• 瀏覽: 5,539
  • 回覆: 63
本主題由 motivation 於 2021-9-24 09:34 AM 關閉
[隱藏]
約200名蘋果亞洲有限公司員工被裁,工會斥資方無理解僱,逃避補償責任!協助多名被裁員工索償的工會今(22日)指出,資方在去年4月至今年3月期間,以員工曾在2018或2019年涉及欺詐行為,即濫用福利計劃獲取現金券為理由,分批解僱逾200人,其中逾70%年資超過5年。工會指相關做法過往無違規,且資方至去年才更改有關規定,質疑公司是因疫情下業績受挫,而無理裁走年資較深的員工,估計至少節省2,000萬港元賠償金,行為極不負責任,要求資方盡快發還合理賠償。東網正向蘋果亞洲查詢,暫未獲回覆。

香港I.T.人協會理事長李廣宇表示,近期收到約80名現職或前員工求助,指公司去年起不合理地解僱逾200人。據他們所述,被裁員工中有超過70%年資超過5年、30%月薪高達5萬港元以上;另有超過70%被裁人士被公司指控欺詐;15%因「損害公司利益」被裁;其餘10%被勸以「申請自動離職」,全數員工均不獲任何賠償。

於該公司工作逾5年的前員工Dick指出,以員工福利計劃參加健身課程或身體檢查等醫療計劃,並收取現金卷,過去多年來均無違規,不少上司亦有類似做法,而有不少同事致電人事部查詢,僅獲回覆指不得收取現金,又稱若公司不允許,將不會發還參加課程的費用。他稱,自己由2016年至2018均有透過員工福利計劃進


IPHONE 13 GO GO GO

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210922/bkn-20210922120015282-0922_00822_001.html



中共實施一國兩制下的香港,暴徒尚且可以咁放肆。相反連登暴徒橫行下的香港,香港人連發聲表達不同意見都唔得。佢地所講民主自由,大家心照啦,黃衛兵。
熱賣及精選
一個口口聲話人權。民主既企業,一有利益衝突。做得差過政府好多賠。信既人真心笨實。


引用:
另有超過70%被裁人士被公司指控欺詐;15%因「損害公司利益」被裁;其餘10%被勸以「申請自動離職」,全數員工均不獲任何賠償
受到咁既打壓都唔勇武抗暴?



蘋果日報收皮,蘋果iPhone 更糸炒人啦,吾通養你一世🤪🤪🤪


[隱藏]
提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
蘋果亞洲炒人咁大單野,點解黃媒全部冇報導又玩選擇性失明失聰


有冇去美國領事館抗議?


引用:
原帖由 綠腳趾 於 2021-9-22 09:21 PM 發表



受到咁既打壓都唔勇武抗暴?
比美國佬打壓係一種榮光……



引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2021-9-22 09:07 PM 發表

一個口口聲話人權。民主既企業,一有利益衝突。做得差過政府好多賠。信既人真心笨實。
出現呢D機會,香港政府要好好把握,罪成罰番三五十億吧。



[隱藏]
應該 記協 為從業員發聲,遇到來自爛果問題,佢哋是龜縮,點做工會架?!


呢班人真係幾厚顏無恥, 連身為公司職員的基本品格操守都欠缺
留多一日, 公司的資產就會被偷竊多一日了!
換轉在美國, 呢班人要坐監了



當初佢哋做記者嘅時候都係咁屈人啫,啲員工明知街公司咁麻煩,咁撲街都仲去做,糖水滾塘魚冇得好怨!


恭喜恭喜


引用:
原帖由 team1234567 於 2021-9-22 21:27 發表

毒果前員工為毒果犧牲少少都唔肯?
x2 齊上齊落



[隱藏]
我從不是果粉, 應該永遠都唔會. 但話蘋果會為HK$二千萬走數? 講都冇人信啦.


提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]