• 瀏覽: 29,638
  • 回覆: 44
+20
內地一項分析新冠疫情起源時間的研究指,美國新冠疫情較大機會在2019年9月前後開始流行,早過內地的12月下旬。

中國科學院科技論文預發布平台昨日公開一篇由中國科學技術大學,及中國科學院大學四名學者撰寫的論文。研究人員依據傳染病傳播模型和大數據分析,基於已公開數據,對美國東北部12州和內地武漢市、浙江省等地疫情起源時間進行推算,結果顯示美國東北部12州新冠疫情首宗感染發生機會率五成在2019年8月到10月。

最早是羅德島州的2019年4月26日,最晚是特拉華州的2019年11月30日,均早於美國官方公布的首宗確診日期2020年1月20日。計算結果表明,美國新冠疫情較大機會率於2019年9月前後開始流行。

計算顯示,武漢市首宗感染發生機會率五成在2019年12月20日,浙江省首宗感染發生機會率五成為2019年12月23日。據此推斷,中國新冠疫情較大機會率於2019年12月下旬開始流行。

論文指這結論,與流行病學調查結果基本相符,證明計算方法準確可靠。

外交部發言人汪文斌在上月底的記者會,指多項實驗研究表明,新冠病毒在全球多地的出現時間早於先前的已知時間,溯源工作應基於全球視野,未來溯源工作不會局限於某一區域,需要多國多地開展。

咁某國係咪應該走出嚟解釋一下呢。

新聞來源連結:

http://news.tvb.com/greaterchina/614b9979335d19a137b0d88a

引用:
原帖由 明日純情的馬 於 2021-9-23 07:38 AM 發表

某帝國話自己有民主選舉,政府自由地講大話都有民意授權
大話日日講都變真話啦。

引用:
原帖由 睇天做人 於 2021-9-23 08:26 AM 發表
世衞敢查美國?!
收最多黑金,你話喇

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2021-9-23 10:40 AM 發表
美國隱瞞疫情,訛稱電子煙造成!
全世界食電子煙都無事, 係你有肺炎

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-9-23 12:01 PM 發表

而家報道咪就係話係蝙蝠身上搵到病毒囉!

但當然,一切都係懷疑/好大機會/好大可能.....
因為點傳畀人,
病毒係人身上又發生過乜嘢事,根本查無可查。
不如你解釋一下當全世界都有食電子煙既時候, 點解只有美國有電子煙肺炎?

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-9-23 12:27 PM 發表

係你抱有:唔知/唔見/無搵過/無人報道過 = 無。

其實香港政府係2019月4月都講過電子煙係可以產生肺部炎症,
白肺病其實就係肺炎。
因為電子煙含有丙二醇,所以從來都講電子煙會引起肺部炎症。

https://www.fhb.gov.hk/blog/cn/2019/post_20190412.html
…丙二醇(可引發呼吸系統疾病,例如哮喘及其他肺部炎症).
係你無分析/無用個腦諗過/無硏究過就覺得某國電子煙肺部炎症只係因為丙二醇.
我同意電子煙係有機會引起肺部炎症, 但係美國個CASE就有好大問題.

第一, 2019年6月,美國疾控中心對 Fort Detrick 既USAMRIID 實驗室進行檢查,發現存在嚴重違規行為。 CDC 隨後關閉了實驗室,並於 2019 年 7 月停止了所有研究。USAMRIID 實驗室係有份硏究SARS-related coronaviruses.

第二, 2019 年 7 月,Virginia 的 54 人出現呼吸道症狀,包括咳嗽和肺炎。該社區距離 Fort Detrick 僅一小時車程。據Virginia的一名衛生官員稱,該地區報告的呼吸道病例數量在 2019 年夏天增加了近 50%。另外,Wisconsin報導了一起與使用電子煙有關的神秘肺炎疫情。症狀包括呼吸急促、發燒、咳嗽、嘔吐、腹瀉、頭痛、頭暈和胸痛。截至 2019 年 12 月 17 日,50 個州報告了 2,500 多例住院病例。

消息爆左出來之後某國就話係D人用左一些非法和不受管制的(黑市)大麻電子煙產品而引起. 呢批大麻電子煙被發現含有大量維生素 E 醋酸鹽WHICH引起炎症

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-9-23 12:14 PM 發表

但美軍傳入有兩個理由證明係虛構:

