• 瀏覽: 6,318
  • 回覆: 63
點解呢班賤畜黃屍爛果員工可以咁無恥 話明齊上齊落 而家去監倉追囉

炒人可以,但不應該胡亂安插罪名而不賠償,蘋果的做法令人失望。

引用:
原帖由 H2O- 於 2021-9-23 07:38 AM 發表
……以員工福利計劃參加健身課程或身體檢查等醫療計劃,並收取現金券……

就咁一句講完, 唔知表達緊乜
實報實消的健身課程/身體醫療的檢查計劃等,班員工照實向公司報十足數要公司全數 refund,
原來是有discount/現金券等回贈,但無同公司說明繳回給公司而是自己吞晒白已袋住先私用,
在美資公司來說,這就是如同穿櫃桶底偷竊
公司財物財產等囉....

黃絲最舐美國,所以扮睇唔到

是常識吧

美資公司炒人不嬲都係手起刀落,無需理由...........

引用:
原帖由 北大路花火 於 2021-9-23 01:47 AM 發表
呢班人真係幾厚顏無恥, 連身為公司職員的基本品格操守都欠缺
留多一日, 公司的資產就會被偷竊多一日了!
換轉在美國, 呢班人要坐監了
工聯會今次抽錯水了。單新聞初出時係話班人呃公司福利,唔係單因為體檢的事件。
做蘋果公司有幾多福利想像都知。有無人以職員身份長期拎著數亦可以估到。以前呢類外國公司的勞資問題是由本港泛右工會處理。現在淨番泛左,工聯會開名接手,但未必處理得好。如果處理得唔好,分分鐘政治前途一Q清袋。
加上現在香港政治及經濟環境,外商減少投資都係可以預期,減人手一定係第一步,因最低工資限制了最低成本。所以單由商業角度,蘋果咁做都有原因,獅子銀行都係年年傳出減香港人手。

引用:
原帖由 dfmtf 於 2021-9-23 10:18 AM 發表
呢個post可以證明有幾多個ID係單純發文機器
我唔係反對網絡水軍
但可唔可請啲高質素啲
例如我
我自乾五咁耐,真係搵唔到地方收錢
呢間嘢同mac有冇關系?

點解唔搵職工盟要搵工聯會?

美資唔係福利好好咩??

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2021-9-23 11:06 PM 發表

睇清楚係咩蘋果先再講
有關毒果就得架啦

引用:
原帖由 0987654 於 2021-9-23 12:23 AM 發表

比美國佬打壓係一種榮光……
反美即是親俄份子。😄

如果有員工係果粉,就真係好傷心

自由國度既大公司點可能咁小家?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]