• 瀏覽: 11,901
  • 回覆: 38
  (星島日報報道)加拿大樓價近年飆升,是大選重要議題。杜魯多領導的自由黨在選戰期間承諾禁止外國人購買樓房兩年,以遏止海外流入的資金炒賣樓市

加拿大兩大多華人去的城市,溫哥華及多倫多,同香港一樣,疫情下,D 樓價反而越升越有。

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1733687/即時-國際-將禁外國人買樓-專家-樓價平穩上升

原來加拿大不是咩都自由,連買樓都有限制

引用:
原帖由 simonfdf 於 2021-9-22 03:11 PM 發表
樓是影響民生,當然要限制外國人買及炒。

引用:
原帖由 simonfdf 於 2021-9-22 03:11 PM 發表
香港比加拿大自由

買地呢?!

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2021-9-22 03:17 PM 發表

民生比自由重要?為自由死都唔怕會怕買唔到樓?

香港唔係呢
加拿大買樓?關我咩事,曱甴先關心。

引用:
原帖由 錢太多4 於 2021-9-22 03:29 PM 發表

民生比自由重要?為自由死都唔怕會怕買唔到樓?
係,黃師為自由寧願唔係香港教書一個月賺5,6萬,都要移民去外國M記打雜洗廁所搵最低工資,精神可嘉。

引用:
原帖由 ijkn 於 2021-9-22 03:19 PM 發表

香港比加拿大自由
點解香港人還要去移民?

阿爺子民及香港黃人﹒﹒﹒大鑊。

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2021-9-22 03:17 PM 發表

民主國家無自由香港比這些民主國家更自由
黑暴都係適合去所謂民主國做低端人士

on99
外來唔俾買租金唔會升?
加拿大人唔租樓嘅?
租金大升就更仆街

留意,係「選戰期間承諾......」
大家唔好跟車太貼。

哈, 大麻又唔見佢禁

太遲啦

鍵盤翻頁
左右