• 瀏覽: 29,609
  • 回覆: 13
+20
比利馮文宣重掛住武漢

世衞敢查美國?!

引用:
原帖由 robin09 於 2021-9-23 10:25 AM 發表

美國不讓查,始終就有做賊心虛的樣子,
疑點是揮之不去的。
就係臭寸得起

引用:
原帖由 crazymannnnn 於 2021-9-23 10:37 AM 發表

收最多黑金,你話喇
所謂公平公正

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-9-23 11:10 AM 發表

其實冠狀病毒抗體係好常見。

https://www.hk01.com/即時國際/466570/雲南蝙蝠體內病毒跟新冠肺炎96-2-相似-當地3-人有抗體
要更新了

彭博社報道,科學家發現,老撾北部石灰岩洞內蝙蝠身上的冠狀病毒,與造成人類大流行的新冠病毒有一個關鍵的共同特點,使科學家更接近找到新冠病毒的源頭。

法國巴斯德研究院(Pasteur Institute)與老撾國立大學的研究人員在數百種蹄鼻蝠(horseshoe bats)身上的病毒中,尋找與新冠病毒類似的病毒,發現3種病毒與新冠病毒棘狀蛋白質構造上的受體結合區域(Receptor-binding domains)密切吻合,新冠病毒的受體結合區域與人類的血管收縮素轉化酶2(ACE-2)結合,引起感染。

《自然》期刊正考慮刊載這篇在17日發表的研究報告,此研究結果支持新冠病毒存在於自然界,而且源自蝙蝠身上病毒的假設。研究發現,中國南部和東南亞的蹄鼻蝠屬密集區,每天大約有1000隻蝙蝠感染冠狀病毒。

研究的共同作者、巴斯德研究院病原體發現部門主任艾略特(Marc Eloit)指出,3種在老撾發現的冠狀病毒分別稱為BANAL-52、BANAL-103和BANAL-236,是新冠病毒最親近的祖先,「這些病毒可能促成新冠病毒的起源,而且未來有直接傳染給人類的風險」。

報告指出,在寮國發現的這3種冠狀病毒的受體結合區域,比之前在雲南省墨江礦坑發現的蹄鼻蝠身上的RaTG13病毒,更接近新冠病毒。BANAL-236病毒的受體結合區域幾乎與新冠病毒一模一樣。

https://www.hk01.com/即時國際/678700/新冠溯源-這種蝙蝠身上病毒幾乎與新冠一樣-並非來自中國

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-9-23 11:35 AM 發表

我只係講緊冠狀病毒抗體。

蝙蝠洞附近有成3%人有冠狀病毒抗體,
可見有冠狀病毒抗體唔係代表乜嘢。

而且你講老撾北部,即係鄰近雲南貴州,
病毒係大陸源頭的機會好大。

起碼,大陸從未有報道懷疑過老寮國係源頭。
在雲南蝙蝠揾到同一病毒嗎?!

唔係無報 係你無睇啫

http://m.stdaily.com/index/kejix ... ntent_1221080.shtml

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-9-23 11:44 AM 發表

我咪講左:

講老撾北部,即係鄰近雲南貴州,
大陸疫情源頭的機會好大。
(蝙蝠可以飛短程,傳染畀雲貴山區人,
再由雲貴傳入武漢大爆發。
所以大家見到的會係武漢主要單一爆發,
而唔係好似最近廣州疫情多地齊爆,廣州已經係早發現。)

雲貴蝙蝠有無揾到呢隻病毒先?!

http://m.stdaily.com/index/kejix ... ntent_1221080.shtml
已報道

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-9-23 11:50 AM 發表

暫時冇。

但改變唔到大陸好大機會係源頭。
因為老撾北部,即係鄰近雲南貴州,
大陸疫情源頭的機會好大。
(蝙蝠可以飛短程,傳染畀雲貴山區人,
再由雲貴傳入武漢大爆發。
所以大家見到的會係武漢主要單一爆發,
而唔係好似最近廣州疫情多地齊爆,廣州已經係早發現。)

暫時無又點證明你假設成立

調轉你嘅假設講 老撾蝙蝠飛過雲南一樣可以

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-9-23 11:55 AM 發表

因為蝙蝠係可以飛到短距離,所以絕對可以傳入雲貴。

而具體表現係:
武漢主要係單一爆發(一個地方爆到七彩),
而唔係好似最近廣州疫情多地齊爆,廣州已經係早發現。

呢個係源頭同非源頭的大分別。
如你所講 雲南應早於武漢爆發

事實不是如此

引用:
原帖由 skinbanana 於 2021-9-23 03:44 PM 發表

佢次次回唔到就扮野話你問題太低等唔想回
由佢地自high算啦
一發現柒左就潛水

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-9-23 03:58 PM 發表

雲南野味去到武漢爆。

唔一定係海鮮市場,但就係武漢爆。
(相信海鮮市場唔係武漢獨家經營野味吧?)
只有武漢食野味 雲南唔食?!

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-9-23 03:45 PM 發表

美國up最早大爆係間安老院.........冇出國冇華人去旅遊都唔知點爆
係唔係老美 科學去睇證據太少 但從血液中19年已抗體 即係中過招而不知

引用:
原帖由 kingking99 於 2021-9-23 03:39 PM 發表

就算世衛可以排除萬難,繞過內奸話查美國,美國又再玩一次退群,你吹得佢漲咩?
劇本已有

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-9-24 09:46 AM 發表

根本美國睇醫生貴過西, 亂7咁食抗生素.......
所以咪傳+變種左好耐.........美國咪成個家族齊晒lor
周圍去玩 打支針當無敵

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]