• 瀏覽: 12,561
  • 回覆: 43
台灣當局正式提出申請加入《全面與進步跨太平洋夥伴關係協定》(CPTPP)。台灣傳媒報道,經濟部門主管王美花,明天上午將會對外說明。 彭博通訊社引述知情人士報道,台灣當局已將書面申請遞交新西蘭。新西蘭是CPTPP協定保存國,將會向其餘10個成員國轉達台灣加入申請案。

台灣佬反擊!

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1611794-20210922.htm?spTabChangeable=0

好似中國都申請加入,等睇好戲!

有乜賣?賣生蟲生果。。

唔算反擊啦,大家搵著數姐。

介大使咁講:當年中國入WTO 時條件係一定要比呆仔早,今次也一樣🤔🤔

cptpp is what

引用:
原帖由 灰!! 於 2021-9-22 11:15 PM 發表
cptpp is what
了解更多
https://www.youtube.com/watch?v=2UWWo7vuIWc&ab_channel=大劉說說

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2021-9-22 10:51 PM 發表
唔算反擊啦,大家搵著數姐。
有著數唔一早申請???

現在cptpp成員國中,無一個國家能做大佬,經濟力太差了。現時cptpp是一個沒有輪軸的車輪,運轉唔起。全部只能做一個車輪的外圍車胎膠,呆灣省就更加弱雞,小陰蒂國都好不了很多。中國加入後,便是cptpp車輪的輪軸,其他成員國依賴著中國來運轉。

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-9-24 09:31 AM 發表

有著數唔一早申請???
事前傾咗好耐了。

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2021-9-24 02:15 PM 發表

事前傾咗好耐了。
傾咩好耐???
呆灣d 19 名咀都唔知, 你知???

定係記能錯新南向呀

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-9-24 02:17 PM 發表

傾咩好耐???
呆灣d 19 名咀都唔知, 你知???

定係記能錯新南向呀
報導有講的。

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2021-9-24 02:19 PM 發表

報導有講的。
吊.......呆灣報導呀自己同自己傾就有機會

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-9-24 02:20 PM 發表

吊.......呆灣報導呀自己同自己傾就有機會
是但啦,反正入到唔代表台獨成功。大陸遲早收台灣皮。

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2021-9-24 02:23 PM 發表

是但啦,反正入到唔代表台獨成功。大陸遲早收台灣皮。
入到唔代表台獨成功..........咁小英點解申請吹/作大左, 想當冇講過呀

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]