月30號都成問題呀…

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-9-24 04:28 PM 發表

實過到架............係用d既生活水平過姐
聯儲局而家逼緊國會要增加負債上限,如果國會過唔到,老尾國債即刻違約破產呀…

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]