一者,軍體會係10月中旬至下旬,
14日潛伏期,唔會係武漢首宗已知例的12月1日,
除非武漢隱瞞疫情。

二者,大陸自己講左5個軍人患的係瘧疾。

https://news.sina.cn/gn/2020-02-23/detail-iimxxstf3829555.d.html?from=wap

“這都是不需要闢謠的內容。”張定宇說,這五名外籍運動員所患的輸入 ...
新冠肺炎|武漢軍運會美軍曾發燒咳嗽 央視提疑點籲美方公布內情

https://www.hk01.com/即時中國/662282/新冠肺炎-武漢軍運會美軍曾發燒咳嗽-央視提疑點籲美方公布內情

1、美軍選手到底得的什麼病?
2019年10月,美國派出300多名選手赴武漢參加第七屆世界軍人運動會。期間,先後有5名美軍選手出現發燒、咳嗽和腹瀉等傳染病症狀,被緊急送到武漢金銀潭醫院(收治新冠疫情早期病患的醫院)就診。當時,5名患者的初步診斷結果是患有瘧疾,但未能打消公眾的疑惑:目前無論在美國抑或中國,瘧疾基本已經絕跡,僅有非洲等衛生條件極差的地方才存在瘧疾感染的情況。試問美國軍人是如何感染上瘧疾?
2、美國為何匆忙派軍機將5人接回國?
有人質疑,若僅僅是患上瘧疾,在中國完全可以治癒,並不需要回美國治療;就算想回國治療,也可以乘搭民用航班,為何要不惜花錢派軍機緊急接走5名患者?事實上,在5名患病軍人被專機接回國兩天後,其他參賽的美軍選手也返回美國。

同埋你要知道, 當時無人知有COVID

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-9-23 01:28 PM 發表

時間明顯唔夾!

6月關閉到8月先病54宗?
2個月喎!
以武漢為例,12月1日首例,兩個月,
即係12月31日,已經暪都暪唔住了。
重要講美國6個月後的12月先有甚麼2500宗?
大陸個硏究咪話左最早會係是羅德島州的2019年4月26日開始流行囉. 羅德島州同FORT DETRICK 只係有6小時車程距離.
係比人發現左先6月關閉, 即係6月前個Lab都係亂咁來

仲有, 果2,500 住院病例只係同電子煙有關先計.

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-9-23 01:43 PM 發表

而家重要2019年4月爆發,到2019年12月得2500宗懷疑個案?
重要係懷疑個案?

成9個月喎!

傳染力幾時變到咁低?

你講有25,000,000宗懷疑個案就有可能!
你搵多4個零出黎先入人啦!

唉呀, 你閱讀理解幾多分嫁
果2,500 住院病例只係同電子煙有關先計.

Virginia呼吸道病例數量在 2019 年夏天增加了近 50%.

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-9-23 01:30 PM 發表

無人講過美軍係大陸染上瘧疾。
瘧疾係非洲仍然好流行。
瘧疾潛伏期可以去到30日

香港人有病都想返美國醫啦!

而且你係唔係想講大陸政府隱瞞美軍真正病因?

https://www.hk01.com/出走/104467/瘧疾如感冒-非洲幾乎人人都中過招
咁果5個美軍去過非洲嗎?
仲有, "香港人有病都想返美國醫啦"? 你生活係平行時空嗎?
美國送綠卡都無香港人要啦

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-9-23 02:11 PM 發表

喂!無疫苗無隔離措施9個月喎!

唔會只有2500個案例?最少都有25,000,000個案例了吧?
無2500萬,都有1000萬吧?

去哂邊?

重講流感個案?肺炎死亡率係流感的20倍喎!

你唔好愈講愈九唔搭八畀人笑。
CDC當時會有案例嗎? 侵侵話Just a flu

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-9-23 02:37 PM 發表

名可以用舊,但死亡率高20倍重可以用flu嗎?

而且,美國可以咁錯,即係大陸都可以當係流感而忽略左更多更早的案例。
點解唔得? 去到上年四月都仲係JUST A FLU.
你唔好忘記前年美國流感侵侵話係THE WORST EVER.

引用:
原帖由 口腔花花留言 於 2021-9-23 02:51 PM 發表

診所點逼暴啊,你入到去,醫生睇你兩眼,見是感冒症狀,就開感冒藥,叫你回家多喝水,多休息,5分鐘就出來啦,就這樣啦。

你沒有感冒過咩?
條友又未去過美國但係扮到好熟咁.
而且下下信哂美國媒體同官方既資料, 完全唔用個腦

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-9-23 03:01 PM 發表

唔夠兩個月就已經唔到佢口硬啦!

你講緊2019年4月爆到12月,攞得出手的懷疑個案數字只有2500宗!

最少差4個零。
都話左2500宗係只計電子煙引起囉
你留心D得唔得呀

引用:
原帖由 口腔花花留言 於 2021-9-23 03:14 PM 發表

還有標題是9月開始哦,時間也是很吻合。
2019年9月流感季開始後,到2020年2月, 美國已有1900萬人感染,18萬人住院,1萬人死亡。
你估有幾多真係"流感"???

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]