• 瀏覽: 28,844
  • 回覆: 7
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 .愛心大使 於 2021-9-24 11:46 AM 發表

中國唔怕,最多鎖國4、50年,之後又一條好漢
點解要鎖,似乎是美國正在鎖國中,拒絕中國科企,所以美國仍然用緊3.4G,也沒有高鐵,連太空站都收皮,準備返回石器時代!

熱賣及精選
引用:
原帖由 .愛心大使 於 2021-9-24 11:56 AM 發表

你真係太過迷戀中國科技,呢個世界講需求,用唔到又或冇必要咁洗乜一定要逼國民用呢
似乎係你太迷戀美國科技,美國連碼頭起重機都要求中國振華幫助建造,大疆無人機“擺明”偷美國資料,中國口罩被植入晶片,但係美國軍隊.平民死都要繼續用,真係犯賤!

引用:
原帖由 meanbean 於 2021-9-24 05:17 PM 發表

好心你補吓課啦,人地已行緊星鏈計劃,成本低,速率越來越高,中國仍缺乏優良晶片運作
“行緊星鏈計劃”,咁即係齋噏緊啦!
全世界車廠停產/減產,只有中國車廠正常,你話中國缺晶片,真係白痴!

引用:
原帖由 meanbean 於 2021-9-24 06:08 PM 發表

中國不缺晶片,華為去左邊?點解又求台績電要貨?拿近二千億去搞弘芯泉芯,難尾收場
華為被美國封殺,但只係影響到手機部門,仲有小米.OPPO.VIVO頂上。
弦芯泉芯擺明圈錢搵笨,中國還有中芯,14億人做後盾,中芯遲早會超越台積電!

引用:
原帖由 寒冬粗俗的主席 於 2021-9-24 05:33 PM 發表

無硝煙嘅呀!

唔係真係熱戰
打咗2年啦!
中國越打越強,貿易額年年新高,錢越賺越多!
美帝則越來越窮,敗走阿富汗,債務越來越高!

引用:
原帖由 meanbean 於 2021-9-24 08:02 PM 發表

正常生產咩?無電用喎
冇辦法,太好生意,全世界都跪求中國生產日用品,輸美貨櫃運費升咗10幾倍,一樣爭住要。

引用:
原帖由 寒冬粗俗的主席 於 2021-9-25 10:24 AM 發表

行動,針對中國嘅從未停過啊!
對於中國嚟講,只係“隔靴搔癢”。
14億人,半封閉市場,單一政黨,最完整工業鏈,最大消費市場,歐美想壓制中國,真係無從入手!

引用:
原帖由 ~Myrtle~ 於 2021-9-25 12:26 PM 發表

搞掂恆大先好『隔靴搔癢』
一日未搞掂 都唔好當R痕
恆大碎料嚟,亞爺出一句聲就搞掂啦!
海航.BABA.DIDI有版你睇,亞爺做事快.狠.準!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]