• 瀏覽: 63,680
  • 回覆: 375
+15
引用:
原帖由 vvoy 於 2021-9-23 03:51 PM 發表

瑞士是內陸國家
要靠OO姐轉運
當然,海運到最近港口再用車
而家攞櫃難唔在講,
一隻櫃貴左幾陪價錢

海南省都有出產,唔買又唔係冇得

台政府補貼出口,但瑞士人會購買蓮霧這種水果嗎?

瑞士佬話清潔下咪食得,蟲使乜驚呀

政治炒作,作秀而已。西方人連芒果,荔枝,榴蓮,山竹都吃得較少,或者不敢嘗試,更不用說進口一個他們都不認識的水果來吃。笑死人的政治炒作

引用:
原帖由 車站雀躍的神童 於 2021-9-24 03:20 AM 發表

隨時2kg
堂堂一個國家,2kg就羞家D,二百磅應該都會入嘅

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2021-9-23 13:19 發表
瑞士要買台灣嘢咪買到夠囉,做乜拉埋中國嚟講話人打壓,買家無選擇權嘅咩,若果覺得貨物不合要求都要硬食呀,甚麼道理
有腦就吾會做黃絲狗,做得黃絲狗就當然是無腦無思想無人性,何來有腦去思考問題所在

引用:
原帖由 ichthys2 於 23/9/2021 12:57 發表
中國大陸上周以驗出害蟲為由,暫停從台灣進口番鬼荔枝(台稱釋迦)及蓮霧。台灣的陸委會批評大陸做法無理,當地農委會表示將向世.......

中國大陸禁進口台灣蓮霧,還以為台灣無路可走,孰料救星竟遠在千里之外出現。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20210923/mobile/bkn-20210923113016298-0923_00952_001.html
咁樣害自己d國民

好事,以後台灣可大量空運生果去歐洲。

引用:
原帖由 前進可愛的波菜 於 2021-9-23 01:13 PM 發表
我決定以後唔吃 瑞士糖 同 瑞士雞翼!😂
瑞士冇,係港產。

之前澳洲都話支持台灣菠蘿, 但支持左8噸
仲要求台灣先噴殺蟲藥, 運費要台灣俾...
結果運費同處理成本係菠蘿既4倍有多

今次去到瑞士咁遠, 唔知運費點計呢

呆灣使乜京,自己俾埋運費📣

大家可唔可以解答下    乜瑞士唔係中立國嚟咩??   何解一個中立國成日用人權做藉口去干渉中國家事???     咁仲叫咩中立國??

引用:
原帖由 麻醉 於 2021-9-23 01:26 PM 發表
中國大陸唔要真係幾好、香港又可以平價錢、食多幾樣野、正😋😋😋😋
真係傻, 台灣講到明係賣次貨水果

引用:
原帖由 天恩圓夢 於 2021-9-24 09:01 AM 發表

真係傻, 台灣講到明係賣次貨水果
請問邊度講?我只希望中國大陸唔要、澳洲龍蝦、東星班咁、香港可以越食越平😋😋😋😋

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]