• 瀏覽: 57,692
  • 回覆: 14
+2
中國唔怕,最多鎖國4、50年,之後又一條好漢

引用:
原帖由 袋中野性的牛 於 2021-9-24 11:50 AM 發表

今時今日中國如果鎖國,老美通漲到即時爆煲都似!
最多適應通漲一年到,之後其它國家接手中國制造,最後點會有事
等於舊時中國未有工業時候,全世界咪又係咁過
講到底數字遊戲

引用:
原帖由 wwwvv0701 於 2021-9-24 11:48 AM 發表

點解要鎖,似乎是美國正在鎖國中,拒絕中國科企,所以美國仍然用緊3.4G,也沒有高鐵,連太空站都收皮,準備返回石器時代!
你真係太過迷戀中國科技,呢個世界講需求,用唔到又或冇必要咁洗乜一定要逼國民用呢

引用:
原帖由 袋中野性的牛 於 2021-9-24 12:00 PM 發表

曾有統計,美國70%家庭拎唔出六百美元額外開支。冇錯,有歐洲貨你用,出貨量同價錢絕對滿足唔到市場需要。井中自有天地
根本講到底就講邊個夠底氣
美國印幾多美元一定有人信
大陸都有印,不過零透明度同資訊完全唔流通
正常國家用金融角度睇你話會信邊一面

引用:
原帖由 kcmc 於 2021-9-24 12:02 PM 發表

冇必要?人哋個個都用5G,你仲玩緊3,4G?點競爭呀?敗登唔係話要減排咩?唔發展集體交通工具,繼續使用汽車,點減呀?
其實美國市民唔係咁追求3、4、5G所謂速度,有咪用囉,冇咪當冇囉,當然個別行業一定要跟貼科技一齊行前啦
簡單講同冷氣機原理一樣,你用過冷氣機訓覺一定會開,不過舊時冇咪又係咁訓

講減排仲ON9,根本全球冇一個國家可以做到,資本主義社會每日不停運行中
所謂環保根本就係全球謊言

引用:
原帖由 星辰大海 於 2021-9-24 12:06 PM 發表

講需求?咁歐洲太空員點解都要學中文,準備上中國太空站?
航太科技國民用唔到?你渣車唔用導航?
所謂學中文叫只係做禮貌打下招呼咁解,唔通真係學到可以生活溝通到咩
你現在講緊所謂科技係全民都一定要用呀,唔同其它國家真實情況

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2021-9-24 12:13 PM 發表

其實你真係唔識架喎 美元個個國家都信 咁印就得啦 去美元化都唔怕啦 國債亦都唔怕冇人買啦 亦都唔會有通脹呀 但係事實係咪咁 點解要求中國買美債 美元而家喺國際交易 使用率已經係歷史新低 支持你嘅說話 繼續印銀紙 將佢嘅份額越降越低
我簡單講一句就夠
美國國債時鐘點解年年加上去都唔會爆

引用:
原帖由 kcmc 於 2021-9-24 12:20 PM 發表

謊言?你知唔知道第日會有碳排放配額和減排稅?減排唔夠,你第日嘅產品入口別國時有機會俾人徵收減排稅呀?
有邊個國家可以做到環保
全球國家個個都只得把口講,大陸同美國都做唔到,個個只係玩緊數字遊戲

引用:
原帖由 kcmc 於 2021-9-24 12:25 PM 發表

打下招呼?大陸要求左太空站上所有設備和溝通都要用中文呀,只識打招呼,點夠用呀?
你意思等於呢個外國人自細一定要學中文先得
唔係點可能溝通

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2021-9-24 12:28 PM 發表

咁簡單 因為揸住支槍 邊個國家去美元化 就好似伊拉克咁打佢 中國佢都想打架 不過知道自己可能輸啫 但係唔係個個國家都係中國
根本點去美元化
全球獨裁國家領導人背後 D 錢全部都係美元
咁你話我知可以點去
等於現在你咁憎美國一樣,如果有人比1億美元你,你要唔要先

引用:
原帖由 kcmc 於 2021-9-24 12:30 PM 發表

呢單嘢係美國佬自己提出架,至於將來數字,額度係可以更改,但就一定要開始做…
所以咪話美國都係9UP囉

引用:
原帖由 袋中野性的牛 於 2021-9-24 12:33 PM 發表

其實你試下伸條頸出個井睇下個世界啦,南極永冰層融化消失,臭氧層迅速變稀薄,呢啲都係有數據可以睇到嘅. 唔好信晒侵侵,佢傻㗎!
咁可以點補救我答你啦根本就冇得救
因為人類只懂破壞,現在只能夠講地球可以頂到幾多年咁解

引用:
原帖由 韓風黃色神童 於 2021-9-24 12:31 PM 發表

你真係堅離地,中國太空站啲按鈕,顯示屏,地空對話,操作說明書全部普通話同簡體中文字,學中文只係禮貌打招呼?

井蛙睇下youtube中國培訓嘅歐洲太空人點樣講普通話,點樣睇中文操作說明書,點樣模擬操控太空倉喇
其實你明唔明白我之前講乜架

引用:
原帖由 袋中野性的牛 於 2021-9-24 12:44 PM 發表

你啱先又話環保係騙局?. 我個人覺得根本解決辦法係大幅降低人口.聽落係有啲黑心,我都唔多贊成中國嘅三胎政策,不過我明佢哋點解要咁做,
環保只係一句口號,現實根本冇人做到
等於你同我每日都破壞緊一樣
等於電子產品,每日有幾多變成垃圾,最後處理又點
剩係呢樣都可以另地球毀滅

引用:
原帖由 andysan4 於 2021-9-24 12:52 PM 發表

迪迪尼Starbuxcks可樂沃爾馬仆晒入去
北京環球影城啱啱開埋

鎖國?
所以咪話唔怕囉

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]