• 瀏覽: 8,792
  • 回覆: 132
+3
香港一直以高醫療水平為傲,然而正面對人手短缺的問題,人才流失原因包括退休年齡已屆,以及集體移民潮。醫院管理局今午(23日)召開記者會,醫管局主席范鴻齡宣布兩項解決人才流失的救亡措施,包括將前線人員的退休年齡由60歲,延長至65歲;以及新開設「副顧問護士」職級,優化晉升階梯,以吸引現職護士留任。

有見於未來10年內,有約有1,000名醫生、5,000名護士和1萬名支援職系人員年屆60歲之退休年齡,范鴻齡指出,延長退休年齡的安排維持彈性,以人為本,可讓職員自行選擇延任方案,甚至度身訂做留職方案,例如轉作兼職、調往另一所醫院或職位。在員工退休前5年開始共同商討,以選擇在60歲後的延任時間及年期。

另外,醫管局於明年起,會聘請超過140名「副顧問護師」,為「資深護師」提供晉升階梯,以挽留中層護士。新增的職位薪級點會較資深護師高約4個薪級點,達70,590元至81,975元月薪不等。

消息來源:醫管局記者會

製圖/文字:Health Concept  

死都唔引入內地醫護,原來係想做多幾年同升職,黃醫護真心賤。快D走啦,香港唔需要黃醫護呀。

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/醫護人手-本地醫護界-人才荒-醫管局宣布兩救亡措施-101056395.html

等緊引入外來醫護

引用:
原帖由 samsampigpig 於 2021-9-23 10:37 PM 發表
等緊引入外來醫護
護士去到8萬,仲未係最高級,佢地試吓去英國睇吓有幾多人工? 正人渣。

黑醫護政治病毒上腦……

引用:
原帖由 0987654 於 2021-9-23 10:39 PM 發表
黑醫護政治病毒上腦……
根本係自私精。仲要有黃打手出帖但禁言,想人覺得無人去鬧爆班黃醫護,所以要我再出帖。

黑醫護快d走啦 

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2021-9-23 10:36 PM 發表
香港一直以高醫療水平為傲,然而正面對人手短缺的問題,人才流失原因包括退休年齡已屆,以及集體移民潮。醫院管理局今午(23日)召開記者會,醫管局主席范鴻齡宣布兩項解決人才流失的救亡措施,包括將前線人員的退休年齡由60歲,延長至65歲;以及新開設「副顧問護士」職級,優化晉升階梯,以吸引現職護士留任。

有見於未來10年內,有約有1,000名醫生、5,000名護士和1萬名支援職系人員年屆60歲之退休年 ...
又扮愛國,真係咁愛國一世唔好睇西醫啦,何必自己受氣

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2021-9-23 10:44 PM 發表
返大陸睇醫生仲好啦
香港有內地醫生仲方便,而且唔好俾錢D黃醫護賺。

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2021-9-23 10:44 PM 發表
返大陸睇醫生仲好啦
樓主點會返大陸睇醫生,根本只係炮友一名

引用:
原帖由 .愛心大使 於 2021-9-23 10:47 PM 發表

又扮愛國,真係咁愛國一世唔好睇西醫啦,何必自己受氣
外國人睇中醫又叫唔愛國? 白痴。

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2021-9-23 10:39 PM 發表

護士去到8萬,仲未係最高級,佢地試吓去英國睇吓有幾多人工? 正人渣。
點都唔會引入英國.
相信國內既機會比較大.

引用:
原帖由 .愛心大使 於 2021-9-23 10:48 PM 發表

樓主點會返大陸睇醫生,根本只係炮友一名
你又係咩呢? 示威失敗者一名?

醫護界斷層已現,遠水不能救近火,政府和醫管局應盡快落實引入外地醫護的安排,以濟燃眉之急

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2021-9-23 10:53 PM 發表
醫護界斷層已現,遠水不能救近火,政府和醫管局應盡快落實引入外地醫護的安排,以濟燃眉之急
班人渣想玩野屈加人工,HA又咁傻上晒當,根本要立即輸入外來醫護。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]